Situată pe Dealul Straja (Dealul Cetăţii) din municipiul Braşov, Cetăţuia datează din prima jumătate a secolului al XVI-lea şi a fost construită ca punct de apărare al aşezării medievale.

cetatuia-brasov.jpg

Ridicarea cetăţii a început în anul 1524, când s-au adăugat construcţii noi turnului de veghe existent pe deal. În primă fază, s-a construit un bastion de lemn flancat de patru turnuri, dar această fortificaţie realizată din lemn a fost distrusă în urma atacului lui Petru Rareş, cinci ani mai târziu, în timpul luptelor dintre regele Ferdinand şi Janos I pentru tronul Ungariei.

panorama-cu-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg

Cetatea va fi refăcută după anul 1625, când s-au înălţat ziduri de piatră. Ulterior, s-au săpat şanţuri de apărare, precum şi un puţ cu o adâncime de 81 de metri, în curtea cetăţii. Turnul hexagonal alipit corpului central, precum şi clădirea cu două etaje de pe latura estică a nucleului cetăţii au fost ridicate după 1773.

indicator-cu-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg

De-a lungul vremii, Cetăţuia şi-a schimbat de multe ori funcţia. În secolul al XVII-lea, a fost utilizată ca depozit, iar ulterior pe post de cazarmă. Din secolul al XVIII-lea şi până în anul 1954, aici, a funcţionat o închisoare, apoi Cetăţuia a devenit depozit pentru Arhivele Statului din Braşov.

În perioada 1975-1981, au fost efectuate lucrări ample de restaurare, iar Cetăţuia a fost reamenajată ca obiectiv turistic, iar în prezent, aici, s-a deschis un restaurant cu terasă.

drumul-spre-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg

Cetăţuia Braşov este construită într-un plan patrulater neregulat, cu o suprafaţă de aproximativ 150 x 170 de metri, dispusă cu bastioane italieneşti la colţuri. Nucleul fortificaţiei îl constituie un turn în formă de potcoavă, zidit din piatră brută, căruia i s-a alipit, ulterior, câte un turn mai mic de artilerie spre nord, est şi vest.

alee-spre-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg

Primele două turnuri au fost incluse apoi în clădirea cu două etaje a magaziei de alimente şi muniţii (restaurantul de astăzi) de pe latura estică. Cele patru mici bastioane din colţuri sunt prevăzute cu cazemate, având câte o gură de tragere pentru tunuri pe fiecare dintre flancuri şi câte un turn de veghe de plan circular în vârf. Intrarea în cetate se făcea printr-un pod mobil.

imagine-cu-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg

De-a lungul secolelor, Cetățuia a fost martora multor evenimente istorice, de la asedii la revolte. Această fortificație nu doar că a apărat orașul, dar a fost și un punct de refugiu pentru locuitorii săi în timpurile tulburi. Astăzi, ruinele sale sunt o atracție turistică populară și un loc predilect pentru evenimente culturale, oferind o legătură tangibilă cu trecutul.

pasaj-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg

Cetățuia este, de asemenea, înconjurată de legende și povești care îi adaugă o aură de mister. Una dintre cele mai cunoscute legende spune despre tunelurile secrete care ar lega cetatea de Biserica Neagră și alte puncte din oraș, folosite pentru a evacua oamenii și bunurile în caz de asediu.

creneluri-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
stema-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
usa-de-intrare-si-trepte-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
ziduri-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
bastion-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
culoar-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
inscriptie-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
bastion-si-carare-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
curte-pietruita-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
turn-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
poza-cu-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
stema-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov-2.jpg
vinaria-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
zid-si-turn-de-la-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
curte-interioara-cu-fantana-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
pavaj-cu-model-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
vedere-cu-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
alee-de-langa-cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg
cetatea-brasov-judetul-brasov.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.