Se apropie Sărbătoarea Învierii Domnului, ne bucurăm şi, aşa cum este firesc, facem urări celor dragi. Este posibil ca, într-o astfel de situaţie, să avem o ezitare în momentul în care adresăm urarea din titlu, ezitare generată de întrebarea care formă este corectă : Paşte sau Paşti ?

În DOOM 2 (cea mai recentă ediţie a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), substantivul propriu care denumeşte Sărbătoarea Învierii Domnului este consemnat cu semnul exclamării înainte, ceea ce înseamnă că, în comparaţie cu ediţia anterioară a dicţionarului, s-a produs o schimbare, impusă (cum s-a întâmplat în cazul multor cuvinte) de uzul limbii, de faptul că mulţi vorbitori, o perioadă îndelungată, au folosit o anumită varianta a unui cuvânt, chiar dacă era considerată ca fiind incorectă.Paste fericit

Mai exact, dacă, până la un anumit moment, singura formă corectă a cuvântului în discuţie era Paşti, în prezent, ambelePaşte/ Paştisunt acceptate de norme. Aşadar, în DOOM 2, găsim urmatoarele precizări :

!paște/paști (pâine sfinţită) s.f.pl.art. paștele/paștile

!Paște (sărbătoare) s.propriu m.pl. Paști (doi Paști, dar pl.n. Sfintele Paști)

!pască (prăjitura, pâine nedospită) s.f., g.-d. art. pascăi

Paşti este pluralul substantivului pască (toate aceste cuvinte avându-şi originea în latinescul pascha, în ebraică – pesah).

În DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), se precizează următoarele :

PAȘTI s. m.  1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea Învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea eliberării acestora din robia egipteană. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paștidin Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp.La Paștile cailor (sau calului) = niciodată. 2. Pâine sfințită, care se împarte la biserică în ziua de Paști (1); pască. [Var.: Páște s. n.] – Lat.pascha, -ae.

Citește și:  Cum e corect – deoparte sau de o parte?

PÁSCĂ  s. f. 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși. ♦ Anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.

În concluzie, ambele forme – Paşte/ Paşti – sunt corecte.

Mai există însă o problemă legată de urarea menţionată în titlu. Paşte este o formă de singular, în timp ce Paşti este o formă de plural. Prin urmare, este corect să spunem Paşte fericit !/ Un Paşte fericit !, dar, în niciun caz Paşti fericit !/ Un Paşti fericit – care ar însemna asocierea nefirească a unui substativ la numărul plural, cu un articol nehotărât, cu formă de singular şi cu un adjectiv la singular (ca şi cum am spune « un cozonaci bun », exprimare pe care nimeni nu o foloseşte, evident). În aceeaşi logică, nu se poate spune nici Sfintele Paşte (Sfintele – plural, feminin, Paşte – singular). De asemenea, în contexte precum Paştele cade, anul acesta, în aprilie/ Paştile cad, anul acesta, în aprilie se va face acordul corect al predicatului cu subiectul, la singular sau la plural, după caz.

Incorect este şi un « hibrid » de felul « Paştiul », în care s-ar combina substantivul la plural cu articolul hotărât de singular. Pluralul corect, cum se poate vedea din definiţiile de dicţionar ale cuvintelor, este Paştile/ Paştele.

Sunt corecte, aşadar, oricare dintre formulările : Paşte fericit!/ Un Paşte fericit ! (nu Paşti fericit !), Sărbătoarea Paştelui, Sărbătorile Paştelui, Sărbătorile Paştilor, Sărbătorile de Paşte, Sărbătorile de Paşti, Postul Paştelui, Postul Paştilor, Noaptea Paştelui, Noaptea Paştilor, Sfintele Paşti (nu Sfintele Paste) etc.

1 COMENTARIU

  1. Eu am urmatoarea intrebare. Cum este corect iti urez UN Paste fericit sau direct Paste fericit? A doua variantă sună cam urat, exceptie daca esti iubitor de iarba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.