Apropierea, în structura fonetică a unor cuvinte, a consoanei sonore m/n, de consoana surdă f, poate genera pronunții greșite, fie pentru că respectivele variante par mai ușor de rostit, fie pentru că așa se aude când pronunță alții, fie că este vorba de influența termenilor corespondenți din alte limbi. Este și cazul cuvintelor din titlul articolului.
Trebuie știut că variantele corecte sunt următoarele:
- confort – un neologism împrumutat din limba franceză (fr. confort), cu sensul bine cunoscut de totalitate a condițiilor materiale care asigură o existență plăcută, comodă, civilizată (DEX) ; evident, grafia și pronunția cu n se păstrează în toate celelalte cuvinte din aceeași familie lexicală – inconfort, disconfort.
- a umfla – verb care provine din latinescul inflare (transformarea lui in-, din lat. inflare, în um- fiind explicabilă prin regulile care au funcționat în perioada trecerii de la limba latină populară la română (până aproximativ în secolul al VII-lea), dovadă și existența în dialectele limbii române a variantelor cu um-, de exemplu, în meglenoromâna și istroromâna – amflu.
- triumf – cuvânt provenit din franțuzescul triomphe, lat. triumphus, cu sensul: victorie, succes, izbândă, reușita deosebită ; forma corectă de plural este triumfuri.
În limba română, cuvinte precum comfort, a unfla și triunf sunt adesea sursă de confuzie. Forma corectă ‘confort’ se referă la starea de bine și comoditate, în timp ce a umfla este verbul corect pentru acțiunea de a face ceva să crească în volum. Triumf este termenul corect care descrie o victorie sau un succes mare. Este esențial să cunoaștem și să utilizăm corect aceste cuvinte pentru a ne asigura că comunicăm eficient și clar.
Pentru mai multe clarificări și pentru a evita alte greșeli frecvente, vă recomandăm să citiți și cum este corect: niciun sau nici un. Acest articol va extinde înțelegerea voastră asupra utilizării corecte a cuvintelor și va contribui la îmbunătățirea abilităților de scriere.