Constelatia Pyxis se afla in cerul sudic. Aceasta reprezinta busola unui marinar. Pyxis a fost una dintre constelatiile create de astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille in secolul 18. Initial, Lacaille a numit constelatia Pyxis Nautica, insa, mai tarziu, acest nume a fost redus la Pyxis. Constelatia se afla in apropiere de fosta constelatie Argo Navis, care reprezenta nava argonautilor – a fost despartita in mai multe constelatii mai mici. Pyxis se afla pe locul 65 ca marime in topul constelatiilor, ocupand o zona de 221 grade patrate pe cer.

Constelatia Pyxis1

Aceasta constelatie este situata in cel de-al doilea cadran al emisferei de sud si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +50 si -90 de grade. Constelatiile care se invecineaza cu Pyxis sunt: Antlia, Hydra, Puppis si Vela. Pyxis contine trei stele cu planete cunoscute si nu are niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Alpha Pyxidis, care are o magnitudine aparenta de 3,68. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Pyxis apartine familiei de constelatii Apele Ceresti, alaturi de: Columba, Carina, Delphinus, Eridanus, Equuleus, Puppis, Piscis Austrinus si Vela.

Stele din constelatia Pyxis

Alpha Pyxidis este o stea giganta ce apartine clasei spectrale B1.5III. Aceasta se afla la aproximativ 880 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 3,68. Steaua este clasificata ca o variabila Beta Cephei, ceea ce inseamna ca variatiile din luminozitatea ei sunt rezultatul pulsatiilor de pe suprafata sa. Alpha Pyxidis are mai mult de zece mase solare si o raza de sase ori mai mare decat a soarelui nostru. Aceasta este de 10 000 de ori mai luminoasa decat soarele si isi va incheia viata intr-o explozie de supernova.

Beta Pyxidis este o stea binara cu o magnitudine aparenta combinata de 3.954, situata la aproximativ 420 de ani lumina distanta de soare. Aceasta este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatie. Beta Pyxidis apartine clasei spectrale G7Ib-II, ceea ce inseamna ca este o giganta stralucitoare sau o supergiganta, de culoare galbuie. Aceasta are raza de 28 de ori mai mare decat a soarelui. Steaua are o insotitoare vizuala cu magnitudinea de 12,5 care se afla la 12,7 secunde de arc distanta.

Gamma Pyxidis este o giganta portocalie de tip spectral K3III. Aceasta se afla la aproximativ 209 ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 4,026. Gamma Pyxidis este cea de-a treia cea mai stralucitoare stea din constelatie. Delta Pyxidis este o stea multipla. Aceasta se afla la 226 ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 4,87. Componenta principala din sistem este o subgiganta alba de tip spectral A3IV. Zeta Pyxidis este o alta stea multipla din constelatia Pyxis. Cea mai stralucitoare componenta este o giganta galbena de tip spectral G5III, care se afla la aproximativ 236 de ani lumina distanta de soare.

Citește și:  Generalitati despre constelatia Sagittarius: asezare, stele, clustere si nebuloase interesante

Theta Pyxidis este o giganta rosie de tip spectral M0III. Aceasta se afla la aproximativ 522 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 4,71. Acum aproximativ 5,8 milioane de ani, aceasta stea se afla la 241 de ani lumina distanta de soare si avea magnitudinea aparenta de 3,12. Kappa Pyxidis este o stea multipla care apartine clasei spectrale K4/K5III. Cea mai stralucitoare componenta din sistem este o giganta portocalie. Sistemul are o magnitudine aparenta combinata de 4,62 si se afla la 487 de ani lumina distanta. In aproximativ 2,6 milioane de ani, aceasta stea se va afla la 306 de ani lumina distanta de soare si va avea magnitudinea aparenta de 3,34.

Alte obiecte importante

Constelatia Pyxis11

T Pyxidis este o stea binara compusa dintr-o stea asemanatoare cu soarele nostru si o pitica alba. Aceasta stea are de obicei o magnitudine aparenta de 15.5, insa, deoarece este o nova periodica, atunci cand erupe, magnitudinea sa poate ajunge pana la 6,4. Exista doar zece nove periodice cunoscute pana acum. T Pyxidis a fost observata erupand in anii 1890, 1902, 1920, 1944, 1966 si 2011. Cele doua stele din sistemul T Pyxidis se afla apropiate una de alta, iar pitica alba fura masa de la insotitoarea sa, ceea ce provoaca eruptiile periodice.

T Pyxidis se afla la 3260 de ani lumina distanta de Pamant. Dovezile sugereaza ca masa stelei a crescut, in ciuda eruptiilor, si ca ar putea exploda in curand ca o supernova de tip Ia – genul de supernova care rezulta in urma exploziei violente a unei pitice albe. Cand se va intampla acest lucru, explozia supernovei va distruge stratul de ozon si va face ca planeta noastra sa fie de nelocuit (curand nu inseamna maine, ci mai degraba candva in urmatoarele zece milioane de ani).

NGC 2818 este o nebuloasa planetara din constelatia Pyxis, care a fost creata atunci cand o stea aflata pe moarte si-a ejectat straturile exterioare, care acum apar ca niste gaze stralucitoare. In centrul nebuloasei se afla ramasita miezului unei pitice albe. Nebuloasa se afla la aproximativ 10 400 de ani lumina distanta de sistemul solar si are raza de 3,25 ani lumina. NGC 2627 este un cluster deschis in Pyxis. Acesta contine aproximativ 40 de stele cu magnitudini cuprinse intre 11 si 13. Clusterul are o magnitudine aparenta de 8,4 si se afla la aproximativ 8000 de ani lumina distanta. NGC 2627 este situat la sud-vest de Zeta Pyxidis. NGC 2613 este o galaxie spirala prescrisa. Se crede ca aceasta seamana cu galaxia noastra. NGC 2613 se afla la aproximativ 60 de milioane de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 10,6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.