Chitcanul-vidra urias este un animal mic insectivor care traieste intr-un habitat extrem de variat, in regiunile impadurite tropicale din vestul si centrul Africii, in Zambia, Kenya, Angola, Nigeria, in apropierea cursurilor de apa dulce, a iazurilor, lacurilor dar si a raurilor de munte, la altitudini de pana la 1800 m.

Acest animal este un inotator foarte bun si rapid, din acest punct de vedere se aseamana cu o vidra. Totusi chitcanul-vidra urias face parte din categoria mustelidelor si nu este o specie de vidra. Are lungimea corpului de 29-35 cm si greutatea de 350-400 g. Corpul sau este de forma cilindrica, acoperit complet cu blana alcatuita din par scurt si subpar dens si moale ce impiedica trecerea apei. Coloritul blanii este in nuante maronii-roscate pe partea dorsala si albicios pe cea ventrala.

Coada este foarte lunga, groasa si puternica, aplatizata pe partile laterale, are lungimea de 24-90 cm, este robusta si musculoasa, folosita in special la propulsia prin apa. Capul este ingust, botul alungit prevazut cu multe vibrize pe partile laterale ale buzei superioare, ochii sunt mici cu irisul de culoare neagra, narile mici se inchid in momentul in care face scufundari, iar urechile sunt mici si ascutite, se vad destul de bine prin blana deasa. Picioarele sunt mici si scurte, dar fara a fi palmate.

Aceste mustelide sunt animale nocturne si solitare, ar putea fi considerate animale de prada deoarece hrana lor consta din mici vietuitoare de apa dulce, crabi, crustacee, pesti si amfibieni pe care ii prinde din apa si de pe malul acesteia. Ziua stau ascunse in vizuina de pe malul apei, care este captusita cu ierburi si frunze si are una din iesiri sub apa. Femela are de regula 2 pui pe care ii alapteza o perioada scurta de timp.

Chitcanul-vidra urias face parte din ordinul Afrosoricida, familia Tenrecidae si este o specie pe cale de disparitie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here