Mass-media, despre care am spus, în repetate rânduri, că ar trebui să fie un reper în privinţa utilizării corecte a limbii române, se pare că şi-a făcut o regulă din încălcarea normelor lingvistice. O parte a mass-mediei, e adevărat! Totuşi, cum nu este zi fără informaţie din zona politicului şi agasată de o anume exprimare, am căutat pe internet să văd care este ponderea variantelor din titlul articolului – primul-ministru sau prim-ministrul? Şi, de la prestigioase agenţii de ştiri, până la site-urile celor mai înalte instituţii din stat sau până la ziare mai mult sau mai puţin cunoscute, am găsit formulări de felul acesta: “Primul-ministru turc a declarat că…”(mediafax.ro), “Primul-ministru Victor Ponta s-a întâlnit cu…”(gov.ro), “Scrisoarea ACR adresată Primului-ministru al României…” (acr.ro) etc.

Trebuie ştiut că forma corectă articulată a acestui substantiv compus – prim-ministru (scris cu cratimă şi în structura căruia intra numeralul prim şi substantivul ministru) – este prim-ministrul, deoarece, din îmbinarea cuvintelor respective, a rezultat un cuvânt nou (compus), cu un conţinut nou, şi care se comportă ca o unitate lexicală căreia i se aplică regula generală a articularii cu articol hotărât (la final). Şi celelalte forme flexionare se construiesc ţinându-se seama de aspectul subliniat anterior. Se va spune corect, la plural, nearticulat, prim-miniştri (cu un i), plural, articulat – prim-miniştrii (cu doi de i), la genitiv-dativ – prim-ministrului/prim-ministrilor. Pentru si mai multa claritate in privinta ortografierii celor două forme de plural (articulat/nearticulat), iată cateva exemple: Mai mulţi prim-miniştri (nearticulat) din tările europene au sosit in România, dar Prim-miniştrii (articulat) României si Bulgariei s-au intâlnit la Bucuresti etc.

Citește și:  Care este originea cuvântului “ticălos”?

Revenind la problema initială, singura situaţie în care este corectă structura primul ministru/primii miniştri (fără cratimă) – este cea în care cele două cuvinte îşi păstrează independenţa, fiind vorba de un alt sens, de exemplu: Primul ministru (adică primul dintr-o listă de propuneri) nominalizat pentru a conduce guvernul este X sau Primul ministru din istoria ţării care a fost condamnat pentru acte de corupţie a fost Y etc.

4 COMENTARII

  1. Mass- mediei? Mass media este, de fapt, o sintagmă preluată din limba engleză, nu conține cratimă și are formă fixă, adică nu se declină și nu are plural.

  2. De când mă știu,am 67 ani,nu am văzut sau auzit în gramatica romana,decât termenul primul ministru/ al primului ministru.ce regula poate anula scrierea dar și pronunțarea anapoda a cuvintelor prim ministrului și mai logic primului ministru? Va multumesc

  3. Din îmbinarea celor doua cuvinte -prim si ministru – a rezultat un cuvânt nou (compus), cu un conţinut nou, şi care se comportă ca o unitate lexicală căreia i se aplică regula generală a articularii cu articol hotărât (la final).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.