„Cărţile pe care lumea le numeşte imorale sunt acele cărţi care arată lumii propria ruşine” (Oscar Wilde). Din păcate, unele dintre cărţile de referinţă ale literaturii universale continuă să fie contestate sau interzise la nivel mondial. Cu toate acestea respectivele cărţi au fost mai căutate şi mai dorite exact din acest motiv şi s-a dovedit că nimic nu e mai bun decât fiorul pe care ţi-l dă cititul a ceva interzis. Este ceva legat de natura umană, de faptul că un act de insubordonare poate să-ţi creeze plăcere.
Din momentul apariţiei bisericii, multe lucruri au fost cenzurate pentru a-i proteja pe credincioşi de ideile controversate. În timpul inchiziţiei exista un catalog ce conţinea cărţile interzise iar primul de acest fel a apărut în timpul Papei Paul al IV-lea. Cărţile care nu se încadrau în canoanele bisericeşti erau de cele mai multe ori arse, cei care le scriau sau le comercializau erau aspru pedepsiţi. Totuşi autorii găseau de cele mai multe ori modalităţi prin care să se sustragă regulilor, ei publicând în ţări vecine.
Cu toate că a trecut mult timp de când inchiziţia se ocupa cu cenzurarea şi pedepsirea celor ce încălcau regulile şi în ziua de astăzi există multe cărţi considerate controversate.
În cele ce urmează vă prezentăm câteva cărți care au fost sau încă mai sunt interzise în unele părţi ale lumii.
„Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii” de Galileo Galilei
Această carte nu mai este interzisă de foarte mult timp, dar în momentul apariţiei a fost considerată blasfemie. Motivul pentru care acest lucru s-a întâmplat este că în cadrul ei Galileo apăra modelul sistemului solar al lui Copernic în care Pământul se învârtea în jurul Soarelui, punându-se împotriva teoriei susţinute de biserica catolică în care Soarele era cel care se învârtea în jurul Pământului. Publicată în 1632, lucrarea a dus la găsirea lui ca suspect de erezie şi la forţarea retractării. De asemenea a fost nevoit să-şi petreacă restul vieţii în arest la domiciliu şi i-a fost interzis să mai publice orice altă lucrare.
„Versetele satanice” de Salman Rushdie
Publicată în 1988, cartea a stârnit controverse la nivel mondial datorită conţinutului său religios şi presupusei blasfemii şi se găseşte în toate topurile cu lucrări controversate. Ea a fost interzisă în ţările islamice datorită criticilor aduse religiei şi profetului. În 1989 romanul a fost interzis în Iran, Arabia Saudită, Egipt, Africa de Sud, Sudan, Somalia, Qatar şi India. Iar în unele ţări deţinerea ei era pedepsită prin amenzi sau închisoare. De exemplu, în Venezuela ai fi fost condamnat la 15 luni de închisoare în timp ce în Japonia ai fi fost amendat dacă erai prins că vindeai cartea. Chiar şi în Statele Unite doi mari distribuitori au refuzat să o comercializeze după ce au primit ameninţări cu moartea. Iranul a dus atât de departe problema încât a emis un edict religios prin care îl condamna la moarte pe autor şi pe toţi cei care erau implicaţi în publicarea cărţii.
„De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger
Chiar dacă ni se pare greu de crezut, această carte a fost şi în unele locuri încă mai este interzisă sau cenzurată. Publicat în 1951 ca un roman pentru adulţi, a captat în principal tinerii datorită examinării amănunţite a rebeliunii adolescentine. Povestea începe cu exmatricularea de la şcoală a personajului principal Holden Caufield, urmată de fuga lui la New York revoltându-se împotriva adulţilor şi a sistemului. Romanul este de cele mai multe ori cenzurat datorită vulgarităţilor, limbajului explicit şi a referinţelor sexuale. Cu toate acestea rămâne un roman de bază al literaturii americane şi este privit ca unul dintre cele mai bune romane ale secolului al XX-lea.
„Ulysses” de James Joyce
Acţiunea cărţii are loc pe 16 iunie 1904 şi descrie gândurile şi faptele lui Leopold Bloom, ale soţiei sale Molly şi ale lui Stephen Dedalus. Criticile şi cenzura le-a primit datorită descrierilor explicite ale plăcerilor fizice şi ale actelor sexuale. În 1922 departamentul poştal al Statelor Unite a ars 500 de copii când s-a încercat importul lor iar tribunalul a decis împotriva lui. Au mai existat încercări de introducere a cărţii ce au fost sortite eşecului. În cele din urmă un judecător a decis că romanul nu este „pornografic” şi a permis importul.
„1984” de George Orwell
Acest mare roman al literaturii engleze discută teme precum efectele devastatoare ale unei societăţi autoritare, acolo unde numai gândul de a săvârşi o crimă este ilegal, unde singurătatea şi alienarea se amestecă şi speranţele sunt spulberate. A fost şi este una dintre cele mai contestate cărţi ale perioadei moderne, discuţiile apărând în jurul comunismului chiar dacă cartea este anti-comunistă (Orwell în schimb a fost un comunist declarat) şi vorbeşte pentru libertate. De asemenea, fiind scrisă în 1948, reuşeşte să surprindă temerile acelei perioade dând cărţii o valoare istorică. Ideile şi posibilităţile descrise în ea răsună destul de puternic în această perioadă când începem să aflăm că şi noi suntem supravegheaţi, chiar dacă într-o măsură mult mai mică. Iar însuşi faptul că cineva îşi doreşte să interzică anumite cărţi nu face decât să aducă un omagiu lui „Big Brother” încercând să controleze cum şi ce gândesc.