În limbajul curent, se pot auzi frecvent ambele forme ale acestui adverb de timp – „atuncea”/„atunci”, provenit din latinescul ad-tuncce. Deși, din punct de vedere fonetic, forma „atuncea” este mai apropiată de etimonul latinesc, trebuie știut că aceasta este doar o formă populară/colocvială, care apare și în varianta „atunce”.

Singura formă corectă este „atunci”, adverbul putându-se folosi în diverse contexte:

  • pentru a exprima un anumit moment, din trecut sau din viitor (niciodată prezent), de exemplu: „Mâine va sosi sora mea; până atunci mă voi ocupa de problemele care nu suferă amânare” / „Săptămâna trecută am avut examen; până atunci nu am avut nicio clipă liberă.”
  • ca element de legătură între propoziții: „L-am văzut intrând pe poarta școlii și atunci l-am strigat.” ca element corelativ (dacă… atunci) al unei propoziții condiționale: „Dacă ai spune adevărul, atunci te-aș asculta cu atenție.”
  • ca element corelativ (de vreme ce/din moment ce… atunci) al unei propoziții cauzale: „Din moment ce insiști să fiu sincer, atunci îți voi spune ce cred.”
  • ca element corelativ (când… atunci) al unei propoziții temporale: „Când ne-ai vizitat prima dată, atunci am înțeles că vom fi prieteni.”
  • precedat sau nu de conjuncția „și”, „atunci” apare frecvent în limbajul oral, în dialog, pentru a cere informații suplimentare, de exemplu: „- Nu am rezolvat încă problema care ne interesează ! – (Și) atunci ? (= în acest caz, ce este de făcut ?)”.
Citește și:  Tertium non datur – sensul şi originea expresiei

Înțelegerea contextului și utilizării: Cuvântul atunci este adesea folosit pentru a face referire la un moment specific în timp, indicând o secvență temporală sau ca răspuns la când. Pe de altă parte, atuncea este o formă învechită și mai puțin folosită în limbajul contemporan. Înțelegerea corectă și utilizarea adecvată a acestor termeni contribuie la claritatea și precizia exprimării în limba română.

Exemple și sfaturi practice:

  • Corect: Îmi amintesc că atunci am decis să plecăm.
  • Incorect: Îmi amintesc că atuncea am decis să plecăm.

Impactul asupra comunicării: Alegerea cuvântului corect între atunci și atuncea este esențială pentru o comunicare eficientă. Utilizarea incorectă poate duce la confuzii și interpretări greșite ale mesajelor transmise.

Pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele despre utilizarea corectă a altor cuvinte frecvent confundate în limba română, citește articolul nostru Cum este corect: ia sau i-a?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.