Cheile Mândruţului se găsesc la aproximativ un kilometru de comuna Scărişoara din judeţul Alba, în estul Munţilor Bihorului. Numele lor provine de la Piatra Mândruţului, care se află lângă ele. Accesul la chei se face de pe DN 75, pe ruta Turda – Câmpeni – Stei.

Cheile nu sunt deloc lungi, ci au doar 350 de metri lungime. Sunt înguste şi au aspect de canion, însă reprezintă o zonă ştiinţifică de mare interes. Asta mulţumită rocilor în care au fost săpate şi mulţumită reliefului carstic.

Cheile se află pe cursul superior al Arieșului Mare, râul care le-a şi format, de altfel. Altitudinea lor maximă este de 1003 metri, atinsă în vârful Piatra Bobului, în timp ce altitudinea minimă de 685 de metri este atinsă în talvegul Arieșului Mare.

Cheile au fost formate şi cu contribuţia eroziunii unor roci care au fost transportate de torenţi. Unul dintre aceşti torenţi a primit numele de “Vâlceaua” şi este cel mai interesant pentru că şi-a format propriile chei, aflate perpendicular pe Cheile Mândruţului.

Cheile Mândruţului nu prezintă cascade de mari dimensiuni sau marmite foarte adânci, ca alte chei din România. Marmitele sale au cel mult un metru adâncime, însă acestea compensează prin golurile subterane aflate în Piatra Mândruţului, care însumează 53. Nici acestea nu impresionează prin dimensiuni, mai ales că nu au mai mult de 100 de metri – cea mai mare este Peştera Mare de la Colțul Morii, care are 85 de metri.

Pasionaţii de sporturi extreme găsesc în Cheile Mândruţului un loc perfect pentru a le practica. Aici, se pot iniţia cei care vor să practice canyioning-ul, un sport care nu a ajuns să fie atât de popular în ţara noastră, mai ales că există puţine locuri în care se poate practica.

Cheile se dezvăluie ca un coridor natural sculptat în timp de apele curgătoare ce traversează rocile dure. Este un loc unde natura și timpul par să colaboreze pentru a crea un spectacol geologic impresionant.

Biodiversitatea în Cheile Mândruțului este notabilă, cu specii de floră și faună ce pot fi rareori întâlnite în alte părți ale țării. Vizitatorii pot observa diferite tipuri de plante și animale care și-au făcut acasă în aceste chei izolate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.