Curiozităţi din istoria pariurilor, din timpuri mai vechi sau mai apropiate de zilele noastre, arată că jocurile de noroc au făcut parte, în diverse forme, din majoritatea civilizaţiilor lumii, motivațiile și circumstanțele care au dus la apariția acestora fiind diverse și incluzând aspecte psiho-sociale, culturale și economice.

Există dovezi că pariurile au fost practicate încă din antichitate. Aruncând bețe marcate, pietre și alte obiecte și interpretând rezultatul, omul a căutat cunoașterea viitorului, a intențiilor zeilor, a destinului. De aici nu a mai fost nevoie decât de un pas până la parierea pe rezultatul aruncărilor. Antropologii au subliniat adesea faptul că jocurile de noroc erau mai răspândite în societățile în care exista o credință larg răspândită în zei și spirite a căror bunăvoință putea fi căutată.

În Grecia și în Roma antică, oamenii pariau pe diverse evenimente sportive și competiții, cum ar fi cursele de cai, luptele de gladiatori, întrecerile din cadrul Jocurilor Olimpice etc. Dovezi că istoria pariurilor este veche de peste trei milenii s-au găsit însă în China – se pariau animale, precum și obiecte de valoare, atât în jocuri de noroc, cât și în curse sau competiții atletice. De altfel, şi cărțile de joc au apărut pentru prima dată, datorită invenției hârtiei, tot în China, deși în literatura hindusă se găsesc primele reguli scrise despre jocurile de noroc.

În secolul al XVII-lea, în spaţiul european, au început să apară primele case de pariuri și agenții de pariere. Acestea erau adesea legate de cursele de cai și de alte evenimente sportive populare ale vremii. Ulterior şi constant, pariurile au devenit şi mai răspândite și au început să fie reglementate mai strict în multe țări. S-au înființat case de pariuri oficiale și s-au stabilit reguli și regulamente pentru a proteja integritatea competițiilor sportive și a pariorilor.

Curiozităţi din istoria pariurilor – hazard, provocare continuă, divertisment

Istoria pariurilor
Istoria pariurilor

Istoria pariurilor evidenţiază că, pe lângă tentaţia consubstanţială naturii umane de a-şi “testa” norocul sau de a influența destinul într-un anumit mod, acestea au fost văzute întotdeauna si ca o formă de divertisment și recreere. Oamenii se angajează în astfel de activități pentru a se distra, pentru a se relaxa sau pentru a scăpa de monotonia vieții de zi cu zi, pentru a găsi oportunităţi de competiție, într-un mediu controlat, posibilitatea de câştig fiind, evident, un stimulent puternic.

În timp, pariurile şi jocurile de noroc au avut diverse statuturi legale și sociale, de la practici acceptate și reglementate, până la a fi interzise sau asociate cu stigmatul social, ambele aspecte – reglementarea, eventual interdicţia – având ca scop menţinerea acestor activităţi în zona loisir-ului, a destinderii, a manifestării ludice, pentru a nu le fi alterată raţiunea pentru care tot oamenii le-au inventat.

Astăzi, în era digitală, jocurile de noroc sunt o industrie globală vastă, cu diverse forme și modalități de practicare, de la cazinouri fizice la platforme online. Istoria pariurilor şi a jocurilor de noroc se completează, în prezent, odată cu avansul tehnologic, cu nenumărate posibilităţi – case de pariuri online, unde se pot plasa pariuri pe evenimente sportive de pe întreg globul, de la fotbal și tenis, la curse de cai și sporturi electronice, cazinouri online, care permit jucătorilor să se bucure de jocuri de noroc de la distanță, prin intermediul internetului

Potrivit statisticilor, la ora actuală, pe glob, aproape 1,6 miliarde de oameni pariază pe tot parcursul anului, iar peste 2 miliarde au jucat, la un moment dat, în viaţa lor,jocuri de noroc (femeile reprezentând circa 8% din total), iar în topul preferinţelor din ultimii ani se află pariurile sportive, dar şi diferite alte jocuri de cazinou online, în special, bingo, sloturi, pocker, blackjack etc.

Cele mai neobişnuite întâmplări din istoria pariurilor (câştigate sau pierdute)

Curiozităţi din istoria pariurilor
Curiozităţi din istoria pariurilor

Istoria pariurilor a reţinut o serie de întâmplări neobişnuite, ciudate, dovadă a faptului că oamenii, indiferent de epocă, şi-au manifestat din plin şi în cele mai surprinzătoare situaţii potenţialul ludic, spiritul de aventură şi, adeseori, dorinţa de câştig. Iată câteva exemple:

  • În istoria pariurilor, motivele pentru care s-a pariat au fost extrem de diverse, dar rareori s-a întâmplat ca motivul să fie urâţenia cuiva. În anii 1600, un director de operă elvețian, John Heidegger, avea reputația de a fi cel mai urât om din țară. Una dintre cunoştinţele sale, un anume lord Chesterfield, i-a propus unul dintre cele mai ciudate pariuri – că va găsi o persoană și mai urâtă. Chesterfield, în faţa unei mulţimi curioase, a adus o femeie care, în opinia lui, i-ar fi adus câştigul. Înainte ca adjudecarea să aibă loc, Heidegger a scos pălăria femeii și și-a pus-o pe cap. Se pare că Heidegger, cu pălăria pe cap, era atât de urât încât femeia a leşinat, lăsându-l pe directorul operei substanțial mai bogat și cu reputația lui de cel mai urât om intactă.
  • În 1874, englezul Richard Proctor a pariat că, în următorii 100 de ani, oamenii vor trăi pe una dintre lunile lui Jupiter. Acesta a fost un pariu cu caracter științific, bazat pe speculații despre posibilitatea existenței vieții extraterestre. Cum nu s-a demonstrat existența vieții pe luna lui Jupiter si nici Proctor nu a trăit atât de mult, pariul a fost, evident, sortit eșecului.
  • Inedită în istoria pariurilor a fost intâmplarea din 1962, când un bărbat din New York, pe nume Charles K. Johnson, a pariat 10.000 de dolari că lumea nu se va sfârși în următorii 35 de ani. A fost un pariu ciudat, dar Johnson a avut dreptate și a câștigat pariul în 1997.

