Condorul californian este una dintre cele mai rare si mai mari pasari din lume, iar in America de Nord este clasat ca fiind cea mai mare specie de pasari. Are denumirea stiintifica de Gymnogyps californianus si din nefericire este in pericol grav de disparitie, in salbaticie exista aproximativ 300 de pasari.

Are lungimea corpului de 1,2-1,3 m, greutatea de 8-14 kg, iar distanta de la varful unei aripi pana la varful celeilalte aripi de 1,1 m. Intotdeauna femela este mai mica decat masculul. Penajul pasarilor adulte este uniform colorat in negru mat, doar partea inferioara a aripilor este alba.

Spre cap penele sunt scurte, negre si zburlite, se aseamana cu un guler pozitionat la baza gatului. La pasarile tinere penajul este intr-o nuanta maronie, el devine negru complet ca la pasarile adulte abia la varsta de 4 ani. Ciocul este scurt, robust, curbat, cu partea superioara foarte ascutita, perfect adaptat sa spintece prada.

Partea superioara a capului si a gatului fara pene il ajuta sa se curete cu usurinta de resturile dupa masa. Este o pasare de prada carnivora care are mari abilitati de a prinde diferite animale si a manca mai ales cadavre de mamifere copitate mari. Dupa ce se satura are obiceiul sa se retraga intr-un loc linistit pentru a se odihni si digera tot ce a consumat.

Citește și:  Cobra regală (Ophiophagus hannah), un șarpe veninos
Condorul californian

Zborul condorului californian este maiestuos, la inaltimi foarte mari, unde obisnuieste sa planeze in cercuri ample etalandu-si aripile frumoase, mari, larg deschise. In perioada clocitului condorul isi face cuibul in crapaturile stancilor abrupte, greu accesibile, la marginea pesterilor sau in alte locuri ferite de curentii puternici de aer.

Femela depune 1-2 oua albe in cuib care sunt clocite 4-5 saptamani. In cele mai multe cazuri femela depune doar un ou. Masculul este foarte devotat, zboara mereu in apropierea cuibului pentru a pazi ouale si apoi puii. Perioada de hranire a puilor tine 7 luni, apoi acestia isi cauta prada singuri.

Condorul californian face parte din ordinul Accipitriformes, familia Cathartidae. Cel mai mare dusman al sau a fost omul – vanatorii erau impresionati de marimea si zborul extraordinar al condorului si il vedeau ca pe un trofeu. In timp numarul de exempare a scazut extraordinar de mult, incat astazi traiesc foarte putine astfel de pasari in salbaticie. Specia a fost pusa sub ocrotirea legii, astazi vanatul condorului californian este interzis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.