Toată lumea ştie că eclerul este prăjitura cu formă alungita, umplută cu cremă, acoperită cu glazură de ciocolată. Acest produs alimentar a fost inventat in Franţa, unde patiseria a fost mereu la mare cinste, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, şi cuvântul, în mod firesc, a fost împrumutat din limba franceză – eclair. Aşa cum s-a întâmplat cu multe neologisme, şi ecler a fost adaptat regulilor limbii române, scriindu-se aşa cum se pronunţă.

În privinţa formei corecte de plural, trebuie să ştim că aceasta este ecleruri (nu eclere, aşa cum se poate auzi destul de des).

Potrivit Dicţionarului Academiei Franceze, prăjitura a primit acest nume pentru că se poate mânca rapid, dintr-o « înghiţitură » (în limba franceză, eclair însemnând şi fulger, apropierea semantică fiind posibilă pentru că, aşa cum fulgerul se vede pentru scurt timp, aşa şi prăjitura « dispare » rapid).

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here