Cetatea Lita (sau Liteni) este o veche fortăreaţa din judeţul Cluj, aflată în comuna Liteni, la aproximativ 30 de kilometric de Turda şi de Cluj-Napoca. Începând cu anul 2010, cetatea se află pe lista monumentelor istorice ale judeţului Cluj, listă elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniul Naţional.

Deşi astăzi este în ruină, Cetatea Lita nu duce lipsă de vizitatori, mai ales că se află într-o zonă deosebit de frumoasă. Zona în care se află fosta fortăreaţă medievală este una muntoasă, împădurită, iar traseul până la cetate durează în jur de 15 minute. Mai mult, traseul care duce la această cetate poate fi folosit şi pentru a ajunge pe vârful Piatra Mare, aflat la o altitudine de 920 de metri. Cetatea se află la 780 de metri altitudine.

Cetatea Lita a fost atestată documentar în anul 1324, cu denumirea „Catrum Leta”, însă se pare că ea ar fi fost ridicată în prima jumătate a secolului al XIII-lea. În secolul al XV-lea, cetatea aparţinea împăratului Sigismund de Luxemburg, care a dăruit-o Clujului.

După ce a murit împăratul, fortăreaţa a avut mai mulţi proprietari, până când a ajuns în posesia Klarei Csolnokosi, una din verişoarele lui Ioan de Hunedoara. După moartea acesteia, cetatea a fost „plimbată” de la un proprietar la altul.

Cetatea Lita era alcătuită din două părţi: cetatea de sus şi cetatea de jos. Cetatea de sus avea un turn de observaţie, un bastion prevăzut cu găuri pentru puştile apărătorilor şi creneluri, câteva camere cu diverse întrebuinţări şi un puţ. Cetatea de jos, în schimb, avea poartă de acces şi un turn de observaţie. Sub cele două cetăţi se aflau o pivniţă, dar şi o magazie în care se depozita praful de puşcă.

Acest praf de puşcă a fost cel care a provocat decăderea Cetăţii Lita. Acesta s-a aprins în anul 1562, provocând o explozie gravă. Câţiva ani mai târziu, ruinele şi pădurea au ajuns în posesia lui Geczy Janos, care a refăcut cetatea. Familia sa a locuit în cetate timp de un secol, în cele din urmă ea fiind abandonată, necunoscându-se nici până astăzi cauzele care au produs acest eveniment.

Construită pentru a servi drept punct de apărare împotriva invaziilor, Cetatea Lita a fost martora multor bătălii și schimbări de stăpâniri. Detaliile exacte privind datarea construcției sunt încă subiect de cercetare, însă importanța sa în cadrul istoriei locale este indiscutabilă. Prin amplasamentul său strategic, cetatea a avut un rol crucial în controlul și protecția rutei comerciale dintre Turda și Cluj-Napoca.

Arhitectura cetății, cu zidurile sale groase și turnurile de observație, reflectă adaptările făcute de-a lungul secolelor pentru a rezista asediilor și schimbărilor tehnologice în arta militară. Descoperirile arheologice recente au scos la lumină artefacte care demonstrează existența unei vieți cotidiene vibrantă în interiorul zidurilor cetății, inclusiv ceramică, arme și obiecte personale ale locuitorilor de odinioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.