Home Cultură generală Cele mai mici ţări din lume – unele, posibile destinaţii de vacanţă

Cele mai mici ţări din lume – unele, posibile destinaţii de vacanţă

0
Cele mai mici ţări din lume, Monaco

Cele mai mici ţări din lume, dintre cele 196 de ţări câte sunt, în total, pe Pământ, reprezintă, în unele cazuri, şi cele mai bogate şi fascinante locuri. Ne-am obişnuit să asociem cuvântul “ţară” cu un teritoriu vast şi cu o populaţie numeroasă. Cu toate acestea, unele țări sunt atât de mici, încât orașele mari ale lumii sunt giganți în comparație cu acestea.

Cele mai mici ţări din lume, cu o suprafață de mai puțin de 400 de kilometri pătrați, se găsesc, în principal, în Europa, Caraibe (regiune insulară din sud-estul Americii de Nord) şi Pacific. Fiecare se defineşte printr-o cultură specifică, prin tradiţii bine conservate, printr-o formă de organizare statală. Cele care nu sunt foarte îndepărtate sau în locuri extrem de izolate pot deveni şi interesante destinaţii de vacanţă. Iată Top 11 cele mai mici ţări din lume:

Cele mai mici ţări din lume – Sealand sau Principatul Sealand

 Sealand, Sursa BBC
Sealand, Sursa BBC

Deşi, în general, nu este menţionat într-un astfel de top, pentru ca pare (si chiar este) o ciudăţenie, Principatul Sealand ocupă, fără îndoială, primul loc. Este o micronaţiune (cea mai cunoscută din această categorie), adică o ţară care are un guvern şi legi independente de cele ale statului în care este situată geografic.

Sealand este un teritoriu de pe un fost fort englez – Maunsell Fort – aflat într-unul dintre estuarele Tamisei, în sud-estul Marii Britanii, acolo unde râul Tamisa se întâlneşte cu apele Mării Nordului.

Fortul a fost construit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a apăra Regatul Unit, iar denumirea vine de la numele inginerului britanic care l-a proiectat. Fortul este format din două coloane din beton, care susţin o platformă din oţel. În fiecare coloană din beton se află câte şapte etaje şi opt camere. La bază sunt apartamente, depozite şi o capelă, iar băile, bucătăriile şi un heliport sunt pe platformă.

Principatul Sealand a fost declarat stat independent şi suveran la data de 2 septembrie 1967, după ce fortul a fost ocupat de un fost ofiţer al armatei britanice – Patrick „Paddy” Roy Bates – care a înfiinţat aici un post de radio pirat. Iniţial, populaţia fortului era formată din membrii familiei Bates şi câţiva prieteni, oricum, niciodată mai mult de zece persoane.

După un incendiu, din 2006, pe fort a rămas un paznic – reprezentant al “regimului” Principatului Sealand şi doi tehnicieni, familia Bates întorcându-se pe teritoriul englez, la Leigh on Sea. Responsabilitatea guvernării a revenit lui Michael Bates, fiul lui Patrick Roy Bates, tatăl stingându-se din viaţă în 2012, la vârsta de 91 de ani.

La momentul actual, Principatul Sealand, al cărui imn este “E Mare Libertas” (Freedom from the Sea), are un ziar online – “Sealand News” – iar fortul poate fi vizitat de turişti.

Cele mai mici ţări din lume – Vaticanul

Cele mai mici ţări din lume – Vaticanul

Lăsând deoparte situaţia specială de micronaţiune a Principatului Sealand, locul fruntaş în Top “Cele mai mici ţări din lume” este ocupat de Vatican. Cu o suprafaţă de numai 0,44 kilometri pătraţi, Vaticanul (Stato della Città del Vaticano) este una dintre cele mai bogate ţări din lume şi extrem de interesantă prin istoria sa.

Supranumit şi “Sfântul Scaun”, reşedinţă a Bisericii Catolice, Vaticanul (din latinescul “Mons Vaticanus” – “Colina Vatican”) se află în centrul Romei, capitala Italiei. În legătură cu etimologia acestei denumiri – Vatican – există mai multe supoziţii – fie din latinescul “Vaticinium”, derivat din “Vates”/ “Vatis” (cu sensul de “clarvăzător”), pentru că, în timpurile vechi, în această zonă, ar fi trăit mulţi astfel de “vizionari”, fie de la zeul “Vaticanus”, care era protectorul copiilor şi al primelor cuvinte rostite de aceştia şi al cărui templu s-ar fi aflat pe această colină.

