Zgomotele bizare, senzatiile stranii, golurile de aer, turbulentele sunt principalele motive pentru care un pasager din patru este angoasat de ideea de a calatori cu avionul, dincolo de faptul ca fiecare are micile sale temeri si chiar persoanele care sunt obisnuite cu acest mijloc de transport pot fi stresate intr-o asemenea imprejurare.

Avion
Avion

Statistici recente arata ca cele mai sigure mijloace de transport sunt, totusi, de departe, avionul si trenul. Riscul de a avea un accident de avion este foarte scazut, mai exact, media este de 1 la 11 milioane de zboruri, in timp ce riscul de a muri intr-un accident de masina este de 1 la 5000 de calatorii. In 2008, in America, s-au inregistrat doar 0,2 accidente mortale la un milion de zboruri si probabilitatea de a avea un accident de avion s-ar putea transforma in certitudine numai daca o persoana ar zbura in fiecare zi, 35 000 de ani la rand. De asemenea, in mod surprinzator, sansele de a scapa dintr-un accident de avion, releva aceleasi statistici, sunt de 95,7%. Un asemenea grad de siguranta se explica prin controlul regulat si foarte atent al aparatelor de zbor, prin innoirea permanenta a acestora, prin alegerea rutelor in functie de conditiile meteo, riguros observate, prin atentia acordata starii de sanatate a pilotilor. In plus, cele mai importante componente tehnice ale unui avion sunt dublate, triplate, si fiecare gest al unui pilot este supravegheat de catre un alt membru al echipajului, pentru a nu se produce erori.

Citește și:  Experimentele lui Rupert Sheldrake care pot schimba total reprezentările noastre despre realitate

In privinta transportului feroviar, s-a constatat ca acesta se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai sigure mijloace de transport, cu un inalt grad de securitate, in pofida faptului ca s-au inregistrat, in ultimii ani, cateva catastrofe pe calea ferata, in Spania, Elvetia, Marea Britanie. Principalele cauze ale unui accident cu acest mijloc de transport sunt viteza excesiva, care poate provoca deraiaje, liniile deformate, o coliziune laterala, ineficacitatea sistemului de franare, o eroare umana sau un obstacol care poate interveni imprevizibil.

Tren
Tren

Pe urmatoarele pozitii se afla mijloace de transport precum bicicleta, motocicleta si masina, aceasta din urma presupunand cele mai multe riscuri. In fiecare an, de exemplu, intr-o tara occidentala, dezvoltata, cu multe autoturisme, isi pierd viata in jur de 4000 de persoane, in timp ce, in aceeasi perioada de timp, in  accidente de avion, in intreaga lume, mor in jur de 600 de persoane. De altfel, specialistii spun, adesea, ca este mai sigur sa traversezi Atlanticul cu avionul decat Parisul intr-un autoturism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.