Nu sunt rare cazurile in care, in mass-media, citim sau auzim exprimari de felul: Preşedenţia Romaniei a hotarat…/ Preşedenţia a dat un comunicat referitor la… etc. Evident, forma preşedenţie este incorecta, singura corecta fiind preşedinţie, un cuvant derivat de la substantivul preşedinte + sufixul – ie. Prin urmare, nu exista niciun motiv pentru care vocala –i (din silaba – din – ) sa se transforme in –e.Sediul Presedintiei Romaniei

Cuvantul preşedinţie denumeste, conform DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane), functia si activitatea presedintelui/ perioada in care un presedinte exercita aceasta functie/ aparatul administrativ aflat in subordinea presedintelui si, prin extensie, sediul in care isi desfasoara activitatea presedintele. Exemple:

In acest an, exista mai multi candidati pentru Preşedinţia Romaniei/ Preşedinţia are un numar important de angajati/ S-au executat lucrari de renovare la Preşedinţia Romaniei etc.

Forma corecta de genitiv – dativ, nearticulat este (unor) preşedinţii, iar cea articulata – preşedinţiei. Exemple : Comunicatele unor preşedinţii europene au exprimat optiuni politice diferite/ Comunicatul Preşedinţiei Romaniei nu a fost clar etc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.