Constelatia Crux, sau Crucea de Sud, este situata in cerul sudic. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute constelatii din emisfera de sud si poate fi recunoscuta usor datorita asterismului sub forma de cruce, Crucea de Sud, care este format din cele mai stralucitoare stele ale sale. Constelatia Crux este asociata cu un numar de povesti si personaje importante din diverse mitologii, in emisfera de sud. Crux nu este vizibila la nord de +20 de grade in emisfera nordica si este circumpolara la sud de 34 grade sud, ceea ce inseamna ca nu coboara niciodata sub linia orizontului. Pe sfera cereasca, Crux se afla exact vizavi de constelatia Cassiopeia. Constelatia Crux este cea mai mica din cer.

Crux provine din latina si inseamna “cruce”. Grecii antici considerau Crux ca fiind parte din constelatia Centaurus. Desi stelele sale fusesera cartografiate pe majoritatea globurilor ceresti, abia in anul 1679 Crux a devenit o constelatie cu acte in regula. Astronomul francez Augustin Royer a fost cel care a despartit constelatia Crux de constelatia Centaurus in mod oficial. Unii istorici sustin ca astronomul olandez Petrus Plancius a afost cel care a creat constelatia in anul 1613. Crux este cea mai mica dintre cele 88 de constelatii din cer, ocupand o zona de numai 68 de grade patrate.

Aceasta constelatie este situata in cel de-al treilea cadran al emisferei sudice si poate fi vazuta la latitudinile cuprinse intre +20 si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt Centaurus si Musca. Crux are o stea cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Acrux (Alpha Crucis), a carei magnitudine aparenta este de 0,77. Acrux este si cea de-a 12-a cea mai stralucitoare stea din cer. Exista o ploaie de meteoriti asociata cu aceasta constelatie. Crux apartine familiei de constelatii Hercules, impreuna cu: Ara, Aquilla, Corona Australis, Centaurus, Crater, Corvus, Cygnus, Hidra, Hercules, Lira, Lupus, Ophiuchus, Scutum, Sagitta, Serpens, Sextans, Triangulum Australe si Vulpecula.

Alpha si Beta Crucis

Acrux (Alpha Crucis) este cea mai stralucitoare stea din constelatie si cea de-a 12-a cea mai stralucitoare stea din cer. Steaua are o magnitudine aparenta de 0,77 si se afla la aproximativ 320 de ani lumina distanta. Numele sau este prescurtarea de la Alpha Crux. La declinarea de -63 de grade, Alpha Crucis este cea mai sudica stea de prima magnitudine. Aceasta nu poate fi vazuta la nord de latitudinea de 27 de grade nord. Acrux este un sistem stelar multiplu compus din Alpha-1 Crucis, o subgiganta de clasa B, si Alpha-2 Crucis, o pitica de clasa B. Cele doua stele sunt despartite de patru secunde de arc. Ambele stele sunt foarte fierbinti, aproape de clasa O, iar luminozitatile lor sunt de 25 000, respectiv 16 000 de ori mai mari decat cea a soarelui nostru.

Stelele principale din constelatia Crux, Foto: barkah.wordpress.com
Stelele principale din constelatia Crux, Foto: barkah.wordpress.com

Alpha-1 Crucis este o spectroscopica dubla. Componentele sale au magnitudinile de 14 si 10 si orbiteaza una in jurul celeilalte pe o perioada de 76 de zile. Exista o alta subgiganta de clasa B in sistem, dar se crede ca aceasta se afla mai departe de celelalte doua componente si este doar situata pe aceeasi linie de vedere. Acrux are o semnificatie culturala in emisfera de sud. Aceasta poate fi gasita pe steagurile mai multor tari (Australia, Papua Noua Guinee, Noua Zeelanda), alaturi de celelalte patru stele din Crucea de Sud. Acrux este, de asemenea, una dintre cele 27 de stele care reprezinta diferitele state de pe steagul Braziliei – Alpha Crucis reprezinta statul Sao Paolo.

Mimosa (Beta Crucis) este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din Crucea de Sud si cea de-a 20-a cea mai stralucitoare stea din cer. Aceasta are o magnitudine aparenta de 1,30 si se afla la aproximativ 350 de ani lumina distanta de sistemul solar. Mimosa este clasificata ca o variabila Beta Cephei. Aceasta stea poate fi vazuta numai din locatii aflate la sud de Tropicul Racului. Varsta estimata a stelei este de zece milioane de ani. Beta Crucis este o binara spectroscopica alcatuita din doua stele. Cele doua stele se afla la 8 unitati astronomice distanta una de alta si orbiteaza una in jurul celeilalte la fiecare cinci ani. Beta Crucis apartine tipului spectral B0.5IV si se crede ca aceasta este cea mai fierbinte stea de prima magnitudine. Numele traditional al stelei, Mimosa, se datoreaza culorii sale. Steaua reprezinta statul Rio de Janeiro pe steagul Braziliei.

Alte stele importante

Gacrux (Gamma Crucis) este o giganta rosie care apartine clasei spectrale M4III. Aceasta are o magnitudine aparenta de 1,59 si se afla la aproximativ 88 de ani lumina distanta de Pamant. Gamma Crucis este cea de-a treia cea mai stralucitoare stea din constelatie si cea de-a 26-a cea mai stralucitoare stea din cer. Aceasta este o stea binara – componenta principala apartine clasei spectrale M4III, iar insotitoarea sa este o stea alba de clasa A3, a carei magnitudine aparenta este de 6,4. Insotitoarea se afla la aproximativ 400 de ani lumina distanta de Pamant. Delta Crucis este o subgiganta care apartine clasei spectrale B2IV. Aceasta are o magnitudine aparenta de 2,775 si se afla la aproximativ 360 de ani lumina distanta. Delta Crucis este clasificata ca o variabila de tip Beta Cephei.

