Co-Catedrala Sf. Ioan, aflata in orasul Valleta, Malta, este cunoscuta drept biserica Cavalerilor Ospitalieri ai Sfantului Ioan, acesta fiind un ordin militar care a fost luat nastere spre sfarsitul secolului al XI-lea. Scopul infiintarii acestui ordin militar a fost unul clar, si anume pentru a-i apara pe toti pelerinii care voiau sa calatoreasca spre Tara Sfanta. In anul 1530, ordinul avea sa-si mute sediul la Malta, numai ca, aici, nu dispuneau de o cladire indeajuns de mare cat sa functioneze un sediu, drept pentru care conducatorul acestui ordin, Marele Maestru Jean de la Cassiere, avea sa ordone construirea unei catedrale in anul 1573.

Co-Catedrala Sf. Ioan1

Arhitectul caruia i-a revenit construirea co-catedralei Sf. Ioan din Valleta a fost maltezul Gerolamo Cassar, lucrarile de constructie la frumosul edificiu fiind finalizate intre anii 1573-1578. Inainte insa, in anul 1565, fusese finalizata fatada, chiar dupa Marele Asediu al Maltei din anul 1565. Interesant de mentionat este faptul ca arhitectul militar Gerolamo Cassar a optat pentru o fatada austera, lipsita de orice fel de elemente care ar fi putut incarca, din punct de vedere vizual, aspectul.

Nu aceeasi optiune a avut-o si in privinta interioarelor co-catedralei Sf. Ioan, acestea fiind bogat decorate. De fapt, interioarele se afla intr-un contrast mare cu fatada austera, stilul baroc si bogatia elementelor decorative datorandu-se, in mare masura, artistului italian Mattia Pretti, care, in secolul al XVII-lea, a facut eforturi aproape supraomenesti pentru ca viziunea sa, am putea spune martiala, sa prinda contur in interiorul lacasului sfant din Malta.

Co-Catedrala Sf. Ioan11

Peretii au fost realizati din piatra sculptata, plafonul a fost pictat intr-un mod dumnezeiesc, iar altarele, aranjate lateral, prezinta scene din viata Sf. Ioan Botezatorul. Impresionanta prin dimensiuni, catedrala mai are si opt capele, fiecare dintre acestea fiind ridicata in cinstea sfantului protector al celor opt limbi sau regiuni ale Ordinului Cavalerilor Ospitalieri. Co-catedrala Sf. Ioan este cu atat mai importanta cu cat gazduieste monumente funerare create din marmura, ce se insiruie de-a lungul navei. Important de stiut este ca cele mai importante monumente funerare din aceasta catedrala se afla chiar in apropierea partii frontale a lacasului sfant.

Co-Catedrala Sf. Ioan111

Aici, se mai afla si opere de arta, printre care Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, realizata in anul 1608 si pastrata chiar in locul initial. Aceasta ii apartine lui Michelangelo Merisi da Carvaggio, fiind cea mai importanta opera a artistului italian si, de asemenea, singura care poarta semnatura acestuia.

Pictura, care poate fi vazuta in paraclisul catedralei, este recunoscuta pentru tehnica exceptionala de utilizare a clarobscurului. Mai mult, tot aici, se mai afla si o alta pictura realizata de Michelangelo Merisi da Carvaggio, si anume Sfantul Seronim II. Co-catedrala Sf. Ioan din Valleta, Malta, este un exceptional exemplu de arhitectura baroca si, totodata, un monument inchinat unuia dintre cele mai vechi ordine militare din Europa, precum si celor mai ilustri si deopotriva viteji oameni care au facut parte din acest ordin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.