Mass-media, despre care am spus, în repetate rânduri, că ar trebui să fie un reper în privinţa utilizării corecte a limbii române, se pare că şi-a făcut o regulă din încălcarea normelor lingvistice. O parte a mass-mediei, e adevărat! Totuşi, cum nu este zi fără informaţie din zona politicului şi agasată de o anume exprimare, am căutat pe internet să văd care este ponderea variantelor din titlul articolului – primul-ministru sau prim-ministrul? Şi, de la prestigioase agenţii de ştiri, până la site-urile celor mai înalte instituţii din stat sau până la ziare mai mult sau mai puţin cunoscute, am găsit formulări de felul acesta: “Primul-ministru turc a declarat că...”(mediafax.ro), “Primul-ministru Victor Ponta s-a întâlnit cu…”(gov.ro), “Scrisoarea ACR adresată Primului-ministru al României…” (acr.ro) etc.

Trebuie ştiut că forma corectă articulată a acestui substantiv compusprim-ministru (scris cu cratimă şi în structura căruia intra numeralul prim şi substantivul ministru) – este prim-ministrul, deoarece, din îmbinarea cuvintelor respective, a rezultat un cuvânt nou (compus), cu un conţinut nou, şi care se comportă ca o unitate lexicală căreia i se aplică regula generală a articularii cu articol hotărât (la final). Şi celelalte forme flexionare se construiesc ţinându-se seama de aspectul subliniat anterior. Se va spune corect, la plural, nearticulat, prim-miniştri (cu un i), plural, articulat – prim-miniştrii (cu doi de i), la genitiv-dativ – prim-ministrului/prim-ministrilor. Pentru si mai multa claritate in privinta ortografierii celor două forme de plural (articulat/nearticulat), iată cateva exemple: Mai mulţi prim-miniştri (nearticulat) din tările europene au sosit in România, dar Prim-miniştrii (articulat) României si Bulgariei s-au intâlnit la Bucuresti etc.

Revenind la problema initială, singura situaţie în care este corectă structura primul ministru/primii miniştri (fără cratimă) – este cea în care cele două cuvinte îşi păstrează independenţa, fiind vorba de un alt sens, de exemplu: Primul ministru (adică primul dintr-o listă de propuneri) nominalizat pentru a conduce guvernul este X sau Primul ministru din istoria ţării care a fost condamnat pentru acte de corupţie a fost Y etc.

loading...

2 COMENTARII

  1. Mass- mediei? Mass media este, de fapt, o sintagmă preluată din limba engleză, nu conține cratimă și are formă fixă, adică nu se declină și nu are plural.

LĂSAȚI UN MESAJ