Constelatia Delphinus este situata in cerul nordic. Numele sau provine din latina si inseamna “delfin”. Aceasta constelatie reprezinta delfinul trimis de zeul Poseidon pentru a o gasi pe Amfitrite, nereida cu care acesta vroia sa se casatoreasca. Constelatia Delphinus a fost catalogata pentru prima oara de catre astronomul grec Ptolemeu, in secolul 2. Delphinus se afla pe locul 69, ca marime, in topul constelatiilor, ocupand o zona de 189 de grade patrate. Aceasta se afla in cel de-al patrulea cadran in emisfera de nord si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +90 si -70 de grade.

Constelatiile care se invecineaza cu Delphinus sunt: Aquila, Aquarius, Equuleus, Pegasus, Sagitta si Vulpecula. Delphinus are cinci stele cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Delphinus apartine familiei de constelatii Apele Ceresti, impreuna cu: Columba, Carina, Eridanus, Equuleus, Piscis Austrinus, Pyxis, Puppis si Vela.

Stele importante din constelatie

Alpha Delphini este cea mai stralucitoare stea din constelatie. Aceasta are o magnitudine aparenta combinata de 3,77. Alpha Delphini este o stea multipla care consta in sapte componente: A si G (o pereche fizica), si B, C, D, E si F (care sunt binare optice). Alpha Delphini A si G se afla la aproximativ 241 de ani lumina distanta si apartin tipurilor spectrale A si B9V. Alpha Delphini este cunoscuta si sub numele Sualocin. Acest nume i-a fost acordat stelei de catre astronomul italian Niccolo Cacciatore – reprezinta versiunea latinizata a numelui sau (Nicolaus) scris invers.

Beta Delphini a fost, de asemenea, botezata de Cacciatore. Rotanev, scris invers, este Venator, care este versiunea latinizata a numelui sau de familie (inseamna “vanatorul”). Beta Delphini a fost descoperita a fi o stea binara in anul 1873, de catre astronomul american S. W. Burnham. Sistemul stelar are varsta de aproximativ 1,8 miliarde de ani si consta intr-o pereche de stele care apartin tipurilor spectrale F5 III si F5 IV, o giganta si o subgiganta, care se afla la aproximativ 101 ani lumina distanta. Stelele orbiteaza una in jurul celeilalte cu o perioada de 26,66 de ani. Ele sunt despartite de numai 0,44 secunde de arc, ceea ce ingreuneaza observarea lor cu ajutorul telescopului.

Gamma Delphini este o alta stea binara, care se afla tot la 101 ani lumina distanta. Componenta principala este o pitica alb-galbuie de tip spectral F7V, iar steaua insotitoare este o subgiganta portocalie care apartine clasei spectrale K1IV. Stelele au magnitudinile de 5,14 si 4,27. In anul 1999, pe orbita stelei insotitoare a fost descoperita o candidata planetara, insa aceasta nu a fost confirmata inca.

Citește și:  Generalitati despre galaxia din Andromeda
Clusterul NGC 7006, Foto: en.wikipedia.org
Clusterul NGC 7006, Foto: en.wikipedia.org

Delta Delphini este o stea giganta care apartine clasei spectrale A7IIIp. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,434 si este clasificata ca o variabila Delta Scuti. Epsilon Delphini este o giganta alb-albastruie care apartine clasei spectrale B6III. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,03 si se afla la 358 de ani lumina distanta. Epsilon Delphini este o stea usor variabila – luminozitatea sa atinge ocazional magnitudinea de 3,95. Numele traditional al stelei, Deneb Dulfim, provine din expresia araba “ danab ad-dulfin”, care inseamna “coada delfinului”.

Tso Ke (Rho Aquilae) este o pitica alba de secventa principala de tip spectral A2V. Aceasta se afla la 154 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 4,94. Numele traditional al stelei provine din mandarina si inseamna “steagul stang”. In China, Steagul Stang se refera la un asterism format de Rho Aquilae si cateva stele din constelatia Sagittarius – Rho Aquilae este cunoscuta drept Cea de-a Noua Stea a Steagului Stang. Se crede ca varsta acestei stele este de 50 de milioane de ani. Steaua a apartinut constelatiei Aquila pana in anul 1992, cand s-a mutat peste granita, in constelatia Delphinus.

Clustere globulare si nebuloase planetare

NGC 6934 (Caldwell 47) este un cluster globular destul de mare care se afla in apropiere de steaua Epsilon Delphini. Acesta se afla la aproximativ 50 000 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 8,83. NGC 6934 a fost descoperit de William Herschel pe 24 septembrie 1785. NGC 6891 este o nebuloasa planetara mica, situata in apropiere de steaua Rho Aquilae. Aceasta are magnitudinea aparenta de 10,5. NGC 6905 este o alta nebuloasa planetara mica, de culoare albastruie. Aceasta poate fi observata cu ajutorul unui telescop de 15 centimetri.

NGC 7006 este un cluster globular situat la aproximativ 137 000 de ani lumina distanta, la periferia Caii Lactee. Acest cluster face parte din nimbul galactic, o regiune a Caii Lactee care are forma sferica si consta in gaz, materie intunecata si ocazionalele clustere de stele. NGC 7006 este situat in apropiere de steaua Gamma Delphini si are o magnitudine aparenta de 10,6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.