Unele pleonasme sunt atât de « înrădăcinate » în vorbirea curentă, dar şi în mass-media, încât aproape că nu le mai sesizăm. O căutare pe Google arată, numai pe primele pagini, că peste jumătate dintre titluri conţin astfel de structuri. Iau, la întâmplare, câteva exemple: Predicţii de viitor (ziare.com), 10 predicţii despre viitor (efemeride.ro), 10 predicţii pentru viitor (cultural.bzi.ro – se pare că este un site « cultural » !), Predicţii pentru viitor (jurnalul.ro), Proiecte de viitor în România (ideideafaceri.manager.ro), Proiecte de viitor (fundatiapentrusmurd.ro) etc. Şi titlurile aparţin unor site-uri cu pretenţii !

În DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), găsim următoarele explicaţii pentru cuvintele vizate de titlul articolului :

  • previziune – 1. facultatea, posibilitatea de a prevedea apariţia sau evoluţia evenimentelor viitoare sau a unor procese şi sisteme (naturale ori sociale) din analiza datelor cunoscute în prezent ; 2. Enunţare a unei judecăţi, a unei teorii care se bazează pe previziune ; ceea ce prevede cineva.
  • predicţie – sinonim cu previziune/prevestire, operaţie de anticipare a unui eveniment sau fenomen ;
  • profeţieprorocire, prevestire, prezicere, ceea ce profeţeşte cineva ;
Citește și:  Până în pânzele albe – sensul şi originea expresiei

Prin urmare, toate aceste cuvinte conţin ideea de acţiune/eveniment/ fenomen etc. care urmează să se producă, ceea ce înseamnă că asocierea cu termenul « viitor » este excesivă şi conduce la o structură pleonastică.

Se va spune corect, de exemplu : Nicolae Tesla a făcut predicţii despre tehnologia wireless/ Multe profeţii catastrofice nu au o bază ştiinţifică/ Previziunile ştiinţifice pornesc de la date reale/ S-au făcut predicţii sumbre despre destinul României etc.

Proiecte de viitor este tot un pleonasm, proiect însemnând, după cum ştie toată lumea: plan sau intenţie de a întreprinde ceva, de face un lucru (DEX). Ideea de viitor fiind cuprinsa şi în termenul proiect, corect se va spune, de exemplu : Mi-am făcut o serie de proiecte pentru viaţa profesională/ Proiectele tale par interesante/ El are multe proiecte, nu ştie câte vor fi îndeplinite etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.