Natura ne surprinde mereu cu frumusețea și diversitatea sa, dar nu toate animalele sunt plăcute la vedere. În timp ce unele specii captivează privirea prin grație și culoare, există și animale sălbatice care atrag atenția prin aspectul lor neobișnuit, uneori chiar înfricoșător. Deși considerate urâte, aceste specii joacă un rol important în ecosistem și au caracteristici unice. Iată care sunt cele mai urâte cinci animale sălbatice din lume.
Se spune ca natura este minunata si creatia ei aproape perfecta. E de ajuns sa observam ce a facut pe intreg pamantul, prin aparitia celor mai frumoase pasari cantatoare, sau pesti multicolori, etc. Totusi exista si o alta categorie, a animalelor mai putin favorizate, care au fost inzestrate cu un aspect aproape monstruos. Unele dintre ele sunt pe cale de disparitie, fapt ce ii intristeaza pe multi, deoarece aceasta lume ar fi mai putin interesanta fara aceste specii rare.
In continuare va prezentam cele mai urate animale salbatice de pe glob, pe care nimeni nu vrea sa le adopte.
Tapirul american (Tapirus terrestris)
Locul 5 – Tapirul american (Tapirus terrestris) este unul dintre cele mai vechi mamifere care traiesc astazi. Se gaseste in regiunea cuprinsa intre Venezuela si Guyana, pana in Paraguay si nordul Argentinei. Traieste izolat si se arata doar in orele nocturne. Are corpul uniform colorat in negru, cenusiu si brun.
Nasul sau mare si urat il ajuta sa controleze pamantul cu atentie in cautarea hranei: iarba, frunze de plante mici si alge. Ajunge la o lungime de 2 m (daca se masoara si coada scurta ca un ciot) si la o inaltime a greabanului de 1 m. Femela este in mod remarcabil mai mare decat masculul. Traieste aproximativ 25-30 de ani.
Porcul salbatic Babirusa (Babyrousa babyrousa)
Locul 4 – Porcul salbatic Babirusa (Babyrousa babyrousa) are corpul inalt si scurt, cu spatele incovoiat si cu o dezvoltare ciudata a caninilor superiori. Caninii masculului, foarte lungi si subtiri, de pe maxilarul superior, strapung ratul si se curbeaza inapoi in forma de arc, astfel incat patrund uneori cu varfurile lor in pielea fruntii. Coltii mai scurti si mai grosi de pe maxilarul inferior se indreapta mai mult in sus.
Traieste pe un areal foarte restrans, in insulele: Buru, Sulawesi si Togia. Este vanat de bastinasi pentru dintii sai, care sunt asemanati cu niste coarne de cerb, el fiind numit ,,babi-rusa” (porcul cerb). Desi are dintii asa de mari, nu-i servesc la nimic, el se hraneste cu seminte, fructe, ciuperci, bulbi si radacini.
Broasca testoasa aligator (Macrochelys temminckii)
Locul 3 – Broasca testoasa aligator (Macrochelys temminckii) este versiunea urata a broastelor testoase. Au capul atat de mare, incat nu poate fi retras complet sub carapacea putin bombata. Carapacea se osifica mai tarziu si nu acopera complet animalul. Aceste broaste testoase apuca orice le vine in cale, iar cand sunt amenintate se apara muscand adversarul cu falcile lor puternice si ascutite.
Deoarece musca puternic nu este bine sa fie tinute in captivitate. Ele pot cauza omului si animalelor domestice rani grave. Coada este lunga, cat trei sferturi de carapace. De asemenea, prezinta trei randuri de ridicaturi. Degetele sunt prevazute cu membrane inotatoare. Prefera apele cu fundul namolos. Ele stau de obicei in mijlocul apei, sau a mlastinii, la mare adancime, sau se lasa duse de curent.
Sunt foarte mobile, inoata repede si urmaresc cu iscusinta prada. Se hranesc cu broaste, pesti, diferite vertebrate de apa si pasari acvatice. Se misca destul de repede si pe uscat, in cautarea hranei sau pentru a depune ouale, la distante apreciabile de apa. Traieste in America de Nord, in special in apele din sudul Canadei. Datorita comertului cu animale exotice, ea a ajuns in Asia si Europa.
Sobolanul gol (Heterocephalus glaber)
Locul 2 – Sobolanul gol (Heterocephalus glaber) este un animal salbatic care traieste sub pamant in zonele aride, desertice din Africa. Atinge o lungime de 12 cm si o greutate de 30-34 g. Are ochii foarte mici, deci vederea sa este slaba. Se misca cu viteza prin subteran, sapand continuu, tine buzele stranse si se ajuta de dintii mari din fata.
Are picioare scurte, subtiri, cu cinci degete si unghii puternice, urechi mici si atrofiate, pielea ridata. Aceste specii de sobolani formeaza colonii, precum cele de furnici sau albine, alcatuite din 70-80 de exemplare, in care exista o femela ,,regina” care conduce. Aceasta insa nu este cea mai frumoasa dintre toate femelele, din contra este cea mai grasa (50-80 g), urata si puternica.
Regina traieste 14-18 ani si este foarte ostila cu celelalte femele in perioada de imperechere. Face de obicei cinci pana la opt pui. Cand moare, locul este luat de o alta femela. Comportamentul lor se aseamana cu al termitelor. In general se hranesc cu bulbi, radacini, tubercuri, dar uneori si cu insecte, rame, melci.
Maimuta Uakari (Cacajao calvus)
Locul 1 – Maimuta Uakari (Cacajao calvus) are dintii mici si neregulati, pielea de pe cap foarte ridata, ochii mici. Deoarece are coada in forma de ciot, de 4 cm lungime, mai este numita si maimuta cu coada scurta. Parul este latos, subtire, lung si se scurteaza la cap, incat fiind teapan, pare ca ar fi tuns. Incisivii sunt indreptati oblic in fata. Degetele de la picioare si de la maini au unghii lungi si inguste.
Populeaza in numar mare Bazinul Amazonului, de o parte si de alta a Raului Japura. Ca animale de companie, se ataseaza de oameni, sunt sociabile si foarte romantice. Sunt animale monogame si petrec mult timp cu perechea lor si puii. Traiesc in grupuri de sute de indivizi. Se hranesc cu fructe, frunze, muguri si seminte. Am putea concluziona ca este un bun exemplu de animal foarte rar, urat, dar bun la suflet.
De ce aspectul acestor animale contează?
Aspectul neobișnuit al acestor animale nu este doar un capriciu al naturii, ci o adaptare evolutivă care le ajută să supraviețuiască în medii dificile. De exemplu, nasul mare al tapirului american îi permite să simtă hrana ascunsă sub pământ, iar colții impresionanți ai babirusei pot juca un rol important în intimidarea rivalilor masculi.
Șobolanul gol are pielea ridată și lipsa blănii pentru a se adapta mai bine la viața subterană și pentru a conserva energia, având o temperatură corporală constantă, indiferent de schimbările din mediul său. Chiar dacă par urâte la prima vedere, aceste trăsături sunt cheia supraviețuirii lor într-o lume sălbatică și imprevizibilă.
Ciudate, foarte!.