Broasca testoasa-vultur impresioneaza prin capul ei mare ca al unui caine si este considerata cea mai mare broasca testoasa de apa dulce. Arealul ei este format din fluviile, raurile si lacurile mari pline de mal, noroaie din regiunile Statelor Unite ale Americii. Este intalnita indeosebi pe cursul inferior al Fluviului Mississippi dar si de-a lungul raurilor mlastinoase care se varsa in Golful Mexic.

Desi este greu de crezut, aceasta specie este similara unei broaste testoase aligator care devine fioroasa mai ales cand deschide gura larga si mare, muscatura ei fiind puternica si dureroasa. Daca este luata in mana nu musca, insa daca se simte amenintata, stresata, iritata si in pericol are obiceiul sa o faca. Apuca orice vede in cale, iar daca isi observa din timp adversarul il ataca cu falcile robuste si ascutite.

Are lungimea corpului totala de 1,4 m, iar a carapacei de 0,8 m si cantareste aproximativ 60-80 kg. Capul ei este mare, neretractil, iar falcile foarte puternice si limba rosiatica. Ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare inchisa. Coada este acoperita cu solzi mici si desi, iar lungimea ei este destul de mare.

Carapacea de pe spate este in nuante inchise, de negru, gri si maro, are niste proeminete tari ca niste dinti de fierastrau, iar marginea ei este puternic zimtata. Plastronul este dur si el, cruciform, mai mic decat carapacea, in nuante mai deschise, de gri si maroniu-galbui. Membrele anterioare si posterioare sunt groase, puternice, au degete prevazute cu gheare ascutite si membrane inotatoare.

Citește și:  Lamantinul american (Trichechus manatus), mamifer acvatic
Macroclemys temminckii
Macroclemys temminckii

Aceasta specie este solitara si isi petrece mult timp din viata sub apa, sta in mijlocul albiei raului, la mare adancime, iar uneori se lasa dusa de curent in alte locuri pentru a-si cauta hrana.

Mai mult decat atat imperecherea are loc in apa, in anotimpul de primavara (in lunile mai-iunie), iar apoi femela se taraste lent spre tarm pentru a depune ouale. Sapa gropi adanci de 50 cm cu ghearele picioarelor din fata, arunca nisipul cu talpile picioarelor din spate si apoi depune 20-40 de oua pe care le acopera cu nisip pentru a le proteja de pradatori.

Ouale au diametrul de 3,5 cm si eclozeaza abia dupa o perioada de 100 de zile. Hrana sa consta din animale acvatice, pesti, broaste, viermi, melci, serpi de apa, iar uneori nu se da in laturi sa atace si pasari domestice sau salbatice de apa. Desi este o broasca testoasa de apa dulce, se adapteaza destul de bine si in apa sarata.

Broasca testoasa-vultur are denumirea stiintifica de Macroclemys temminckii, face parte din ordinul Testudines, familia Chelydridae si nu este o specie pe cale de disparitie. Nu se adapteaza foarte bine in conditii de captivitate, de regula nu mai vrea sa manance, de aceea trebuie hranita doar sub apa pentru a accepta alimentele administrate. Carnea sa nu este considerata chiar de calitate sau o delicatesa ca a altor specii de broaste testoase.

Video – Broasca testoasa-vultur (Macroclemys temminckii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.