Balena nordica cu nas gros (Hyperoodon ampullatus) apartine grupului balenelor cu cioc care sunt cetacee de talie medie si traiesc in largul Oceanului Atlantic de Nord. Interesant la aceasta balena este faptul ca face scufundari de durata la adancime mare de peste 1000 m si are o frunte bombata cu cioc ca la delfin. In lunile de iarna poate fi vazuta in zona temperata a Oceanului Atlantic, in Marea Baltica si Marea Mediterana.

Masculii se diferentiaza de sexul opus prin marimea corpului (cu 25% mai mare decat a femelelor) si prin doi dinti ca niste colti care cresc in varful ciocului pe partea sa inferioara. Exemplarele adulte cu varsta cuprinsa intre 7-14 ani au lungimea corpului de 6-7 m, in cazuri exceptionale si de 9,8 m. Aceste balene pot trai aproximativ 37 de ani.

Corpul balenei nordice cu nas gros este foarte lung si zvelt comparativ cu al altor specii de cetacee, iar coloritul sau este maro-portocaliu sau maro-cenusiu pe spate, cafeniu-deschis pe partea ventrala, din loc in loc cu marcaje gri si albe.

Pe intreaga suprafata a corpului prezinta multe cicatrice de culoare deschisa ca urmare a luptelor care au loc intre masculi sau cu reprezentantii altor specii de cetacee. Inotatoarea dorsala este curbata, inalta de 30-38 cm, inotatoarele pectorale sunt mici, inotatoarea codala este orizonatala si formata din doua parti aerohidrodinamice.

Citește și:  Barbunul vărgat (Mullus surmuletus), poate ajunge până la 1 kg
Hyperoodon ampullatus, Foto: marlin.ac.uk
Hyperoodon ampullatus, Foto: marlin.ac.uk

Aceste cetacee traiesc in grupuri mici de pana la 10 exemplare – masculi si femele cu puii lor. Hrana lor consta din calamari, crabi, stele de mare, pesti, etc. Au o metoda foarte interesanta de a se hrani prin absorbtie, fac scufundari la adancimi mari timp de 70 de minute, isi folosesc limba ca un piston cu ajutorul careia sunt trase inauntru apa, prada si malul de pe fundul marii. Apoi inoata la suprafata apei unde respira aer timp de 10 minute si se intorc inapoi in adancuri aproximativ in aceeasi locatie de unde au plecat.

Perioada de imperechere este la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Fiecare femela are o perioada de gestatie mare, de aproximativ un an, si naste un singur pui de regula in lunile aprilie-iunie.

La nastere puiul are lungimea de 3,5 m si un colorit maro-ciocolatiu. Puiul este ocrotit de mama timp de un an, apoi devine independent. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 7-9 ani cand masoara in jur de 7 m, iar femelele la 8-14 ani cand au lungimea corpului de 6-7 m.

Balena nordica cu nas gros face parte din ordinul Cetacea, familia Ziphiidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Balena nordica cu nas gros (Hyperoodon ampullatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.