Corcodelul american este o pasare migratoare al carui areal consta din regiunile sudice si centrale ale Americii de Nord si face parte din genul Aechmophorus a pasarilor adaptate la inotul sub apa cum sunt si cufundacii, fiind una dintre cele mai mari.

Aceasta pasare foarte frumoasa, are lungimea corpului de 55-75 cm si greutatea de 0,8-2 kg, gatul lung si subtire de cele mai multe ori tinut in forma literei S. De asemenea impresioneaza prin ciocul sau ascutit, subtire si lung ce se aseamana cu o sulita care ii ofera posibilitatea sa-si prinda cu usurinta prada, intepand-o ca si cum ar avea un tepus sau pentru a se apara de dusmani.

Corcodelul american

Penajul variaza putin in functie de habitatul in care traieste, din sudul sau din centrul Americii de Nord. Spre exemplu unele exemplare isi pastreaza creasta neagra de pe cap pe tot parcursul anului, la altele insa, mai ales in perioada de imperechere are loc o schimbare de colorit a penelor. In general femela si masculul nu se diferentiaza prin aspectul penajului ci doar prin marimea corpului.

In concluzie penajul este similar la ambele sexe, masculul este putin mai mare decat femela. Pe partea dorsala coloritul penajului este gri-inchis spre negru, la fel si pe partea superioara a aripilor, pe abdomen doar in zona inferioara a gatului si marginile penelor mari de la aripi sunt albe. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, foarte aproape de baza ciocului, au irisul de culoare rosie.

Picioarele sunt scurte, situate cat mai spre spate, terminate cu labe palmate, prevazute cu membrane interdigitale, ce ii permit sa inoate cu usurinta in apa, iar pe uscat sa se deplaseze intr-un mers leganat, stangaci si greoi. Aripile sunt mari, au anvergura de 79-102 cm, cu ajutorul lor corcodelul american se inalta cu usurinta in aer, este un zburator excelent. Coada sa scurta este de forma unui smoc de pene cu marginile rotunjite.

Citește și:  Una dintre cele mai rare pasări din lume - Cormoranul nezburător (Nannopterum harrisi)

Corcodelul american isi petrece timpul in zonele mlastinoase, pe lacuri si iazuri ce au multa vegetatie acvatica, trestie si papuris.

Hrana sa consta din pesti, crustacee si insecte acvatice.

In perioada clocitului care are loc in lunile mai sau iunie, corcodelul american formeaza perechi in colonii imense, care numara pana la 1000 de cuiburi amestecate cu ale altor pasari acvatice. In aceasta perioada atat masculul cat si femela isi manifesta interesul unul fata de altul, se apropie cu pasi mici intre ei si au un compartament specific de imperechere – inoata alaturi, bat rapid din aripi, intind gatul inainte, se scufunda in apa si aduc bucati de vegetatie acvatica in cioc, masculul ofera femelei hrana sa preferata ce consta din peste.

Corcodel american

Femela depune 3-4 oua in cuibul plutitor (realizat de ambele pasari din tulpini de stuf, papuris si alte plante acvatice) si le cloceste timp de 21-28 de zile. Puii au corpul acoperit de puf in nuante gri-cenusii, doar capul si zona vetrala alba, sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti timp de doua luni sau chiar mai mult. In prima luna a vietii lor puii sunt purtati de parinti pe spatele lor in timp ce inoata pe luciul apei.

Corcodelul american are denumirea stiintifica de Aechmophorus occidentalis, face parte din ordinul Podicipediformes, familia Podicipedidae si nu este o specie pe cale de disparitie, insa numarul de exemplare a scazut destul de mult din cauza poluarii, pierderii habitatului natural, vanatului excesiv pentru penele moi catifelate din zona abdominala a pasarilor.

Video – Corcodelul american (Aechmophorus occidentalis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.