Orice am face și am zice, substantivul din titlul articolului are „greutate” în vocabularul fiecăruia dintre noi, nu avem cum să-l ocolim, îl pronunțăm frecvent, realitatea pe care o denumește nu ne este indiferentă. Așadar salar sau salariu?
Singura formă corectă este salariu (cuvânt împrumutat din limba franceză – salaire, etimonul fiind latinescul salarium), cu pluralul salarii (primul –i făcând parte din rădăcina cuvântului, iar al doilea –i fiind desinența de plural). Salar este o variantă populară, specifică limbii vorbite din zona Transilvaniei.
Tot din limba franceză este împrumutat și substantivul salariat (la feminin salariată, plural – salariați/ salariate), iar verbul a salariza este un derivat de la salariu, cu sufixul –iza, verb care se conjugă astfel: eu salarizez, tu salarizezi, el salarizează, noi salarizăm etc.
Sunt acceptate ca fiind corecte, întrebuințându-se, însă, mult mai rar, și verbul a salaria (eu salariez, tu salariezi, el salariază etc.) și substantivul salariere (plural – salarieri).
Înțelegerea contextului profesional
Termenii salar și salariu sunt adesea folosiți în contexte profesionale, dar este important să înțelegem diferențele dintre ei și momentele adecvate pentru utilizarea fiecăruia.
- Definiții și diferențe: Salariu se referă la remunerația periodică primită de un angajat, un termen larg acceptat și utilizat în limbajul oficial și contractual. Pe de altă parte, salar, deși rar întâlnit, poate apărea în anumite dialecte sau în exprimări informale, dar nu este recunoscut ca forma standard în limba română.
- Exemple și utilizări corecte: Vom oferi scenarii în care utilizarea termenului salariu este preferabilă, precum și explicații pentru evitarea folosirii incorecte a cuvântului salar.
Pentru a-ți lărgi înțelegerea și a te asigura că folosești termenii adecvați în toate comunicările tale, te invităm să explorezi și articolul nostru despre cum este corect: niciun sau nici un. Aceasta te va ajuta să navighezi prin alte dileme lingvistice comune și să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și vorbire în limba română.