Criminalul în serie cunoscut sub denumirea de Jack Spintecătorul este probabil cea mai faimoasă “vedetă” din istoria criminologiei. Atât sadismul cu care îşi omora victimele, cât şi misterul care încă planează asupra realei sale identităţi au contribuit la menţinerea interesului pentru crimele sale din 1888 şi până astăzi.

Criminalul a comis măcar cinci crime (deşi i se poate atribui un număr mai mare) în Londra, districtele Whitechapel, Spitalfields şi Aldgate. Victimele sale au fost toate femei care practicau prostituţia. De altfel, în acel timp, dispariţia sau uciderea unei prostituate nu era tocmai ceva ieşit din comun şi erau comise numeroase crime, fiind o perioadă plină de tensiuni provocate în special de sărăcie.

Jack the Ripper1

Ceea ce a stârnit atât groază, cât şi interes, a fost sadismul cu care acestea au fost omorâte. Victimele erau strangulate, li se tăia gâtul sau erau înjunghiate, după care erau mutilate într-un mod brutal. Femeile erau omorâte noaptea sau dimineaţa devreme în locuri publice. Criminalul înlătura unele organe şi intestinele. Într-unul din cazuri victima era groaznic mutilată şi desfigurată, poliţia declarând că nu se cunoştea vreo crimă mai brutală şi odioasă. Femeia avea capul aproape complet secţionat de trup, organele şi intestinele extrase, sânii tăiaţi, faţa mutilată.

De la bun început două fapte nu puteau fi contestate: Jack Spintecătorul era psihopat, doar un bolnav fiind capabil de un astfel de măcel. Şi avea cunoştinţe de medicină, căci tăieturile şi extracţiile de organe erau munca cuiva care ştie ce face. De aceea, poliţia a prespus că criminalul în serie este fie medic sau student la medicină, fie măcelar.

Pentru a aprofunda misterul, mai multe persoane au trimis scrisori în care declarau că sunt răspunzătoare de crime, printre care o persoană care a trimis şi un rinichi uman. Era sau nu însuşi Jack Spintecătorul, cineva trimitea scrisori în care lua în râs Scotland Yard (poliţia din Londra) şi povestea pe larg despre crimele sale.

Teorii diverse, unele bazate, altele fanteziste, au apărut încă de la început cu privire la identitatea criminalului. Poliţia avea aproximativ 100 de suspecţi, însă în lipsa unor dovezi clare era incapacitată, căci nu era permisă arestarea unui suspect fără probe materiale. Au fost suspectaţi un membru al familiei regale (se crease o teorie a conspiraţiei), masoneria, un pictor cunoscut, un prim-ministru.

Citește și:  Ce mistere ascunde o minte de psihopat - cazuri şocante de criminali canibali

Cazul a atras numeroşi investigatori de-a lungul timpului. Printre aceştia, detectivul Trevor Marriot a contribuit la sporirea misterului atunci când a declarat că poliţia i-a refuzat accesul la unele documente legate de crime. Faptul s-a petrecut în 2011, iar refuzul poliţiei de a arăta documentele a dus la întărirea teoriei că identitatea lui Jack Spintecătorul este cunoscută, însă ţinută în secret, deoarece era o persoană importantă. Poliţia şi-a motivat refuzul declarând că documentele includ informaţii despre informatorii poliţiei, iar aceste informaţii sunt secrete.

Jack Spintecătorul - locuri unde a ucis 7 persoane
Jack Spintecătorul – locuri unde a ucis 7 persoane

Recent, un alt investigator a declarat că a soluţionat misterul. Jack Spintecătorul ar fi fost un imigrant polonez, Aaron Kosminski. De altfel, şi la acea vreme Scotland Yard a suspectat unii imigranţi, printre care şi pe acesta. Cartierele în care fuseseră comise crimele erau locuite preponderent de imigranţi irlandezi şi evrei polonezi.

Russel Edwards spune că testele ADN dovedesc fără greş identitatea lui Jack Spintecătorul. ADN-ul a fost extras de pe un şal care a aparţinut uneia dintre victime (Edwards l-ar fi cumpărat la o licitaţie şi au fost descoperite sânge şi lichid seminal). Totuşi, misterul nu este încă rezolvat, deoarece rezultatele analizei pot fi contestate; provenienţa şalului nu este 100% sigură, în plus, acesta a trecut pe la multe persoane de-a lungul vremii. De asemenea, criminalistul ce a făcut analiza ADN nu şi-a prezentat pe larg metodele folosite şi se pare că această analiză indică doar spre un grup etnic şi nu spre o persoană anumită. Interesul lui Edwards de a declara că identitatea lui Jack a fost descoperită este clar: nu este vorba de pasiunea sa de a descoperi adevărul, ci de cartea pe care o scoate anul acesta, carte ce-i va aduce fără dubiu un profit frumos.

Criminalul în serie cel mai faimos ar fi fost un polonez ce suferea de schizofrenie şi paranoia, ce lucra ca frizer. El fusese reţinut de Scotland Yard, dar eliberat în lipsă de probe; a fost internat într-un spital de boli psihice, unde a murit. Acesta ar fi tot misterul, acesta ar fi criminalul crezut a fi încarnarea diavolului. Însă până la probe ce nu pot fi contestate, misterul rămâne în viaţă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.