Narvalul (Monodon monoceros) este cunoscut si sub numele de unicorn datorita singurului dinte care-i creste – incisivul din partea stanga a maxilarului superior – care se prezinta sub forma unui colt lung ca un corn subtire si drept, rasucit invers acelor de ceasornic. Acesta poate creste pana la lungimea 2-3 m si greutatea de 10 kg.

Pe partea dreapta a maxilarului superior are un dinte ce sta ascuns in tesuturile moi si care uneori creste sub forma unui al doilea colt. Restul dintilor sunt in stare rudimentara. Femelele nu prezinta acest colt lung, el este caracteristic masculilor.

Narvalul - Monoceros monodon, Foto: marinebio.org
Narvalul – Monoceros monodon, Foto: marinebio.org

Acest mamifer acvatic – un locuitor al Oceanului Arctic, al apelor reci de-a lungul marginilor de gheata arctica – este unul dintre putinele animale inconjurate de superstitii si legende. Inca din Evul Mediu dintii de narval erau adusi de comercianti in Europa. Din aceasta cauza narvalul a fost un mamifer de vanatoare mult ravnit, prins cu harpoane de mana in vremuri de demult si cu harpoane prin impuscare mai tarziu.

Diferite legende amintesc de el ca fiind o fiara misterioasa si inspaimantatoare, un unicorn, sau un animal care avea un corn cu puteri magice. Cert este faptul ca dintele stang al narvalului este foarte puternic si asta probabil si datorita faptului ca este rasucit in spirala. Anumiti cercetatori considera ca narvalul isi foloseste acest dinte ca arma in lupta pentru femela in perioada de imperechere, sau pentru spargerea ghetii in apele arctice. Narvalul poate rupe cu ajutorul dintelui gheata groasa de cca. 15-18 cm.

Se poate scufunda la o adancime de peste 280 m si poate rezista sub apa timp de 15 minute. In cele mai multe cazuri traiesc in grupuri mici formate din masculi, femele si puii lor. Principali paraziti care ataca aceste mamifere sunt paduchii de balene si viermii rotunzi. In conditii de captivitate unele exemplare mor in 3-4 luni de pnemonie sau helmitoze pulmonare. Dusmanii cei mai mari ai narvalului sunt morsele, rechinii si usii polari.

Citește și:  Delfinul de Gange (Platanista gangetica) din râurile cu apă dulce
Narvalul - Monoceros monodon
Narvalul in apele Oceanului Arctic

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 4-5 m si greutatea de 800-1600 kg.

Capul este atat de mic incat reprezinta a sasea parte din lungimea corpului, ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa, iar botul este gros si scurt. Pielea narvalului este impestritata cu negru si gri-cenusiu pe un fond deschis, in nuante de galben-alb. Pe partea dorsala prezinta un numar mai mare de pete de forma neregulata, care se unesc in zonele cenusii.

Hrana preferata a narvalului consta din pesti (cod, somon, hering), crustacee si moluste, pe care le aspira in gura cu limba si buzele puternice. Femela face un singur pui la 2-3 ani dupa o perioada de gestatie de 14 luni. Acesta are la nastere lungimea de 1,5-1,7 m si este alaptat de mama timp de 12-24 de luni. Femela ajunge la maturitatea sexuala in momentul in care are lungimea corpului de 3,4 m si masculul cand ajunge la 3,9 m. Narvalul supravietuieste in apele arctice pana la varsta de 40 de ani.

Narvalul face parte din ordinul Cetacea, familia Monodontidae. Aceasta specie nu este in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.