Este un stat ecleziastic, condus de către Papa, iar diversele înalte funcţii sunt ocupate de către clerici. Are mai puţin de 1000 de locuitori şi găzduieşte cea mai mare biserică din Lume – Bazilica Sfântul Petru – o adevărată minune arhitecturală, Capela Sixtină, cu faimoasele fresce ale lui Michelangelo, Palatul Apostolic – reşedinţa oficială a Papilor, cu peste 1400 de încăperi şi care se întinde pe o suprafaţă de 55 000 de metri pătraţi etc. Vaticanul deţine şi impresionante colecţii de artă.

Graniţa (imaginară) cu Roma este reprezentată de o extremitate a Pieţei Sfântului Petru. Cetăţenia Vaticanului este acordată clerului, înalţilor demnitari, inclusiv membrilor renumitei Gărzi Elveţiene (corp de armată aflat în serviciul Papei încă din 1506). Limba oficială este limba latină, germana este limba oficială a Gărzii Elveţiene, iar italiana se foloseşte ca limbă a conversaţiei şi mass-mediei.

Principatul Monaco, lux şi prosperitate

Cele mai mici ţări din lume, Monaco

Cu siguranţă, în Europa se găsesc cele mai multe dintre “Cele mai mici ţări din lume”. În sudul Franței, pe Coasta de Azur, Principatul Monaco este, în acelaşi timp, cea mai bogată țară din lume și găzduiește un număr mare de milionari și miliardari.

Pe o suprafaţă de 2,02 kilometri pătraţi, are aproape 40.000 de locuitori (ţara cu cea mai mare densitate a populaţiei din lume) și este renumit pentru industria sa de lux, pentru jocurile de noroc şi numeroasele sale cazinouri.

Monaco este o monarhie constituţională, în fruntea statului aflându-se acum Prinţul Albert al II-lea, fiul lui Rainier al III-lea şi al lui Grace Kelly, cunoscuta actriţă americană de film. De altfel, Casa Grimaldi conduce statul Monaco încă din 1297.

La numai o oră de zbor de Paris, Monaco are un climat mediteranean, cu veri calde şi uscate şi ierni blânde şi ploioase, temperaturile nescăzând aproape niciodată sub 20 de grade Celsius. Arhitectura este spectaculoasă, în mare parte în stilul Belle Epoque, dar şi cu elemente de modernitate foarte bine integrate în peisaj.

PIB-ul pe cap de locuitor este al doilea cel mai mare din lume, adică în jur de 150 de mii de dolari (în comparaţie, de exemplu, cu România, care se află, după acest criteriu, pe locul 70).

La Monte Carlo (o subdiviziune a orașului-stat Monaco), anual, se desfăşoară câteva evenimente renumite în întreaga lume – Festivalul internațional de Circ, Salonul Internaţional de Automobile, Festivalul de Televiziune.

Republica Nauru

Republica Nauru

Republica Nauru este o ţară insulară, din Oceanul Pacific, la 42 de kilometri sud de Ecuator, înconjurată de un recif de corali. Cel mai înalt punct al insulei are 65 de metri faţă de nivelul mării, iar singura fâşie fertilă, dincolo de plajă, are o lăţime de circa 300 de metri.

Nauru este cea mai mică ţară insulară din lume, cu o suprafaţă de numai 21 de kilometri pătraţi, şi singura ţară fără capitală. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Nauru a fost ocupată de Japonia, a trecut apoi sub autoritatea Ligii Naţiunilor, câştigându-şi independenţa în 1968. Deviza locuitorilor de pe insulă este “God’s Will First” („Întâi voința lui Dumnezeu”), iar imnul ţării , “Nauru Bwiema”.

A fost, multă vreme, un mare exportator de fosfaţi, aceste resurse fiind, la momentul actual, epuizate. În anii 1960 – 1970, Nauru a fost tara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, dar după ce activitatea de minerit a încetat, după 1990, insula a devenit un fel de “paradis fiscal”, oferind pașapoarte pentru străini contra unei taxe. În 2009, pentru că Republica Nauru a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa Republicii Autonome Abhazia, iar o zi mai târziu a urmat recunoașterea Oseţiei de Sud, regiuni ale Georgiei, a primit din partea Rusiei, ca “răsplată”, 50 de milioane de dolari americani.