Epsilon Crucis este o giganta portocalie, o stea de clasa K3III cu o magnitudine aparenta de 3,56. Aceasta se afla la aproximativ 228 de ani lumina distanta de Pamant. Epsilon Crucis este si ea reprezentata pe steagul Braziliei (statul Espirito Santo). Zeta Crucis este o alta stea dubla din Crucea de Sud. Aceasta este compusa dintr-o pitica alb-albastruie care apartine clasei spectrale B2.5 V si o insotitoare slab iluminata. Zeta Crucis are o magnitudine aparenta de 4,04 si se afla la aproximativ 360 de ani lumina distanta.

Theta Crucis este o denumire impartita de doua sisteme stelare distincte. Theta-1 Crucis este o dubla spectroscopica din clasa spectrala Am, care se afla la aproximativ 230 de ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,30. Theta-2 Crucis este deasemenea o binara spectroscopica, fiind alcatuita dintr-o pereche de stele care orbiteaza una in jurul celeilalte cu o perioada de 3,4280 de zile. Sistemul stelar apartine clasei B2 IV. Acesta se afla la aproximativ 750 de ani lumina distanta de sistemul solar si are o magnitudine aparenta de 4,72. Una dintre stele este o variabila Beta Cephei, iar luminozitatea sa variaza intre 4,70 si 4,74.

Nebuloasa Coalsack, Foto: farnham-as.co.uk
Nebuloasa Coalsack, Foto: farnham-as.co.uk

Iota Crucis este o giganta portocalie care apartine clasei spectrale K0 III si se afla la aproximativ 125 de ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,69. steaua are o insotitoare optica, o stea de clasa G8 cu o magnitudine de 10,8. Lambda Crucis este o pitica alb-albastruie care are o magnitudine aparenta de 4,6. Aceasta se afla la aproximativ 360 de ani lumina distanta de sistemul solar. Clasificarea sa spectrala este B4Vne. Lambda Crucis mai este clasificata si ca o variabila Beta Cephei. Luminozitatea acestei stele variaza cu 0,02 magnitudini pe o perioada de 0,3951 de zile.

BZ Crucis este o stea Be, clasificata ca o stea de clasa B1IVe – o subgiganta de clasa B care afiseaza linii de emisie in spectrul sau. Aceasta este o variabila de tip Gamma Cassiopeiae (o stea care are un disc circumstelar de gaz in jurul ecuatorului sau). BZ Crucis este o sursa de raze x. Aceasta are o magnitudine aparenta de 5,316 si se afla la aproximativ 1000 de ani lumina distanta. Steaua este situata in spatele nebuloasei Coalsack. NGC 4349-127 este o giganta rosie de 20 de ori mai masiva decat planeta Jupiter. Aceasta se afla la 7097 ani lumina distanta. NGC 4349-127 are o magnitudine aparenta de 7,4 si o magnitudine absoluta de -4,3. In 2007 s-a descoperit o insotitoare, banuita a fi o pitica maro.

Obiecte din constelatia Crux

Nebuloasa Coalsack este o nebuloasa intunecata faimoasa, care poate fi vazuta cu usurinta ca o pata neagra in regiunea sudica a Caii Lactee. Aceasta se intinde pe aproape sapte pe cinci grade in cer, ajungand pana la constelatiile vecine, Centaurus si Musca. Raza nebuloasei este cuprinsa intre 30 si 35 de ani lumina. Nebuloasa Coalsack se afla la aproximativ 600 de ani lumina distanta de Pamant. Ca urmare a dimensiunii sale, nebuloasa Coalsack era cunoscuta in emisfera sudica inca din vremurile vechi. Aceasta a fost observata de navigatorul spaniol Vicente Yanez Pinzon in anul 1499. Amerigo Vespucci a numit nebuloasa “Canopo fosco”. In astronomia aborigena din Australia, nebuloasa reprezinta capul pasarii Emu – pasarea este asociata cu multe mituri de creatie locale.

Clusterul Kappa Crucis, cunoscut si sub numele de Cutia cu Bijuterii, este un roi de stele deschis din constelatia Crux. Acesta este unul dintre cele mai tinere clustere descoperite vreodata, varsta sa fiind estimata la numai 14 milioane de ani. Clusterul Kappa Crucis are o magnitudine aparenta de 4,2 si contine aproximativ o suta de stele. Acesta se afla la 6440 de ani lumina distanta de sistemul solar. Clusterul poate fi observat numai din emisfera sudica. Kappa Crucis a fost descoperit de astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille, in timpul calatoriei sale spre Africa de Sud (1751-1752). Astronomul englez John Herschel a descris clusterul ca “un sicriu de pietre pretioase in culori diferite” – exact asa arata clusterul vazut prin telescop si de aceea a primit ulterior si numele Cutia cu Bijuterii.

Pentru ochiul liber, clusterul arata ca o stea in apropierea stelei Beta Crucis, una din stelele care formeaza asterismul Crucea de Sud. Cele mai stralucitoare stele din Kappa Crucis sunt supergigante. Cele trei cele mai stralucitoare stele au fost poreclite “lumini de trafic”, deoarece au culori diferite. Steaua dominanta din cluster este Kappa Crucis (HD 111973), o supergiganta rosie de tip M cu o magnitudine aparenta de 5,98. Steaua se afla in contrast puternic cu alte stele din cluster, care sunt in cea mai mare parte albastre. Steaua Kappa Crucis se afla la aproximativ 1700 de ani lumina distanta si are o magnitudine absoluta de -6,0.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.