Mulţi vorbitori de limba română ezită când este vorba de a alege, pentru diverse contexte, una dintre formele de plural ale substantivului vis – vise sau visuri? Internetul, de asemenea, abundă in formulări care trădează utilizarea “la întâmplare”a uneia sau alteia dintre variante: “De-a lungul istoriei, în multe culturi, visurile au fost atribuite supranaturalului. Unii sunt de părere că lumea onirică este la fel de reală ca şi lumea conştientului” (wol.jw.org), “Am de mai bine de trei ani coșmaruri legate de apă… De multe ori sunt același visuri şi le am constant” (lenormand.ro), “Luna, când e nouă, te doare capul, te ameţeşte, ai visuri multe şi nu e omul sănătos” (books.google.ro), “Visuri multe, colorate, şi un îngeraş la noapte să te apere!” (fete şi băieţi.ro) etc.

Trebuie ştiut că, în cazul substantivului vis, ambele forme de plural – vise, visuri – sunt corecte, dar sensul lor s-a specializat. Mai exact, varianta vise se utilizează când este vorba de imagini și procese psihice din timpul somnului, în timp ce pluralul visuri se referă la: iluzii, aspiraţii, dorinţe arzătoare, reverii, meditaţii etc. (DEX).

Citește și:  Cum este corect – capsune sau capsuni, coperte sau coperti, galuste sau galusti, nivele sau niveluri, horoscopuri sau horoscoape, monede sau monezi etc.?

Aşadar, se poate spune corect, de exemplu: Somn uşor, vise plăcute!/Am constatat că unele vise se repetă şi am încercat să le descifrez semnificaţia/O carte de vise ar putea fi interesantă pentru a afla ce simbolizează unele imagini din timpul somnului etc., dar Visurile din adolescenţă ar putea deveni realitate/Nu înceta să crezi în visurile tale!/Copiii trebuie ajutaţi să îşi împlinească visurile etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.