Întrebarea din titlul articolului – Cum este corect – paparazzo/paparazzi? – a fost generată de faptul că, frecvent, în mass-media, se pot citi/auzi formulări de felul acesta: Actrita X şi prietena ei “au observat că un paparazzi nu renunţa să…” (perfecte.ro), “Cea mai recentă statuie instalată în centrul vechi este un paparazzi…” destepti.ro, “Spiderman a fost văzut în oraş, iar tu eşti singurul paparazzi care are camera…” (ejocuri.ro) etc.

paparazzi
paparazzi

Trebuie ştiut că acest substantiv, mentionat in titlu, care se referă la un fotograf insistent, care urmărește să surprindă cu orice preț imagini insolite, compromițătoare ale unor personalități publice, celebrități etc. (DEX), este un împrumut relativ recent, din limba italiană, care este consemnat deja în dicţionarele româneşti, cu grafia din limba de provenienţă (se scrie cu doi de z, nu cu ţ), aşa cum a pătruns, de altfel, în nenumărate alte limbi, putând fi considerat un termen internaţional.

Forma corectă de singular este paparazzo (pronunţat paparaţo), iar forma de plural nearticulat paparazzi (pronunţat paparaţi), articulat paparazzii. Se va scrie/spune corect, aşadar: Un paparazzo devenise extrem de insistent/Nişte paparazzi au fost mereu pe urmele actorului X/Paparazzii nu au renunţat până nu au realizat fotografiile dorite etc.

Citește și:  Cum este corect – îmi place de cineva/de ceva sau îmi place cineva/ ceva?

Puţini ştiu, probabil, ca substantivul comun paparazzo, în italiană, provine dintr-un nume propriu, cel al lui Coriolano Paparazzo, personaj din romanul scriitorului englez George Gissing, “By the Ionian Sea” (1901), tradus în italiană cu titlul “Sulla riva dello Ionio”, în 1957. Din întâmplare, regizorul Federico Fellini, în vremea în care pregătea filmul La dolce vita (lansat în 1960), a citit cartea lui George Gissing, i-a plăcut numele personajului – Paparazzo – pentru ca avea o sonoritate aparte şi i l-a dat unuia dintre personajele din film, un fotograf insistent. Cum filmul a avut mare succes, ulterior, cuvântul paparazzo a devenit foarte repede substantiv comun, denumind, in limbajul curent, fotograful-reporter indiscret, dornic de a imortaliza picanterii din viaţa diverselor personalităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.