Cheile Babei reprezintă una dintre ariile protejate ale judeţului Maramureş, fiind amplasate în Podişul Someșan, în sudul judeţului. Podişul Someșan este parte componentă a Podişului Transilvaniei, alături de Podişul Secaselor şi Podişul Târnavelor.
Accesul la Cheile Babei se face din satul Baba, de unde le provine şi numele. Ele se află la aproximativ doi kilometri de sat şi se întind pe 15 hectare, având doar un kilometru lungime. În anul 1977, ele au fost declarate rezervaţie naturală de tip geologic, înscriindu-se, astfel, în categoria a treia a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Mai mult, cheile au fost declarate monument al naturii.
Cheile Babei sunt chei epigenetice şi au fost săpate de către pârâul Poieni. Sunt un sector de îngustare, format în timpul străbaterii calcarelor epicontinentale eocene. Au fost declarate arie protejată, în special pentru a se conserva diversitatea biologică. Versantul din dreapta are o mică pădure pe el, dar şi stânci de calcar, din loc în loc. Pe de altă parte, versantul din stânga este unul stâncos, care are câteva cariere produse de exploatarea calcarului pentru obţinerea varului.
Chiar în mijlocul Cheilor Babei se află unul dintre afluenţii pârâului Poiana, şi anume torentul Vâlceaua Dracului. Acesta are o lungime de până într-o jumătate de kilometru şi seamănă cu un canion.
În momentul actual, Cheile Babei sunt administrate de Direcţia Silvică Maramureş care are ca principal obiectiv conservarea zonei. Astfel, cei care încearcă în orice fel să distrugă rezervaţia, sunt aspru pedepsiţi, conform regulamentului şi a legilor. Şoferii care vor să vină aici pe timp de iarnă trebuie să ştie că pe şosea se produce foarte des poleiul, din cauza umidităţii şi a climatului răcoros, aşa că aceştia trebuie să fie mult mai atenţi, pentru a nu produce incidente.