Constelatia Apus este situata in emisfera de sud. Aceasta reprezinta pasarea paradisului. Numele sau deriva din cuvantul grec “apous”, care inseamna “fara picior” (se crede ca, la un moment dat, pasarile paradisului nu aveau picioare). Nu exista niciun mit asociat cu aceasta constelatie. Apus a fost creata de astronomul si cartograful Petrus Plancius, dupa observatiile navigatorilor olandezi Pieter Dirkszoon Keyser si Frederick Houtman, si a fost catalogata pentru prima oara la sfarsitul secolului al 16-lea.

Apus se afla pe locul 67 in topul celor mai mari constelatii, ocupand o zona de 206 grade patrate. Aceasta constelatie se afla in cel de-al treilea cadran al emisferei sudice si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +5 grade si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt Ara, Chamaeleon, Circinus, Musca, Octans, Pavo si Triangulum Australe. Constelatia Apus nu contine nicio stea cu planete cunoscute si niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din aceasta constelatie este Alpha Apodis. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta, Apus apartine familiei de constelatii Johann Bayer, alaturi de Chamaeleon, Dorado, Grus, Hydrus, Indus, Musca, Pavo, Phoenix, Tucana si Volans.

Cele mai stralucitoare stele

Cu o magnitudine aparenta de 3,825, Alpha Apodis este cea mai stralucitoare stea din constelatie. Aceasta se afla la aproximativ 410 ani lumina distanta si este clasificata ca o giganta de tip K. Beta Apodis este o giganta portocalie de tip K, care se afla la aproximativ 158 de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,23 si este cea de-a treia cea mai stralucitoare stea din constelatia Apus. Gamma Apodis este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatie, magnitudinea sa aparenta fiind de 3,872. Aceasta este o stea giganta galbena de tip G, care se afla la aproximativ 160 de ani lumina distanta.

Delta Apodis este o stea binara care se afla la aproximativ 800 de ani lumina distanta. Componenta cea mai luminoasa, Delta-1 Apodis, este o stea variabila neregulata, a carei magnitudine aparenta variaza intre 4,66 si 4,87. Delta-1 Apodis este o giganta rosie de tip M. Delta-2 Apodis este o giganta portocalie de tip K, a carei magnitudine aparenta este de 5,27. Aceasta se afla la 102,9 secunde de arc distanta de steaua principala.

Harta Constelatiei Apus, Foto: commons.wikimedia.org
Harta Constelatiei Apus, Foto: commons.wikimedia.org

Alte stele importante

Epsilon Apodis este o stea alb-albastruie de secventa principala de tip B, care se afla la aproximativ 551 de ani lumina distanta. Aceasta este o variabila de tip Gamma Cassiopeiae, a carei magnitudine aparenta medie este de 5,06. Luminozitatea sa variaza cu 0,05 magnitudini. Zeta Apodis este o giganta portocalie de tip K, care se afla la aproximativ 312 ani lumina distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 4,76. Eta Apodis este clasificata drept o stea cu linii metalice, o stea de tip A care este bizara din punct de vedere chimic si a carei spectru are linii de absorbtie puternice in ceea ce priveste unele metale si deficiente in ceea ce priveste altele. Eta Apodis emite radiatii infrarosii in exces, posibil ca urmare a unui disc de resturi ce orbiteaza steaua la o distanta de 31 de unitati astronomice.

Kappa Apodis este o desemnare Bayer care indica doua sisteme stelare: Kappa-1 Apodis (HR 5730) si Kappa-2 Apodis (HR 5782). Kappa-1 Apodis este o subgiganta alb-albastruie de tip B, care se afla la aproximativ 1020 de ani lumina distanta. Aceasta este o variabila de tip Gamma Cassiopeiae, a carei magnitudine aparenta este de 5,40. Luminozitatea sa variaza intre 5,43 si 5,61. Steaua are o insotitoare, o subgiganta portocalie de tip K cu magnitudinea 12, care se afla la o distanta de 27 secunde de arc. Kappa-2 Apodis este o stea binara compusa dintr-o giganta alb-albastruie de tip B si o pitica portocalie de secventa principala de tip K, care se afla la o distanta de 15 secunde de arc, cu o insotitoare optica cu magnitudinea 13, care se afla la o distanta de 15 secunde de arc. Steaua principala are o magnitudine aparenta de 5,64, iar pitica portocalie are o magnitudine de 12,5.

NGC 6101 este un mic cluster globular din constelatia Apus, care poate fi observat cu ajutorul unui telescop pentru amatori. Acesta se afla la 7 grade spre nord de Gamma Apodis si are o magnitudine aparenta de 9,2. IC 4499 este un alt cluster globular mic si slab iluminat. Acesta este cel mai sudic cluster globular de pe cer, ceea ce inseamna ca se afla cel mai aproape de polul sud ceresc. IC 4633 si NGC 6392 sunt cele mai stralucitoare galaxii ce pot fi vazute in constelatia Apus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.