Cercetarea stiintifica, descoperirile in cele mai diverse domenii au atins, in epoca actuala, un ritm fara precedent. Revistele de specialitate inca mai aduna date, se fac statistici, dar printre cele mai importante descoperiri ale anului 2013, prin ecoul pe care l-au avut in lumea oamenilor de stiinta si prin interesul provocat publicului larg, se numara urmatoarele :
- Descoperirea celei mai mari galaxii, in forma de spirala, alcatuita din 73 de quasari (obiectele cosmice cele mai luminoase), alimentati de gauri negre supermasive, intinzandu-se pe o distanta cosmica de patru miliarde ani-lumina, si care rastoarna datele acceptate de modelul cosmologic standard. Aceasta galaxie este atat de mare incat, in teorie, spun specialistii, nu ar trebui sa existe.
- Arheologul american Angela Micol, bazandu-se pe o serie de informatii obtinute prin Google Earth, coroborate cu harti vechi, a ajuns, dupa zece ani de cercetare, la concluzia ca, sub desertul egiptean, nu departe de localitatea Abu Sidhun, se ascunde cea mai mare piramida construita vreodata, mult mai mare decat Piramida lui Keops.
- Alte trei piramide au fost descoperite in Antarctica, de catre o echipa de oameni de stiinta americani si europeni, care inca pastreaza tacerea in privinta originii lor – daca sunt naturale sau artificiale – iar daca sunt artificiale, descoperirea ar putea conduce la revizuirea multor date care tin de istoria umanitatii.
- La Londra, la catva metri de Tamisa si in apropierea unui enorm santier destinat constructiei birourilor Queen Victoria Street, s-au descoperit mii de vestigii romane (fundatii de constructii, tablite cu inscrisuri, monede, vase de lut, amulete, arme etc.), vechi de peste doua mii de ani. Site-ul a fost numit « Pompeiul Nordului » si se considera ca este cel mai important din aceasta zona.
- In bazinul Amazonului au fost descoperite, numai in cursul acestui an, 15 noi specii de pasari, acesta fiind considerat un moment de reper in ornitologia (stiinta care se ocupa cu studiul pasarilor) ultimelor doua secole, demonstrand biodiversitatea lumii vii, despre care omul mai are foarte multe de aflat.
- Descoperirea celui mai mare vulcan terestru a fost anuntata intr-un articol din revista Nature Geoscience, din septembrie 2013. Acesta, botezat Masivul Tamu, se afla la doi kilometri sub Oceanul Pacific, pe o suprafata cu laturile de 450 kilometri pe 650 kilometri, intrand 20 de kilometri sub scoarta terestra. Pentru comparatie, cel mai mare vulcan activ stiut pana acum, Mauna Loa, din Hawaii, nu se intinde decat pe 3200 de kilometri patrati, iar Masivul Tamu este aproape cat Muntele Olympus, de pe Planeta Marte, cel mai mare din sistemul nostru solar.
- In medicina, descoperirea unui medicament anti-cancer, care distruge virusul ascuns in celulele imunitare pare a fi devenit si o speranta pentru bolnavii de Sida.
- Calculele specialistilor au confirmat, de asemenea, accelerarea expansiunii Universului.
- Au fost decriptate functiile necunoscute ale celor 97% din secventa de ADN, care nu contin gene clasice.
- O descoperire, pe care specialistii de la revista Science o plaseaza in topul celor mai importante din 2013, se refera la motivul pentru care oamenii dorm – somnul permitand creierului sa isi largeasca si sa isi relaxeze canalele dintre neuroni, facilitand o mai buna circulatie a lichidului cefalo-rahidian.
In aceeasi revista – Science – sunt trecute in revista si alte domenii cu descoperiri stiintifice importante ale anului 2013, precum : manipularea genetica, vaccinarea, imageria medicala, celulele-susa, rolul crucial al miliardelor de bacterii care colonizeaza corpul uman si care au fost ignorate multa vreme etc.