Napoleon Bonaparte este unul dintre cele mai faimoase personaje istorice, care a avut un impact covârșitor asupra traiectoriei Franței secolului al XIX-lea. Însă există anumite aspecte mai puțin cunoscute despre liderul francez, pe care le puteți citi mai jos.

Fără doar și poate, Napoleon Bonaparte a fost un personaj marcant pentru istoria Franței. În timpul conducerii Imperiului Francez, între 1804 și 1815, această națiune a cunoscut una dintre cele mai efervescente perioade de dezvoltare, dar a avut și un lung șir de războaie pentru supremația economică. Sunt însă câteva aspecte legate de marele conducător ce nu sunt cunoscute publicului larg.

Napoleon Bonaparte sau Napoleone di Buonaparte, cum mai este cunoscut liderul, s-a născut în Corsica, la fix un an după ce insula a fost acaparată de Franța de la italieni. Din acest motiv, acesta vorbea franceza cu un anumit accent corsican, lucru care i-a adus mari bătăi de cap și tachinări în timpul școlii. De tânăr, a dat dovadă de o inteligență sclipitoare, așa că, la vârsta de 16 ani doar, absolvise deja școala militară și la 24 de ani era deja general brigadier.

Este cunoscut în istorie ca un mare lider, dar este faimos și pentru statura sa minionă. Bonaparte avea doar 1.68 de cm, însă aspectul acesta nu l-a împiedicat nicidecum să conducă una dintre cele mai puternice națiuni din lume. Deși avea veleități demonstrate de politician, se cunoaște mai puțin faptul că împăratul a scris și un scurt roman de dragoste. Se numește “Clisson et Eugénie”, are doar 17 pagini, dar arată partea sentimentală și îndrăgostită a unui Napoleon de doar 26 de ani, vârsta la care a scris opera.

Atunci când era în apogeul carierei sale, lui Napoleon Bonaparte îi plăcea să se deghizeze într-un om obișnuit – ba chiar voia să arate ca și cum ar face parte din clasa de jos – și cutreiera străzile Parisului în lung și-n lat. Ba mai mult, se spune că oprea oameni pe stradă aleatoriu, pentru a-i întreba de “meritele Împăratului”.

Puțini știu că suveranul era un mare împătimit al jocurilor de cărți. Prețuia așa de mult jocurile de îndemânare încât punea în aplicare strategiile învățate și pe câmpul de luptă. A finanțat mai multe cazinouri din Franța și chiar a ajutat la creșterea popularității unui joc de cărți numit “vingt-un”, care este considerat varianta originală a faimosului “blackjack”. Nepotul său, Lucien, a ajuns să fie un jucător profesionist de jocuri de cazinou.

Deși este doar o legendă și nu se poate ști cu siguranță dacă este adevărat, se pare că liderului îi era tare frică de… pisici. Această teamă poartă numele de “Ailurophobia” și nu ar fi singurul conducător istoric care să “sufere” din această cauză. Și Alexandru cel Mare, Cezar sau Ginghis Han ar fi avut aceeași condiție.

Atunci când a devenit împărat și a primit numele de Napoleon I, marea ceremonie a avut loc în celebra catedrală Notre-Dame de Paris, în prezența Papei Pius al VII-lea. În încheierea discursului său, noul împărat al Franței a zis “Imperiul înseamnă pace”, însă domnia sa a fost presărată cu destul de multe bătălii, dar și multe victorii. Influența sa extrem de puternică asupra Franței a fost onorată prin construirea faimosului Arc de Triumf, un monument-emblemă din centrul Parisului.

Numele său este strâns legat de una dintre cele mai importante descoperiri arheologice, Piatra de la Rosetta, Egipt. Piatra este o stelă egipteană ce a fost găsită în timpul unei expediții franceze întreprinse de către Napoleon. În prezent, descoperirea se află în custodia Muzeului Britanic (“British Museum”).

Una dintre cele mai mari realizări ale împăratului este instituirea “codului napoleonian” (Codul lui Napoleon) sau “Code civil des Français”.  Acest cod civil a fost preluat ulterior de multe state ale lumii și prevedea o atribuție sporită adusă figurii paterne în sensul că aceasta primea puteri și prerogative destul de întinse asupra întregului cămin.

Desigur, există multe legende legate de viața sa personală, iar trecerea sa în neființă rămâne încă un mister, însă, cu toate acestea, Napoleon Bonaparte rămâne una din figurile marcante ale istoriei universale. Deși a fost considerat un dictator, Napoleon I poate fi descris ca un lider extrem de ambițios și iscusit, un geniu militar, pentru care nimic niciodată nu era de ajuns

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.