Verbul a da, cu sensul de a oferi, a pune la dispozitie, a inapoia, a distribui, a inmana (ceva), a (se) da la o parte etc., este unul dintre cele mai intrebuintate, in limba romana, fiind prezent si in nenumarate expresii – a da o petrecere, a da buna ziua, a da in primire, a da de lucru, a da in judecata, a da in vileag etc. Este un verb de conjugarea intai (se termina la modul infinitiv – forma de dictionar – in a) si este neregulat, adica nu formeaza modurile si timpurile dupa regulile stiute de la verbele regulate. De aici deriva o serie de dificultati in scrierea corecta a diverselor forme flexionare.

Importanța cratimei în exprimarea corectă

În limba română, cratima joacă un rol esențial în claritatea exprimării, mai ales în cazul verbelor la imperativ combinate cu pronume. De exemplu, forma corectă este „Dă-mi”, nu „dami”. Cratima indică relația între verb și pronume, facilitând înțelegerea corectă a mesajului transmis. Similar, „Dă-te” indică o acțiune îndreptată către sine, spre deosebire de „date”, care poate fi interpretat greșit.

Modul imperativ, care exprima o porunca, un sfat, o rugaminte, un indemn, are (fapt valabil pentru toate verbele) numai persoana a doua, singular si plural, forme afirmative si negative. In cazul verbului a da, formele corecte de imperativ sunt:

(tu)!, daţi (voi)!, nu da!, nu daţi!. In situatia in care forma de imperativ este insotita de un pronume personal neaccentuat, scrierea cu cratima este obligatorie, aceasta indicand existenta a doua parti de vorbire diferite (verb si pronume), rostite intr-o singura silaba). Prin urmare se va scrie corect, de exemplu, Dă-mi cartea pe care mi-ai promis-o !/Dă-mi ceva de lucru pana te intorci !/Dă-ți raspunsurile necesare pentru a putea merge mai departe !/Dă-ți palaria mai pe frunte ! etc.

Citește și:  Cuvinte si expresii “in trend”

Cat despre forma Dămi!, aceasta nu are sens, nu exista in limba romana, de aceea iese din orice discutie.

Atentie ! Nu se va confunda niciodata forma scrisa cu cratima, la persoana a doua singular – Dă-ți (tu) raspunsurile necesare! cu forma fara cratima de persoana a doua plural – Daţi (voi) raspunsurile necesare !

De asemenea, corect este Dă-te jos !/Daţi-vă jos! (nu Dăte si nici De-te jos ! sau Dădeţi-vă jos !, ultimele doua fiind variante invechite de imperativ).

Exemple comune și cum să le evităm

Pentru a consolida înțelegerea, iată câteva exemple comune în care cratima este esențială: „Dă-mi cartea” versus „Dămi cartea”. Primul exemplu clarifică solicitarea, în timp ce al doilea poate induce în eroare. De asemenea, „Dă-te jos” este corect, spre deosebire de „Dăte jos”, care nu respectă regulile gramaticale ale limbii române. Prin recunoașterea și aplicarea corectă a acestor reguli, putem evita ambiguitățile și îmbunătăți comunicarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.