Fiecare scriitor, la un moment dat, experimentează blocajul scriitorului. Ai de scris un document, un articol, un raport important sau chiar o carte, dar, dintr-un anumit motiv, nu poți începe sau te blochezi în mijlocul gândului.

Pur și simplu, blocajul scriitorului are loc atunci când un scriitor își pierde capacitatea de a produce lucrări noi sau experimentează o încetinire creativă. Pentru unii oameni, această stagnare ar putea însemna a fi complet incapabili să scrie. Pentru alții, ar putea fi o scădere a cantității pe care o scriu sau sentimentul că scrisul este mult mai dificil decât înainte. Dacă te confrunți cu blocajul scriitorului, una sau mai multe dintre următoarele opțiuni te pot ajuta să te deconectezi.

Uneori, răspunsul la blocajul scriitorului nu este scrisul. Permite-ți să te oprești puțin și să te concentrezi asupra altei activități care îți place. Ai putea să încerci alte activități creative precum arta sau muzica, să apelezi la o plimbare lungă sau să citești ceva care te ajută la relaxare. Există mulți scriitori care au făcut pauze interesante și ar putea fi luați ca exemple. În 2018, jurnalista și autoarea americană Maria Konnikova a pus pe pauză scrierea și lansarea cărții sale despre poker, deoarece a început să aibă succes în joc. Bineînțeles, nu a fost nici pe departe prima scriitoare care a jucat poker, dar aceasta este o strategie bună pentru a afla mai multe despre acest sport al minții, pentru a te apropia de subiectul abordat și, de asemenea, pentru a scăpa de blocajul scriitorului. Există o posibilitate uriașă de a juca online în aceste zile, atât pokerul, cât și alte activități interesante, dar și de accesa multe informații din alte domenii, așa că, cu cât explorează mai mult un scriitor, cu atât va fi mai interesantă viitoarea sa carte.

Tastare la masina de scris

O altă modalitate de a depăși blocajul scriitorului este să așezi totul pe hârtie, chiar dacă multe lucruri par irelevante sau chiar fără sens. Uneori, doar scrierea a ceea ce îți vine în minte te va ajuta să intri în flux și să descoperi izvoarele creativității. Unele studii arată că scriitorii sunt blocați pentru că se tem de prejudecăți sau nu le înțeleg. Cea mai bună modalitate de a depăși această formă de blocaj este prin scriere.

Este important să îți permiți să experimentezi și să faci greșeli. Încearcă să scrii ceva doar pentru tine, cum ar fi un jurnal privat, un jurnal al viselor sau o poveste. Nu trebuie să fie pentru un motiv anume sau pentru ca o altă persoană să le citească, dar permițându-ți să scapi de scrisul structurat, poți oferi minții tale libertatea de care are nevoie pentru a explora și a exprima ceea ce alții ar putea găsi ridicol și fără nicio conexiune cu nimic. Cercetătorii au descoperit că experimentele cu scrisul și realizarea anumitor greșeli este esențială pentru depășirea blocajului scriitorului. Deci, dacă nu poți scrie ceea ce ar trebui, încearcă să scrii ceva ce nu ar trebui.

Uneori este necesar să îți amintești că începutul poate să nu fie cel mai bun loc pentru a începe. Pentru mulți scriitori, simplul început este cel mai greu. Dacă ți se întâmplă să te confrunți cu introducerea, primul paragraf sau primele capitole, încearcă să le sari și să revii mai târziu la ele. Concentrează-te pe oricare altă secțiune care ți se pare cea mai convingătoare. În multe situații, dacă scrii mai întâi corpul unui articol, acest lucru te poate ajuta să îți dai seama mai bine de rezultatul la care vrei să ajungi, definind mai bine ce anume faci. Unii scriitori nu știu niciodată unde merg până nu ajung la destinație; de fapt, există mulți autori cunoscuți care au cunoscut finalul poveștilor lor înainte de a le începe.

Dacă ceva anume pur și simplu nu funcționează, lasă-l să zboare. Uneori există o secțiune sau o idee greșită care nu te lasă să te apuci de treabă. Dacă te afli în această situație, este posibil ca acea parte să nu fie corectă. Încearcă să îți dai seama dacă acel paragraf sau propoziția supărătoare sunt cu adevărat necesare. Dacă nu, atunci renunță de tot la ele.

În calitate de scriitor, este important să nu lași pe nimeni să te influențeze cum anume să scrii. Fiecare scriitor are preferințe și strategii diferite care îl ajută să scrie eficient. De exemplu, unii preferă să scrie schițe manual, unii funcționează cel mai bine dimineața, în timp ce altora le place să scrie noaptea. Mai mult, unor scriitori le place să scrie în aer liber, altora stând în picioare sau întinși în pat. Când vine vorba de modalitatea de a scrie, nu există cu adevărat reguli. Cât mai mult posibil, ai încredere în procesul tău creativ unic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.