In lume exista trei specii de casaloti, dintre care cea mai mica este casalotul pitic (Kogia simus). Acesta inoata in toate apele tropicale ale marilor si oceanelor. Apare mai ales in apele calde din Africa de Sud, din Japonia, Sri Lanka, Insulele Hawaii, India dar si Australia de Sud. De asemenea, poate fi vazut si in largul coastelor de est ale SUA, ale Japoniei, pana in Golful Mexic.

In privinta marimii sale, casalotul pitic nu depaseste 2,5 m, iar greutatea corporala poate varia intre 135-270 kg. Impresioneaza prin capul colosal care pare a fi retezat transversal si botul ce este usor ridicat. De asemenea are orificiile nazale separate, iar maxilarul inferior are o conformatie speciala. Mandibula are 7-13 perechi de dinti care sunt foarte ascutiti si se aseamana cu cei de la rechini. Pe maxilarul superior prezinta doar trei perechi de dinti rudimentari, insa destul de ascutiti. Pe mijlocul partii superioare are inotatoarea dorsala inalta ca la delfin, insa dimensiunea corporala mare il face sa aiba un mod de a inota diferit fata de acesta, insa tot rapid si cu miscari jucause. Coloritul corpului este albastrui-cenusiu pe partea dorsala si coada si in nuante deschise de crem pe partea ventrala. Coada este exact ca si la alte specii de balene, formata din doi lobi simetrici, iar inotatoarele pectorale sunt alungite, robuste, de culoare asemanatoare cu spatele. In zona din spatele ochilor are doua marcaje de nuanta deschisa in forma de semiluna care arata ca fanta branhiilor de la pesti.

Citește și:  Henodus, o reptilă marină care a trăit în Triasicul superior
Cașalotul pitic, Foto: animal-kid.com
Cașalotul pitic, Foto: animal-kid.com

Casalotul pitic este un cetaceu care inoata frecvent la suprafata, solitar sau in grupuri ce nu depasesc 10 exemplare. Aceste grupuri sunt formate din masculi, femele si pui, de varste diferite care, desi inoata la suprafata apei, nu se apropie niciodata de barci sau vapoare. Au obiceiul de a inota lent, aratandu-si la suprafata apei doar o mica parte a corpului, iar pentru a-si cauta hrana coboara in adancuri cam la 300 de metri. Au un comportament timid, iar hrana lor este formata din pesti, moluste, caracatite, crustacee, calamari si alte cefalopode. Cand se simt in pericol obisnuiesc sa de-a drumul unui nor de fecale pentru a indeparta eventualii pradatori.

La casalotul pitic femela are o perioada de gestatie de 9-11 luni, dupa care naste un singur pui. Acesta apare de obicei in lunile de toamna si are la inceput lungimea corpului de 100 cm si greutatea de 45 kg. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2,5-5 ani, cand au si lungimea de cca. 7 m. Speranta de viata la casalotul pitic este de aproximativ 22 de ani.

Aceasta specie nu este in pericol de disparitie, insa este vulnerabila datorita poluarii si pescuitului intens efectuat mai ales in Indonezia si Japonia.

Video – Casalotul pitic (Kogia simus):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.