În uzul limbii, structurile cu prepozițiile „din” și „dintre” sunt folosite în funcție de opțiunea celui care transmite mesajul, fără a se face, în anumite contexte, o diferențiere între acestea. Astfel, se spune, de exemplu: „Unul din noi a plecat” sau „Unul dintre noi a plecat”, „Care din voi a protestat?” sau „Care dintre voi a protestat?” etc.

Alte exemple comune și confuzii:

  • În sau Între: Asemeni dilemei din/dintre, multe persoane se încurcă și între în și între. Să clarificăm: în indică o poziție sau stare în interiorul unui spațiu, în timp ce ‘între’ se referă la o poziție intermediară între două sau mai multe elemente.
  • Pe sau Peste: O altă confuzie obișnuită apare între pe și peste. Pe indică o poziție directă pe o suprafață, în timp ce peste implică traversarea sau depășirea unui spațiu sau a unei cantități. Aceste diferențe subtile pot schimba semnificația unei propoziții, așadar este esențial să le înțelegem corect.

În DEX (Dicționarul explicativ al limbii române), la una dintre explicațiile referitoare la prepoziția „dintre” se precizează: „Introduce un atribut care arată detașarea unui obiect din mijlocul mai multora de același fel – printre, între, din -” „Dintre sute de elevi”, prepoziția „din” fiind trecută ca un sinonim posibil, într-un asemenea context.

Cum să eviți greșelile frecvente:

  • Fii atent la context: Multe greșeli provin din neatenția la contextul propoziției.
  • Practică și repetiție: Exersează cu exemple și exerciții pentru a-ți îmbunătăți înțelegerea și utilizarea corectă a cuvintelor.
  • Consultă surse de încredere: Când ești în dubiu, verifică regulile în surse de încredere sau consultă articole educative precum acesta.

Unii lingviști consideră că sensul partitiv (parte dintr-un întreg sau dintr-o mulțime) ar trebui exprimat în mod diferențiat. Mai exact, dacă mulțimea de referință este exprimată printr-un singular cu sens colectiv, atunci se poate folosi prepoziția „din” („unul din grup”), dar dacă mulțimea respectivă este exprimată printr-un substantiv la plural, atunci trebuie utilizată prepoziția „dintre” – „Unul dintre elevi”.

Alți specialiști în domeniul limbii române apreciază că o asemenea diferențiere este exagerată și că, în diversele etape din evoluția limbii române, nu s-a aplicat o astfel de regulă.

Prin urmare, dacă ne aflăm în situația de a opta, într-o construcție lingvistică, între „din” și „dintre”, trebuie să știm că niciuna dintre structurile menționate anterior nu este greșită, dar, pentru cei care țin la o anumită rigurozitate în nuanțarea sensurilor, diferențierea este recomandabilă.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.