Cheile Vârghișului se află la 13 kilometri de localitatea cu acelaşi nume şi aparţin atât de judeţul Covasna, cât şi de judeţul Harghita. Au fost formate de râul Vârghiş care a săpat în calcarele munţilor Persani.

Cheile Varghisului1

Cheile au fost declarate rezervaţie naturală, din mai multe considerente. Se întind pe circa patru kilometri şi sunt văzute drept unele dintre cele mai frumoase chei din această zonă, datorită peisajului. Este unul din locurile preferate ale speologilor din România, deoarece au posibilitatea de a explora destul de multe peşteri formate în epoca glaciară. Multe dintre ele au fost folosite pe post de refugiu acum sute de ani, când încă exista pericolul năvălitorilor. Printre cele mai populare şi mai importante peşteri, se numără Peştera Orban Balasz, Peştera Calului, Peştera de la Mereşti şi Gaura Tătarului.

Cheile Varghisului2

Specialiştii, dar şi turiştii care au fost în Cheile Vârghișului compară înălţimea versanţilor cu cea a unor zgârie-nori. Versanţii sunt cu atât mai impresionanţi, cu cât prin ei curg mici pârâuri de munte, care completează un peisaj fascinant. Flora şi fauna cuprind o serie de specii protejate prin lege. Mai mult, în aceste chei, se găsesc 17 specii de lilieci din cele 30 câte există în România. De asemenea, peşterile din chei conţin un număr destul de mare de nevertebrate caverincole.

Citește și:  Râul Bistrița: Obiective turistice Bacău

Odată ajunşi în Cheile Vârghișului, turiştii pot vizita şi Poiana cu narcise, precum şi Parcul dendrologic, ambele aparţinând de localitatea Vârghiş. Poiana cu narcise este şi rezervaţie naturală, oamenii de ştiinţă încercând să refacă populaţia narciselor care au avut de suferit din cauza oamenilor. De asemenea, zona este una potrivită pentru drumeţiile mai lungi sau mai scurte, cei care aleg să se plimbe câteva ore prin chei având parte de multe surprize din partea naturii.

cheile-varghisului.jpg

În cadrul Cheilor Vârghișului, este permisă camparea, însă numai în poiana Koalja unde a fost amenajat un loc special pentru acest lucru. Turiştii care vor să meargă în chei trebuie să ştie că vor plăti o taxă modică, aceasta ajutându-i pe cei care întreţin rezervaţia să facă acest lucru în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.