În cazul substantivelor neutre există fluctuații, mai multe decât în alte situații, între diverse forme de plural, adesea norma lingvistică fiind „bătută” de uzul limbii. La o simplă căutare pe internet, de exemplu, a cuvântului „hotel” (că tot a început perioada vacantelor și mulți sunt interesați de posibilități de cazare), vom găsi ambele forme de plural, uneori chiar în același titlu: „Hoteluri în Mosonmagyarovar – Hotele termale spa, Hotele Moldova. Rezervare hotelului din Moldova, Hoteluri în Chișinău de la Klassik Hotel. Hotele de lux în…” etc.

Când formăm pluralul substantivelor neutre, trebuie să urmăm câteva reguli generale, dar și să fim atenți la excepții. De exemplu, majoritatea substantivelor neutre primesc terminația ‘-uri‘ la plural, dar există și cazuri unde terminația ‘-e‘ este cea corectă. Această secțiune își propune să clarifice aceste reguli și să ofere exemple concrete pentru o mai bună înțelegere.

Trebuie știut că, în cazul acestui substantiv – „hotel” – singura formă de plural acceptată în DOOM, 2005 (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române) este „hoteluri”.

Citește și:  Design – care este sensul cuvântului şi cum se pronunţă?

Pentru a consolida înțelegerea regulilor de plural pentru substantivele neutre, haideți să analizăm mai multe exemple practice. Comparăm cuvinte precum hamacuri versus hamace și tuneluri versus tunele, explicând de ce o formă este preferată în detrimentul celeilalte. Această abordare practică ajută cititorii să înțeleagă mai bine subtilitățile limbii române.

De asemenea, o singură formă de plural corectă are și substantivul „obicei” – plural „obiceiuri”. În schimb, în cazul cuvintelor „hamac” și „tunel”, sunt admise ambele forme de plural, recomandata fiind prima (în –uri): „hamacuri”/ „hamace”, „tuneluri”/ „tunele”.

Descoperă mai multe despre cum să eviți greșelile comune în limba română accesând ghidul nostru aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.