Denumită oficial Cote d’Ivoire, Coasta de Fildeș este poziționată în Africa Ecuatorială, limba oficială a acesteia fiind franceza.

Francezii sunt cei care au descoperit – o la sfârșitul secolulului al XV – lea și care au construit primele așezări europene, impunându-și controlul asupra întregii regiuni. La mijlocul secolului al XIX – lea au transformat-o în colonie inclusă în Africa Occidentală Franceză. Acest statut este deținut de țară până în anul 1960 când Coasta de Fildeș își declară independența față de foștii coloniști. Trece printr-o perioadă de prosperitate sub conducerea adeptului politicii filofranceze, Felix Houphouet – Boigny. După moartea acestuia și după fondul scăderii prețurilor pe piața internațională la unele produse ce susțineau economic țara, Coasta de Fildeș intră într-o perioadă de declin.

steag Coasta de Fildes

După independență, de cele mai multe ori, primele guverne erau majoritar formate din creștini din sud care au folosit bogățiile țării preferențial în profitul populațiilor din care se trăgeau. Cele nordice, musulmane, revendicau o redistribuire a răspunderilor politice și a creșterii economice. Astfel s-a creat în Coasta de Fildeș, ca și în alte țări subsahariene – de exemplu Nigeria – un clivaj geopolitic între nord și sud.

Peisagistic, Coasta de Fildeș este formată din regiuni de podiș și mărginită de un țărn adânc și stances, în regiunile vestice, cu formațiuni nisipoase. De la nord la sud este străbătută de râuri care, de-a lungul timpului au săpat văi adânci . Unul dintre cele mai frumoase parcuri este National Park ce găzduiește câteva specii de mamifere pe cale de dispariție, leoparzi, hipopotami pitici și cimpanzei.

Citește și:  Byala - Bulgaria: Orașe de vizitat

O atracție turistică importantă este reprezentată de lagunele situate de-a lungul Coastei Atlantice, din apropierea fostei capitale Abidijan. Cunoscut și sub denumirea de „Parisul Africii de vest” el este un important centru economic. Aici se desfășoară evenimente culturale și tot aici pot fi alese ca unități de cazare cele mai frumoase hoteluri.

Yamoussoukro
Yamoussoukro

La 265 de kilometri distanță se află capitala oficială a țării – Yamoussoukro amplasată într-o zonă pitorească, la punctual de întâlnire al pădurilor tropicale cu savanna. Aici, se află o serie de construcții prin intermediul cărora sunt conservate tradițiile locale.

Coasta de Fildeș este o țară ce merită vizitată pentru peisajele pe care le oferă, pentru aerul exotic și pentru diversitatea culturală, conviețuind aproximativ 65 de grupuri entice diferite.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.