În prezent, insula are în jur de nouă mii de locuitori, limba oficială este nauruana, dar şi engleza. Şcoala este obligatorie pentru copiii de la 6 la 15 ani. Pe insulă există un campus al Universității Pacificului de Sud, pentru tinerii care vor să studieze şi să nu mai fie nevoiţi să meargă în Australia.

Tuvalu – cele mai frumoase plaje din lume

Tuvalu – cele mai frumoase plaje din lume

Una dintre cele mai mici ţări din lume este şi Tuvalu, de fapt, un grup de insule din Oceanul Pacific, aflate la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia. Împreună cu insulele din apropiere, Tuvalu s-a aflat sub protectorat britanic, începând cu anul 1892, iar din 1916, colonie britanică. Şi-a dobândit independenţa în 1978.

Suprafaţa ţării este de 26 de kilometri pătraţi, iar populaţia de circa 11 000 de locuitori. Deşi nu a devenit încă o destinaţie turistică foarte cunoscută, Tuvalu are unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, peisaje cu adevărat paradiziace. În apropierea capitalei, Funafuti, se află un aeroport, iar în oraş se găseşte şi singurul hotel de pe insulă.

Sistemul comunitar tradițional este încă menținut în Tuvalu. Fiecare familie are o anumită îndatorire faţă de comunitate (“salanga”), cum ar fi pescuitul, construirea de case sau apărarea, iar această îndatorire se transmite din tată în fiu. Dansul (în special “fakanau”) și fotbalul sunt cele mai populare distracții din Tuvalu.

Cele mai mici ţări din lume – Republica San Marino

Cele mai mici ţări din lume, San Marino

Republica San Marino (Serenissima Repubblica di San Marino) este un teritoriu independent, în nordul Italiei, un microstat-enclavă, de 61 kilometri pătraţi şi cu o populaţie de aproximativ 33 de mii de locuitori. Limba oficială este italiana, iar capitala este oraşul San Marino. Constituția sa, adoptată în secolul al XVI-lea, o face cea mai veche republică din lumea modernă.

Denumirea ţării vine de la “Sfântul Marinus”, despre care se spune că, în timpurile vechi, a plecat din Insula Rab, din Croaţia de azi, împreună cu prietenul său, Leo, ajungând la Rimini (aşezare de la Marea Adriatică), unde a lucrat ca pietrar. După “Persecuţia din timpul lui Diocletian”, împotriva creştinilor, s-a refugiat în apropiere de Monte Titano, unde a construit o biserică, fondând ceea ce este acum orașul și statul San Marino.

Şi această ţară este una dintre cele mai bogate din lume, economia bazându-se, în principal, pe finanțe, industrie, servicii și turism. Principalele produse agricole sunt vinul și brânzeturile. Aproape o treime din veniturile ţării provine din turism, aproximativ două milioane de turişti vizitând, anual, această ţară. Nu are datorii externe, şomajul este aproape inexistent.

Cele mai mici ţări din lume – Liechtenstein, ţara din munţi

Liechtenstein

Principatul Liechtenstein, aşezat de-a lungul unei părţi a Alpilor, este o țară 100% muntoasă. Se învecinează la est cu Austria și la sud și vest cu Elveția. De la nord la sud, se întinde pe 24 de kilometri. Are o suprafaţă de 160 kilometri pătraţi şi o populaţie de circa 37 000 de locuitori. Capitala este la Vaduz, cel mai mare oraş fiind însă Schaan. Ţara nu are aeroport, iar cei care vor să meargă în acest loc trebuie să ia un avion până la Zurich.

Limba oficială este germana, dar cei mai mulţi localnici vorbesc un dialect al limbii germane. Rata alfabetizării este de 100%, iar sistemul de educaţie se află pe locul 10 în lume. Sporturile preferate, în această ţară alpină, sunt, firesc, cele de iarnă.

Federația Sfântul Cristofor și Nevis

Federația Sfântul Cristofor și Nevis

Federația Sfântul Cristofor și Nevis (Federation of Saint Kitts and Nevis) este o ţară insulară, puţin cunoscută, situată între Marea Caraibilor şi Oceanul Atlantic, în zona dintre America Centrală şi America de Sud. Pe o suprafaţă de 261 kilometri pătraţi, trăiesc în jur de 43 000 de locuitori.

