Cobra indiana este un sarpe ce a ajuns de-a lungul anilor un personaj de legenda in religia hindusilor, iar pe de alta parte este considerata unul dintre cei mai periculosi serpi din India. Un semn distinctiv al acestui sarpe este marcajul in forma de ochelari de pe partea dorsala a glugii sale, din zona superioara a corpului.

Conform unei legende acest desen are legatura cu Budda. Acesta ar fi adormit pe pamant si o cobra s-ar fi apropiat si a extins gluga sa pentru a-l proteja de razele puternice ale Zeului Soare. Ca rasplata Budda i-ar fi dat cobrei acest semn distinctiv in forma de ochelari de care se tem vulturii sau alte pasari de prada.

Cobra indiana este renumita pentru spectacolele de strada – in care un magician canta din flaut si pe ritm de muzica sarpele isi ridica incet capul, isi umfla gatul spre a-si extinde gluga si intr-un balans usor pare a fi fascinata de muzica. Probabil multi s-au intrebat de ce cobra iubeste muzica? Nici vorba de asa ceva, cobra de fapt se pregateste in acel moment sa atace.

Dupa cum spun cercetatorii acest sarpe nu obisnuieste sa atace imediat, intai isi umfla si arata gatul extins, se balanseaza incet de parca ar dansa iar magicianul care ii cunoaste comportamentul stie exact momentul cand ea e gata sa muste si nu face decat sa o impinga repede inapoi in sacul sau cusca de unde a iesit.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 1,2-1,7 m si corpul acoperit cu numerosi solzi netezi in culori de nuante care variaza de la maro la negru. Unele exemplare au pe partea ventrala a gatului un colorit galben-deschis sau cenusiu-albastru-lucios.

Ochelarii de pe partea ventrala a glugii extinse sunt albi delimitati de doua linii negre, din care cea exteriora este mai subtire. Aria de raspandire a cobrei indiene este in regiunile impadurite sau de campie din intreaga Indie, dar si din Sri Lanka, Birmania, China de Sud, Insula Andaman, Sulawesi, Ceylon, Persia de Nord-Est si Pakistan.

Cobra indiană

Desi este considerata un sarpe de zi, ea are tendinta sa evite razele puternice ale soarelui si de aceea devine activa seara si noaptea, cand incepe sa vaneze mai ales animale nocturne. Are miscari lente, insa este foarte agila, poate sa inoate si chiar sa se catere cu usurinta pe diferite suprafete oblice sau aproape verticale.

Cobra indiana este un sarpe foarte periculos atat pentru animale cat si pentru oameni, isi poate ucide prada (alcatuita din pasari, soparle, broaste, oua, serpi si mici mamifere) in doar cateva secunde, printr-o singura muscatura si introducerea veninului sau neurotoxic. Un lucru interesant la acest sarpe este ca in momentul in care musca nu isi retrage imediat dintii, ci ii tine in corpul victimei si asteapta sa intre otrava. La randul ei este vanata de vulturi si manguste.

Exista mai multe specii de cobre, in jur de 16 cunoscute pana in prezent, una mai veninoasa decat alta si toate cunoscute pentru obiceiul de a-si ridica partea superioara a corpului si a-si extinde foarte mult gluga. Toate speciile au dimensiuni mari si se caracterizeaza printr-o mare mobilitate a corpului.

In perioada de imperechere, cel mai probabil in lunile ianuarie-februarie, acesti serpi formeaza perechi stabile. Reproducerea este o vipera, femela depune un numar de 10-20 oua albe in crapaturile dintre roci, in stratul de frunze de pe sol sau alt tip de adapost. Femela aduna frunzele cu corpului ei pentru a forma un cuib in care va pune ouale si apoi sta incolacita in jurul lor pentru a le pazi. Masculul ajuta si el la protejarea cuibului, atat el cat si femela sunt foarte agresivi in aceasta perioada fata de orice intrus, fie el animal sau chiar om.

Cobra indiana are denumirea stiintifica de Naja naja, face parte din ordinul Squamata, familia Elapidae si este o specie comuna in sudul Asiei.

Video – Cobra indiana (Naja naja):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.