Destul de redusa ca suprafata, dar plina de personalitate tipic mediteraneana, insula Cipru isi atrage turistii prin legendele de dragoste, povestile epice vechi de peste 10.000 de ani de istorie foarte bogata si prin bucataria traditionala de o mare savoare.
Tara are o istorie interesanta si diversa, fiind cucerita, de-a lungul timpului, de foarte multi invadatori, precum grecii, romanii, bizantinii, venetienii, genovezii, otomanii, britanicii si turcii. Cipriotii, indiferent ca sunt greci sau turci, sunt foarte mandri de tara lor, iar divizarea insulei, in anul 1974, este vazuta doar ca una temporara, redresabila. Cunoscut de majoritatea turistilor drept Ciprul de Nord si de catre greci ca “teritoriul ocupat” din zona de nord, acest teritoriu sfideaza orice logica, pentru ca, in ciuda sanctiunilor de ordin economic, zona continua sa supravietuiasca si sa se dezvolte, in mare parte datorita clientilor turci. Relatia dintre aceasta tara si Turcia este pe punctul de a se imbunatati, avand in vedere planurile de aderare ale Turciei la Uniunea Europeana, inca din anul 2005.
Incepand cu anul 1974, insula de origine mediteraneana a fost divizata, de fapt, intr-o zona guvernamentala, care include doua treimi sudice ale insulei si o treime nordica (autodeclarata Republica turca a Ciprului de Nord), aflata in administrarea turcilor ciprioti. Tara a fost inclusa in Uniunea Europeana in anul 2004 si este o mixtura inedita care “pluteste” pe apele Meditaranei europene si care se intinde inspre Siria, Turcia si Liban. Insula este un melanj de influente culturale, sociale, politice, din vestul Europei, care se impletesc cu cele din Asia si Africa, avand o personalitate si un caracter foarte bine definite.
Cunoscuta si sub denumirea de “insula pacatului” sau “insula distractiei”, datorita povestilor din Ayia Napa (statiune balneara de pe coasta de sud, vestita pentru agitata viata nocturna), Cipru este impartit intre dezvoltatorii dornici sa vanda terenul pe care il aveau in posesie, pentru a aduce oameni destul de bogati, care sa fie dispusi sa investeasca in turism. Printre cele mai cunoscute destinatii turistice se numara Pafos, Ayia Napa sau Lemesos (Limasol), in care te vei simti fascinat de atmosfera mondena a oraselor, dar, daca esti destul de curios si manat de aventura, poti descoperi sate mici si foarte vechi, precum cele din peninsula Akamas si plaje precum cele din Karpas (Kırpaşa).
Privelistea livezilor de citrice din Troödos, Kyrenia sau Morfou (Güzelyurt) este doar un preambul pentru vizitarea castelelor medievale, care te vor fascina prin arhitectura si prin peisajele superbe ce se vor intinde la picioarele tale. O plimbare printre florile de camp care acopera toata insula Cipru, in perioada de primavara, iti va taia rasuflarea si te va cuceri pe vecie. Daca vrei sa inoti in apa turcoaz, ai grija sa iti cumperi niste pantofi speciali pentru inot, pentru ca zona este foarte stancoasa si te poti taia. Printre felurile de mancare traditionala se numara halloumi, dolmades (oarecum asemanatoare cu sarmalele din foi de vita) si leftiko (miel la protap). Daca vrei sa vizitezi un loc linistit, in care te poti reface dupa atmosfera incendiara din timpul noptii, poti alege sa vizitezi Nicosia, care face parte din UNESCO World Heritage.
Cea mai buna perioada pentru a vizita insula Cipru depinde foarte mult de ceea ce vei dori sa faci odata ajuns aici, tara avand un climat mediteranean si fiind foarte previzibila din punct de vedere climatic. Lunile de vara sunt intre iunie si septembrie, cu un varf turistic in perioada lunii august, cand plajele si hotelurile sunt extrem de aglomerate, localnicii si turistii inghesuindu-se sa prinda un loc pe plaja, iar preturile sunt foarte ridicate.
Din luna octombrie si pana la sfarsitul lunii mai, se instaleaza anotimpurile linistite de toamna, iarna si primavara, cand peisajul este “decorat”, aproape in totalitate, de flori de camp salbatice, care acopera tot spectrul de culori. Daca te hotarasti sa vizitezi insula Cipru in aceasta perioada, poti opta pentru plimbari pe jos sau cu bicicleta, de-a lungul Akamas sau Karpas. In general, perioada de toamna din octombrie este una destul de scurta, precum cea de primavara din aprilie – mai, trecerea de la iarna la vara facandu-se foarte rapid. Precipitatiile sunt frecvente in perioada de toamna si iarna, fiind practic inexistente pe durata verii.
Anotimpul rece este destul de schimbator, cu multe ploi, zapada fiind prezenta doar in masivul Troödos si pe muntele Olimp, unde se poate si schia intre ianuarie si mijlocul lunii martie. Temperaturile medii din anotimpul de vara, pe insula Cipru, se ridica de la 22 de grade Celsius si pana la 37 de grade, frecvent si 40 de grade si chiar mai mult, in Lefkosia (Nicosia de nord), iar in timpul iernii temperatura este, in general, destul de blanda, peste zero grade, cu cateva grade minus doar in zona masivului Troödos.
Pentru cei care sunt pasionati de valuri, de mare si plaje insorite, aceasta tara, cu o cultura si o civilizatie extrem de diversificate, este alegerea perfecta, fiind o destinatie mai putin cunoscuta, deci chiar mai ieftina, comparativ cu alte zone din vestul Europei.