Întrebarea din titlul articolului – „Cum se exprimă corect data – doi/doisprezece/douăzeci și doi ianuarie/februarie etc. sau două/douăsprezeceze/douăzeci și două ianuarie/februarie etc.?“ – vizează, după cum se observă imediat, modalitatea de exprimare a datei, în privința căreia regulile s-au mai schimbat de-a lungul timpului.

Multă vreme, regula a fost următoarea: la indicarea datei, în cazul numeralelor care au forme diferite pentru masculin și feminin, se va folosi forma de feminin – „două/douăsprezece/douăzeci și două ianurie/februarie/martie etc.“, deoarece se considera (un adevăr evident, de altfel) că structura din care derivă aceste formulări este: „data/ziua de două/douăsprezece/douăzeci și două“ (acordul făcându-se cu substantivele feminine data/ziua).

Normele actuale, conform celei mai recente ediții a DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, pagina XCII), acceptă ca fiind corecte ambele forme de exprimare a datei (cu acordul fie la feminin, fie la masculin) – „două/douăsprezece/douăzeci și două ianuarie/februarie“, dar și „doi/doisprezece/douăzeci și doi ianuarie/februarie etc.“.

Acordul la masculin pare să se fi impus ca urmare a tendinței generale de simplificare a transmiterii mesajelor, după modelul altor structuri, când numeralul este folosit apozițional, ca element de determinare, invariabil, de exemplu: „pagina/cifra doi/doisprezece, douăzeci și doi“ (desi substantivele pagină, cifră sunt de genul feminin).

Aceste reguli trebuie cunoscute, cu atât mai mult cu cât, în mod surprinzător, mai există și în prezent manuale alternative, din care elevii învață că singura regulă valabilă este cea veche (cu acordul exclusiv la feminin, fără alte explicații), ignorându-se schimbările din DOOM și faptul că orice limbă este un sistem dinamic, în continuă transformare, ceea ce ar putea crea derută, mai ales la vârsta școlară, când manualul este considerat o sursă de informații, în totalitate, corecte.

Exprimarea corectă a datelor în limba română poate fi adesea sursă de confuzie, în special când vine vorba de forme complexe precum cele discutate în acest articol. Înțelegerea regulilor de formare și utilizarea adecvată în diferite contexte sunt esențiale pentru o comunicare clară și precisă. Avem câteva puncte de reținut:

  • Alegerea formei corecte: Depinde de contextul în care este folosită data. În contexte formale, este preferabil să utilizăm forma mai clară și mai exactă.
  • Consistența în text: Odată ce ați ales o formă, este important să rămâneți consecvent în utilizarea acesteia pe tot parcursul documentului sau conversației.

În plus, pentru a extinde înțelegerea limbii române și pentru a îmbunătăți exprimarea, vă recomandăm să citiți articolul nostru Cum este corect: cunoștință sau cunoștiință?. Acesta vă va oferi detalii valoroase despre alte aspecte ale limbii române și vă va ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de scriere și exprimare.

4 COMENTARII

  1. Gramatică pentru cei mai grei de cap!!!!!NU;NU;NU!!!!! intotdeauna voi folosi ;;azi e ziua de DOUĂZECI ȘI DOUĂ;,ianuarie Hai să vorbim cu toții agramat pentru că e mai ușor///// Limba și gramatica unui popor se modifică după cum e poporul de educat????????
    cIC

  2. Ciudata abordare,cu toate la feminin! Din toate timpurile s-a folosit masculinul gen „douazeci si unu ianuarie! As intreba autoarea daca vara merge la Doua/Mai pentru plaja iar ziua nationala este pe Intaia Decembrie??? Imi suna tare aiurea!!

  3. Cine citeste atent articolul, in intregime, va intelege si regulile care nu conduc, sub nicio forma, spre concluziile din comentariile anterioare! Asadar, atentie la reguli: „Normele actuale, conform celei mai recente ediţii a DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, pagina XCII), acceptă ca fiind corecte ambele forme de exprimare a datei (cu acordul fie la feminin, fie la masculin) – două/douăsprezeceze/douăzeci şi două ianuarie/februarie, dar si doi/doisprezece/douăzeci şi doi ianuarie/februarie etc. Acordul la masculin pare să se fi impus ca urmare a tendinţei generale de simplificare a transmiterii mesajelor, după modelul altor structuri, când numeralul este folosit apoziţional, ca element de determinare, invariabil, de exemplu: pagina/cifra doi/doisprezece, douăzeci şi doi (desi substantivele pagină, cifră sunt de genul feminin).”
    In privinta denumirilor de localitati, acestea raman cele consacrate!
    Despre alte forme, vezi si https://destepti.ro/cum-este-corect-al-zecileaal-zecelea-al-unsprezecileaal-unsprezecelea-al-douazeceleadouazecilea-etc-alte-aspecte-legate-de-ortoepia-si-ortografia-numeralelor-ordinale, https://destepti.ro/cum-este-corect-clasa-intaia-sau-clasa-intai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.