Cele mai periculoase grupări criminale din lume operează la nivel internaţional, producând droguri şi făcând trafic, mituind şi şantajând politicieni, conducând reţele de prostituţie şi comiţând crime. O parte din aceste grupări conduc companii ce le aduc venituri imense, putând foarte uşor să rivalizeze cu companiile de top ale lumii. Diferenţa dintre acestea o fac violenţa şi tacticile de intimidare folosite pentru construirea afacerilor.

Los Zetas, Mexic

Los Zetas
Los Zetas sursa: www.infobae.com/america/mexico/2019/07/22/los-zetas-las-peores-atrocidades-del-cartel/

Din 2006, când preşedintele Mexicului a declarat război cartelurilor drogurilor, multe din cele mai mari oraşe mexicane au devenit adevărate câmpuri de luptă. Timp de aproape 10 ani acest război împotriva drogurilor a dus la moartea a mai mult de 50.000 de oameni. Cele mai sângeroase lupte se duc între Los Zetas şi mai vechiul cartel Sinaloa pentru controlul rutelor ce permit transportul drogurilor către Statele Unite ale Americii.

Los Zetas s-au format în momentul în care un grup al Forţelor Speciale de Elită mexicane au părăsit armata pentru a intra în mult mai profitabila afacere cu droguri. Iniţial ei erau forţa militară a cartelului Gulf. Când au realizat că ar putea controla chiar ei o parte a traficului cu droguri, au părăsit cartelul şi au format Los Zetas.

Aceştia au creat un cartel al drogurilor care a dus violenţa la un alt nivel; torturează şi omoară membrii grupărilor rivale, politicienii, poliţia, presa, chiar şi oamenii nevinovaţi.

În momentul de faţă este considerat cel mai puternic, periculos şi lucrativ cartel din Mexic şi cel mai probabil este şi cea mai periculoasă grupare din lume. Influenţa lor este atât de puternică, încât în momentul în care liderul lor, Heriberto Lazcano, a fost ucis de autorităţile mexicane, au reuşit să fure cadavrul. Acest lucru a făcut ca autorităţile mexicane să pară lipsite de putere.

Sinaloa Cartel, Mexic

Sinaloa Cartel - El Chapo
Sinaloa Cartel – El Chapo sursa: www.britannica.com/topic/Sinaloa-cartel

La un moment dat cel mai puternic cartel din Mexic, cartelul Sinaloa se află într-o luptă continuă pentru traficul de droguri atât cu gruparea Los Zetas, cât şi cu alte grupări mai mici. Cartelul este condus de Joaquin “El Chapo” Guzman, miliardarul ce este considerat cel mai bogat şi puternic traficant de droguri din lume. Guzman este atât de puternic încât revista Forbes l-a inclus în fiecare an începând cu 2009 în topul celor mai puternici oameni ai lumii.

Chiar dacă în ultimii ani şi-a pierdut statutul de cel mai puternic cartel mexican, este cu siguranţă unul din cei mai importanţi jucători în traficul internaţional cu droguri. Din acest motiv, luptele sângeroase cu celelalte grupări vor continua mulţi ani de acum încolo.

Citește și:  Fenomenul Poltergeist - cât de puternică este mintea umană?

Solntsevskaya Bratva, Rusia

Solntsevskaya Bratva
Solntsevskaya Bratva sursa: greenarrow.fandom.com/wiki/The_Solntsevskaya_Bratva_(Arrow)

Solntsevskaya Bratva este o facţiune a crimei organizate ruseşti cunoscută sub numele de Mafia Rusească. Informaţiile în legătură cu această grupare sunt limitate. Ceea ce se ştie este că liderul ei, Serghei Mihailov, se consideră mai mult un om de afaceri decât un mafiot. Se crede că gruparea controlează sute de companii legale atât pe teritoriul Rusiei cât şi în afara ei. Gruparea este puternic implicată în toate aspectele lumii interlope ruseşti de la prostituţie, la crimă, fraudă, trafic de persoane şi arme, spălare de bani şi chiar înşelăciuni on-line.

Gruparea Solntsevskaya Bratva îşi extinde puterea şi influenţa mult dincolo de graniţele Rusiei. O influenţă puternică o au în special în Statele Unite ale Americii, în oraşe precum Chicago, Miami, San Francisco şi New York.

Camorra, Italia

Camorra
Camorra

Camorra este o facţiune extrem de violentă şi influentă a mafiei italiene. Gruparea nu are o conducere centralizată, dar acest lucru o face mult mai puternică. Camorra este considerată a fi o afiliere a aproximativ 111 clanuri care în total au peste 6700 de membri.

Expertul în mafia italiană şi jurnalistul Roberto Saviano consideră că gruparea este cea mai influentă facţiune a mafiei italiene prin numărul membrilor, nivelul de influenţă, puterea economică şi violenţa cu care îşi urmăresc interesele. Pe lângă activităţile criminale, aceştia controlează multe întreprinderi legitime în toată Italia.

Chiar dacă sunt implicaţi în toate tipurile de activităţi infracţionale, sunt cunoscuţi în primul rând pentru taxele de protecţie cerute afacerilor locale. Neplătirea duce de multe ori la incendierea localului sau chiar la moarte.

Mara Salvatrucha (MS-13), Statele Unite ale Americii

Mara Salvatrucha (MS-13)
Mara Salvatrucha (MS-13) sursa: www.nationalcrimesyndicate.com/need-know-prison-gang-mara-salvatrucha-ms-13/

MS-13 este cea mai periculoasă grupare criminală din Statele Unite şi America Centrală. Gruparea îşi are originea într-un grup de imigranţi din El Salvador ce au fugit în sudul Californiei în 1980 după războiul civil. De atunci, MS-13 a crescut într-o forţă internaţională răspândită în toată America Centrală şi de Nord.

Notorietatea şi-au câştigat-o ca luptători pentru cartelurile mexicane şi sunt cunoscuţi pentru tatuajele lor şi pentru violenţa brutală în atingerea obiectivelor. Autorităţile cred că gruparea funcţionează fără o conducere centralizată, la fel ca şi Camorra, aceasta făcând-o deosebit de periculoasă.

În 2011, FBI-ul a indicat că MS-13 este cea mai periculoasă grupare criminală ce-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. În acest moment există în cadrul FBI-ului un grup operativ dedicat în întregime luptei împotriva grupării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.