Insula Nevis a fost descoperită în 1493, de către Cristofor Columb. A devenit, pe rând, colonie franceză, apoi britanică, dobândindu-şi independenţa în 1967. Numele precolumbian al Insulei Nevis a fost “Oualie”, adică “Tara apelor frumoase”, pentru că, într-adevăr, se spune că ţărmurile, apele, plajele insulei sunt spectaculoase, un adevărat “paradis tropical”. Economia ţării se bazează pe turism, agricultură şi industrie uşoară.

Cele mai mici ţări din lume – Republica Maldive

Maldive

Din Top 11 cele mai mici ţări din lume face parte şi Republica Maldive, din Oceanul Indian, formată din 26 de atoli (formaţiuni geologice circulare, care înconjoară o lagună formată din schelete de corali). Numai o parte dintre insule sunt locuite, adică o suprafaţă de 298 kilometri pătraţi şi circa 320 000 de locuitori. Maldive este şi ţara cu cea mai mică altitudine din lume. Capitala Republicii Maldive (al cărei nume vine din cuvântul sanscrit “malodheep” – “ghirlandă”) este Male. Aici locuieşte aproximativ o treime din populaţia ţării.

Produsul intern brut provine din pescuit şi din turism. Clima blândă, frumusețea peisajelor, lagunele, adâncul mării cu o floră și o faună incomparabile au permis dezvoltarea semnificativă a turismului încă din anii 1980. S-au construit pe insule hoteluri mari, rezervate exclusiv străinilor, cei mai mulţi italieni.

De-a lungul secolelor, unele insule ale arhipelagului s-au specializat în mai multe tipuri de activități artizanale – obiecte și ustensile din lemn și metal, bărci de pescuit din lemn de cocos și chiar construcția de case, din lemn de palmier, pe fundații din blocuri de calcar extrase cu toporul, din recifele de corali.

Una dintre insule este renumită pentru producția de „kunaa”, covorașe splendid decorate cu modele geometrice abstracte și vopsite în culori naturale deschise, folosite în locuinţe, dar și în timpul rugăciunilor. Altă insulă excelează în fabricarea de bijuterii din aur şi argint, alta în confecţionarea de obiecte din lemn vopsite în mai multe straturi de lacuri colorate.

Republica Malta – o destinaţie de vacanţă, cu peste 1,5 milioane de turişti anual

Malta

Republica Malta este o ţară formată dintr-un arhipelag, în Marea Mediterană, la 80 de kilometri sud de Italia. Este una dintre cele mai mici ţări din lume, dar şi una dintre cele mai dens populate, cu cei peste 460 000 de locuitori, pe o suprafaţă de 316 kilometri pătraţi. Si-a dobândit independenţa faţă de Regatul Unit în 1964 şi este, din 2004, membră a Uniunii Europene.

Laguna Albastră, monumentele istorice din Valletta, stâncile fabuloase din Tacenc, numeroasele festivaluri şi carnavaluri locale, tradiţiile, bucătăria malteză sunt doar câteva dintre atracţiile şi elementele care dau identitate acestei ţări.

Despre maltezi se mai spune că sunt unul dintre cele mai generoase popoare din lume, 83% dintre ei contribuind la acțiuni de caritate. Este, de asemenea, una dintre cele mai multilingve ţări din UE – 100% din populație vorbește limba malteză, 88% din populație vorbește limba engleză, 66% limba italiană și 17% limba franceză. Anual, de trei ori mai mulți turiști decât numărul de rezidenţi vizitează țara.

Cele mai mici ţări din lume – Grenada

Cele mai mici ţări din lume, Grenada

La 200 km nord de Venezuela, în inima Indiilor de Vest, Grenada nu seamănă cu celelalte ţări insulare din Caraibe. Insula a fost descoperită de Cristofor Columb, în 1498. Cu un relief modelat de erupţii vulcanice, de-a lungul timpului, presărată cu lacuri, cascade și jungle tropicale, Grenada oferă multe aspecte de explorat. Pentru că turismul de masă încă nu a pătruns aici, superbele plaje sunt perfect protejate, departe de marile structuri hoteliere construite pe alte insule.

Grenada are 344 de kilometri pătraţi şi circa 89 000 de locuitori. Cea mai mare parte a populației (80%) este de origine africană, descendenți ai sclavilor aduși de europeni. 12% sunt indieni veniți în cadrul migrației începute în 1855. Limba oficială este engleza. Capitala este la Saint-George.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version