Dinozaurul Coelurus fragilisDinozaurul Coelurus fragilis era un mic pradator de numai 2 m lungime care popula mlastinile si padurile din America de Nord, in era Mezozoica, in Jurasicul superior.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Wyoming (SUA) si descrise in anul 1879 de catre paleontologul american Othniel Charles Marsh.

 

Scheletul aproape complet al acestui animal preistoric este expus la Muzeul de Istorie Naturala Peabody de la Universitatea Yale din SUA. Craniul acestui dinozaur nu este pe deplin cunoscut deoarece din el s-au gasit doar parti ale maxilarului inferior alaturi de celelalte resturi fosilizate.

Era un dinozaur destul de mic, ajungea la o greutate de aproximativ 20-30 kg si inaltimea de 0,7 m. Capul sau ingust, alungit si oasele usoare se aseamanau cu cele ale pasarilor din zilele de astazi, doar ca erau mult mai mari. Botul sau incovoiat era prevazut cu maxilare cu dinti ascutiti, care ii serveau la smulgerea carnii de pe prada de dimensiuni reduse. Hrana sa era probabil formata din soparle, diferite mamifere si insecte.

Citește și:  Protoceratops, dinozaurul erbivor descoperit în Mongolia

Membrele posterioare foarte lungi si subtiri, coapsele si gambele musculoase arata ca era un alergator foarte rapid, s-a estimat ca ar fi putut sa atinga o viteza de cca. 40 km/h.

Membrele anterioare erau mai scurte si nu foarte dezvoltate, fapt ce arata ca mersul sau era mai mult biped. Toate labele aveau degete lungi si subtiri, prevazute cu gheare ascutite si tari. Coastele si oasele cozii prezentau cavitati, fapt ce facea ca sa aiba un corp foarte usor si sa se miste cu rapiditate si agilitate.

Dinozaurul Coelurus

Era un dinozaur care nu se incumeta sa se lupte cu animalele mari, de aceea cand era atacat de acestea prefera sa fuga decat sa se puna in pericol. Avea gatul si coada foarte lungi si subtiri, sustinute cu ajutorul unui mare numar de vertebre. Coada usoara, dar mai mare decat lungimea corpului era tinuta mai mult in pozitie orizontala, il ajuta in mentinerea echilibrului in timpul deplasarii.

Dinozaurul Coelurus apartine de ordinul Saurischia si familia Coeluridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.