Unele pleonasme sunt atât de „înrădăcinate” în vorbirea curentă, dar și în mass-media, încât aproape că nu le mai sesizăm. O căutare pe Google arată, numai pe primele pagini, că peste jumătate dintre titluri conțin astfel de structuri. Iau, la întâmplare, câteva exemple: „Predicții de viitor” (ziare.com), „10 predicții despre viitor” (efemeride.ro), „10 predicții pentru viitor” (cultural.bzi.ro – se pare că este un site „cultural” !), „Predicții pentru viitor” (jurnalul.ro), „Proiecte de viitor în România” (ideideafaceri.manager.ro), „Proiecte de viitor” (fundatiapentrusmurd.ro) etc. Și titlurile aparțin unor site-uri cu pretenții !

În DEX (Dicționarul explicativ al limbii române), găsim următoarele explicații pentru cuvintele vizate de titlul articolului:

  • previziune – 1. facultatea, posibilitatea de a prevedea apariția sau evoluția evenimentelor viitoare sau a unor procese și sisteme (naturale ori sociale) din analiza datelor cunoscute în prezent ; 2. Enunțare a unei judecăți, a unei teorii care se bazează pe previziune ; ceea ce prevede cineva.
  • predicție – sinonim cu previziune/prevestire, operație de anticipare a unui eveniment sau fenomen;
  • profeție – prorocire, prevestire, prezicere, ceea ce profețește cineva;

Prin urmare, toate aceste cuvinte conțin ideea de acțiune/eveniment/fenomen etc. care urmează să se producă, ceea ce înseamnă că asocierea cu termenul „viitor” este excesivă și conduce la o structură pleonastică.

Se va spune corect, de exemplu: Nicolae Tesla a făcut predicții despre tehnologia wireless/ Multe profeții catastrofice nu au o bază științifică/ Previziunile științifice pornesc de la date reale/ S-au făcut predicții sumbre despre destinul României etc.

Proiecte de viitor” este tot un pleonasm, proiect însemnând, după cum știe toată lumea: plan sau intenție de a întreprinde ceva, de face un lucru (DEX). Ideea de viitor fiind cuprinsă și în termenul proiect, corect se va spune, de exemplu: Mi-am făcut o serie de proiecte pentru viața profesională/ Proiectele tale par interesante/ El are multe proiecte, nu știe câte vor fi îndeplinite etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.