Cetatea Ladislau se află pe malul stâng al Dunării, în localitatea Coronini. Ruinele sale sunt aşezate pe unul dintre dealurile localităţii, într-o poziţie strategică pentru acele vremuri, de unde se puteau observa duşmanii care ar fi putut veni pe calea apelor.

Cetatea Ladislau a fost construită de Sigismund de Luxemburg, iar numele l-a ales pentru a o închina Sfântului Ladislau, cel care a fost rege al Ungariei între anii 1077-1095 şi care a fost canonizat de Biserica Catolică pentru faptele sale de încreştinare a Ungariei.

Cetatea a fost construită de către Sigismund pentru a se răzbuna pe sârbi – acesta a vrut, iniţial, să intre în posesia Cetăţii Golubac de pe malul sârbesc. În anul 1427, a încheiat o înţelegere cu regele de atunci al sârbilor, Brancovici Georg, în urma căreia trebuia să aibă drept asupra cetăţii respective. Cu toate acestea, regele sârb a vândut cetatea otomanilor, aşa că Sigismund a construit Cetatea Ladislau şi, în anul 1428, a atacat Cetatea Golubac. Însă nu a reuşit nici atunci să o ia, aceasta rămânând în posesia sârbilor.

Citește și:  Bustul Generalului Doctor Nicolae Vicol din Băile Herculane: omagiu în piatră

După ce Sigismund s-a folosit de ea, în anul 1429 cetatea a intrat în posesia Ordinului cavalerilor teutoni, care a avut-o până în anul 1435. În anul 1457, a fost proprietatea hunedorenilor, iar în urma luptei de la Mohacs, au preluat-o turcii. Nu se cunosc date certe despre anul în care a fost distrusă sau despre modalitatea folosită pentru distrugerea ei, însă se ştie că, după anul 1526, era deja o ruină.

Astăzi, Cetatea Ladislau este inclusă pe lista monumentelor istorice din ţară, iar ruinele sale se pot vedea de către cei care ajung în Moldova Veche. Ruinele constau în donjon, zidurile turnului şi circa 12 metri din zidul palatului, precum şi o aripă a acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.