Cerbul moscat de apa populeaza regiunile cu paduri tropicale din vestul si pana in centrul Africii, din Sierra Leone, in Uganda, Camerun, Gambia, Congo si Zair. Prefera mai ales zonele impadurite, cu desisuri mari de arbusti si tufisuri din apropierea malurilor raurilor cu apa proaspata.

Cerbul moscat de apa - Hyemoschus aquaticus

Are lungimea corpului de 70-85 cm.

Inaltimea la greaban este de 35-40 cm si greutatea de 10-15 kg. Avand in vedere aceste dimensiuni se poate spune ca cerbul moscat de apa este un animal destul de mic, iar blana care ii acopera corpul este de culoare maronie-maslinie-inchisa sau maronie-roscata cu multe pete luminoase pe partea dorsala, respectiv putin mai deschisa, albicioasa sau alb-galbuie pe partea ventrala. Pe partile laterale ale copului petele luminoase sunt unite intre ele si se prezina sub forma unor dungi longitudinale inguste. Coada este mare de 10-15 cm si acoperita cu fire de par lungi maronii.

Ca aspect general corpul este solid si musculos ceea ce explica forta sa de a fi un bun inotator, capul este mai mic, are botul alungit si urechile mari si rotunjite. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte si robuste, il ajuta sa fuga repede pe uscat si sa se refugieze in apa, sa inoate destul de rapid astfel incat sa scape in caz de nevoie de atacul animalelor de prada. Membrele din spate sunt putin mai dezvoltate si mai mari decat cele din fata, toate se termina cu degete copitate. De multe ori reuseste sa scape de pradatorii de pe uscat insa, se expune pericolului de a fi atacat de crocodili in apa.

Ochii sunt mari si expresivi, au irisului de culoare inchisa, acuitatea vizuala si cea auditiva sunt foarte bine dezvoltate. La aceasta specie de cerb coarnele lipsesc, iar masculii se diferentiaza de femele mai ales prin coltii lor mari, ascutiti si dezvoltati. Interesant este faptul ca spre deosebire de alte mamifere paricopitate, la aceasta specie femela este mai mare decat masculul si cantareste cu 2-3 kg mai mult. Cei mai periculosi pradatori naturali ai lor sunt leoparzii si pasarile de prada.

Citește și:  Paca (Agouti paca), un mamifer rozător și înotător perfect din America de Sud

Aceste mamifere copitate prefera sa traiasca mereu in apropierea cursurilor de ape, ele stiind foarte bine sa inoate si sa faca scufundari in raurile mai adanci. Sunt animale nocturne, traiesc de obicei solitar sau in grupuri mici familiare (mai ales in perioada de imperechere si de crestere a puiulor). Hrana lor este alcatuita dintr-o mare varietate de plante, frunze si fructe de padure, dar si insecte, pesti, crabi si mici mamifere.

Cerbul moscat de apa (Hyemoschus aquaticus)

In perioada de reproducere aceste animale pot fi observate in perechi.

Dupa o perioada de gestatie de 4-6 luni, femela naste de obicei un singur pui. Femele formeaza grupuri mici impreuna cu puii lor, pentru a-i putea feri mai usor de pradatori. Cand o femela lipseste pentru a-si cauta hrana, celelalte au grija si de puiul ei. Inca de la nastere puiul este destul de bine dezvoltat, dupa 1-2 ore el se ridica in picioare, iar la 2 saptamani este intarcat si mananca hrana ca si adultii. Dupa 5 luni puiul este deja mare.

Cerbul moscat de apa are denumirea stiintifica de Hyemoschus aquaticus, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Tragulidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Cerbul moscat de apa (Hyemoschus aquaticus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.