Chiar dacă suntem înclinați a crede că știm tot ceea ce este de știut despre corpul uman, s-ar putea să rămânem surprinși de cât de multe lucruri incredibile posedă corpul nostru. În cele ce urmează vă vom prezenta mai multe aspecte interesante ale corpului unam pe care cel mai probabil nu le știați.

  • Amprenta limbii

Chiar dacă am fi crezut că doar amprentele digitale ne pot da de gol identitatea, este interesant de știut că nu e chiar așa. În mod similar cu amprentele digitale, limba lasă o amprentă unică a fiecărei persoane. Așa că pentru cei care își doresc ca identitatea lor să rămână secretă, este important de reținut că nu trebuie să își lipească limba pe nimic.

  • Limba

Limba este un exemplu de structură unică numită hidrostat muscular ce este un pachet de mușchi care lucrează fără susținerea oaselor. Ca orice, este făcută în mare parte din apă; acest pachet de mușchi are un volum constant așa încât, atunci când anumite celule se contractă, trebuie să se extindă în altă parte. Rezultatul este o parte a corpului care este în același timp atât foarte puternică, cât și foarte flexibilă. Dacă limba umană ar fi la fel de mare precum trompa unui elefant, atunci cu siguranță și noi am putea smulge copacii din pământ.

  • Năpârlirea

Animalul nostru de companie nu este singurul din casă care năpârlește. Fiecare om pierde în fiecare oră aproximativ 600.000 de particule de piele. Astfel se ajunge la circa 800 de grame de piele în fiecare an, în așa fel încât o persoană obișnuită va pierde undeva la 48 de kilograme până ajunge la vârsta de 70 de ani.

  • Oasele din corpul uman

O persoană adultă are mai puține oase decât un nou-născut. Ne începem viața cu 350 de oase; până devenim adulți, în urma fuziunii ce are loc între oase, ajungem să avem doar 206 oase în tot corpul nostru.

  • Lungimea intestinelor

Intestinul nostru subțire este de aproximativ de 4 ori mai mare decât înălțimea medie a unui om obișnuit. În cazul în care acesta nu ar fi încolăcit în jurul său, lungimea sa fiind undeva între 5,5 metri și 7 metri, nu ar mai încăpea în cavitatea abdominală.

  • Sursa mirosului corpului uman

Sursa picioarelor mirositoare, la fel ca și cea a axilelor mirositoare, este transpirația. Oamenilor le transpiră foarte mult picioarele. O pereche de picioare are undeva la 500.000 de glande sudoripare ce pot produce mai mult de jumătate de litru de transpirație pe zi.

  • Ficatul

Ficatul este cel mai rezistent organ din corpul nostru. Chiar dacă în ultima perioadă ficatul are o reputație proastă, dacă acesta nu ne-ar mai curăța organismul nu am mai putea supraviețui. Ficatul posedă o caracteristică ce îl face să fie cel mai rezistent organ, el putându-se regenera din doar 25% din masa întreagă.

  • Organele genitale

Dacă ar fi să ne luăm după organele genitale, bărbații și femeile nu sunt chiar atât de diferiți. În primele luni de viață ale embrionului, sexul încă nu este stabilit. Cum organele sexuale se dezvoltă abia în jurul lunii a cincea de sarcină, ambele sexe au rămășițe ale sexului opus. De exemplu, penisul este o versiune mai mare a clitorisului feminin.

  • Cantitatea de salivă

Ne este greu de imaginat câtă salivă putem produce. Chiar dacă nu obișnuim să înotăm în propria salivă, asta nu înseamnă că nu am putea. Într-o viață, o persoană obișnuită poate produce aproximativ 23.660 de litri, suficient cât să umplem două piscine.

  • Intensitatea sforăitului

Până la vârsta de 60 de ani, 60% din bărbați și 40% din femei vor sforăi, sforăit ce poate părea asurzitor. Însă în timp ce sforăitul are undeva în jur de 60 de decibeli, intensitatea vorbitului normal poate ajunge la mai mult de 80 de decibeli. 80 de decibeli are intensitatea zgomotului produs de un burghiu pneumativ ce sparge beton. Nivelul de zgomot ce depășește 85 de decibeli este considerat a fi periculos pentru urechea umană.

  • Culoarea părului și cantitatea

Blondele se pot sau nu distra mai mult, dar cu siguranță beneficiază de o podoabă capilară mai bogată. Culoarea părului ajută la determinarea densității părului iar blondele naturale se află în fruntea listei. Capul uman are în medie 100.000 de foliculi de păr, fiecare folicul fiind capabil să producă 20 de fire de păr pe timpul vieții unei persoane. Blondele au în medie undeva la 146.000 de foliculi. Brunetele au undeva la 110.000 de foliculi iar șatenele aproximativ 100.000. Persoanele cu părul roșcat îl au cel mai puțin des, cu o medie de aproximativ 86.000 de foliculi.

  • Creșterea unghiilor

Tăierea unghiilor de la mâini are loc mai des decât tăierea unghiilor de la picioare, lucru ce este perfect normal. Unghiile ce sunt cele mai expuse și utilizate cel mai frecvent cresc cel mai repede. De exemplu, unghiile cresc cel mai repede la mâna cu care scriem și pe cele mai lungi degete. În medie, unghiile cresc cu 2.54 de milimetri în fiecare lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.