Ne referim frecvent la substanța menționată în titlul articolului, un alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, din nuci de cola etc. – pentru că se regăsește în multe produse alimentare (cafea, ceai, ciocolată, coca-cola etc.), precum și în farmacologie, dar mulți dintre noi, probabil, ezită între cele două forme – cafeină sau cofeină?

Ezitarea, într-un fel, este justificată, pentru că, multă vreme, dicționarele indicau drept forma corectă varianta cafeină, având în vedere că și în alte limbi, corespondentul este, de exemplu, în franceză „cafeine”, în italiană, „caffeina”, în engleză, „caffeine” etc.

În limba română contemporană, în cele mai recente ediții ale DEX-ului (Dicționarul explicativ al limbii române) și DOOM-ului (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), vom găsi menționate ambele forme – „cofeină”/„cafeină” – în ordinea în care le-am consemnat, cu un semn al exclamării în fața primului, ceea ce indică o modificare, în raport cu celelalte ediții ale dicționarelor.

Mai exact, sub influența limbii vorbite (cei mai mulți vorbitori utilizând varianta cofeină), dar și pentru că, în română, cuvântul a fost împrumutat din limba germană – germ. „Koffein” – varianta recomandată de lingviști este cofeină, cealaltă – cafeină – fiind „tolerată” (deci nu este greșită, dar se recomandă prima).

Oamenii consumă cofeină încă din epoca pietrei, când au descoperit că, mestecând anumite semințe/boabe/rădăcini, se diminua oboseala și, în general, se îmbunătățea funcționarea organismului, dar prima consemnare în scris, referitoare la cofeină, îi aparține medicului persan Al-Razi, din secolul al IX-lea.

Citește și:  Împăratul e gol! – originea şi sensul expresiei

In contextul actual, discuția despre cafeina sau cofeina devine relevantă nu doar pentru consumatorii de cafea, ci și pentru oricine este interesat de efectele stimulente ale acestui compus asupra organismului. Deși în uzul comun termenii pot fi considerați interschimbabili, este important să înțelegem originea și aplicabilitatea corectă a fiecărui termen.

Cafeina este denumirea corectă a alcaloidului prezent în cafea, ceai, și alte băuturi sau alimente energizante. Este recunoscută pentru efectul său stimulant asupra sistemului nervos central, îmbunătățind atenția și alungând senzația de oboseală. Pe de altă parte, termenul cofeina este o variantă incorectă, apărută probabil dintr-o pronunție eronată sau adaptări fonetice.

  • Exemplu corect: „Cafeina din ceașca de cafea mă ajută să rămân concentrat pe parcursul dimineții.”
  • Exemplu incorect: „Am citit că cofeina este dăunătoare.” (corect ar fi cafeina)

Pentru aprofundarea subiectului și înțelegerea impactului cafeinei asupra sănătății, este recomandabil să consultați studii de specialitate și să discutați cu profesioniști din domeniul sănătății. De asemenea, pentru îmbogățirea vocabularului și evitarea confuziilor lingvistice, vă invităm să explorați articolul nostru despre cum este corect: ia sau i-a?, oferindu-vă astfel o bază solidă pentru o exprimare corectă și precisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.