“Vizionari” din istoria pariurilor

Pariuri sportive
Pariuri sportive
  • În 1989, un parior din Tara Galilor a pariat 50 de dolari că, până în anul 2000, cinci lucruri vor rămâne aceleași : emisiunile TV „Home and Away”, „Neighbours” și „EastEnders”, cântărețul Cliff Richard va primi titlul de cavaler, iar trupa U2 va apărea în aceeaşi componență pe scenă. După ce a așteptat 11 ani pentru a vedea rezultatul pariului său neobișnuit, s-a dovedit că are dreptate şi a plecat acasă cu 320.000 de dolari câştig, de la o casă de pariuri foarte “ghinionistă”.
  • Când, în 1998, englezul Richard Hopkins și-a luat fiul, în vârstă de 13 ani, la curse de carturi, a urmărit cu mult interes cursa altor tineri, fiind impresionat de modul în care conducea un băiat, încât a pariat 200 de lire sterline (250 de dolari) că respectivul băiat — Lewis Hamilton (cel care va deveni un celebru pilot de Formula 1, deţinător al recordului pentru cele mai multe victorii) – va câștiga o cursă de Formula 1 până la 23 de ani. Hopkins a făcut şi un al doilea pariu, pentru 125 de dolari, că Hamilton va fi campion mondial de Formula 1 până la 25 de ani și un al treilea, de 62 de dolari, că Hamilton va atinge ambele obiective. Când Lewis Hamilton a câștigat prima cursă la 22 de ani și apoi a devenit campion mondial, la 23 de ani, Hopkins a încasat o sumă totală de peste 200.000 de dolari.

Pariuri neobişnuite în anii 2000

Pariuri surprinzatoare
Pariuri surprinzatoare
  • În 2003, jucătorul de tenis Roger Federer a câștigat pentru prima dată Turneul de tenis de la Wimbledon. În același an, un bărbat pe nume Nick Newlife a pariat 1 900 de dolari) că Federer va câștiga Wimbledon de cel puțin șapte ori până în 2019. Federer a câștigat de șapte ori titlul de la Wimbledon până în 2012. Din nefericire, Newlife a murit în 2009, înainte să cunoască rezultatul pariului său neobișnuit. Și-a lăsat averea, inclusiv biletul de pariere, unei organizații caritabile, care a încasat câştigul de 155 000 de dolari, atunci când Roger Federer a câștigat al șaptelea său titlu la Wimbledon.
  • În 2004, un bărbat din Marea Britanie, pe nume Matthew Whitby, a pariat 100 de lire sterline că vor avea loc contacte oficiale cu extratereștri până în anul 2020. Pariul a fost făcut în timpul unei conferințe despre OZN-uri. În ciuda faptului că nu s-au înregistrat contacte oficiale, pariul a stârnit interes în media și printre pasionații de OZN-uri.
  • În istoria pariurilor, meciurile de fotbal au ocupat întotdeauna un loc privilegiat, dar un pariu surprinzător a fost al unui anumit Arian Howard, care a pariat 350 de dolari pe un meci viitor, susținând că Xabi Alonso Olano, fotbalist spaniol, va înscrie din propria jumătate de teren, în sezonul 2005 – 2006. Acest fapt rar a avut loc și fanul înfocat al fotbalistului a câștigat 45 000 de dolari din pariul său.
  • În 2007, Warren Buffett, miliardar și investitor american, a făcut un pariu cu un fond de investiții hedge că, în următorii zece ani, un portofoliu pasiv al pieței de acțiuni va obține un randament mai bun decât un portofoliu gestionat activ. Buffett a câștigat pariul în 2017, demonstrând puterea investițiilor pe termen lung.

Cele mai neaşteptate lucruri pe care se poate paria în 2023

Chiar dacă, în istoria pariurilor, evenimentele sportive s-au bucurat de cea mai mare atenţie, inventivitatea oamenilor şi predispoziţia naturală pentru joc arată că şi astăzi se poate paria aproape pe orice, cu atât mai mult cu cât lumea în care trăim a devenit mai sofisticată, dar şi mai interconectată. Iată care sunt cele mai neaşteptate lucruri pe care se poate paria în 2023:

  • pariuri pe existenţa/ nonexistenţa extratereştrilor, pe posibilitatea ca Pământul să fie lovit de un meteor – Ce ţară vor ataca mai întâi extratereştri? Ce figură publica vor răpi prima dată? Cine va câştiga războiul aliens vs. oameni? Vreun meteor va lovi planeta noastră sau Palatul Buckingham până la sfârşitul anului?
  • pariuri pe divorţurile celebrităţilor – au devenit cu atât mai tentante cu cât majoritatea cuplurilor de celebrități au întreaga viață expusă în rețelele sociale;
  • pariurile politice şi pe evenimente mondiale – ce personalitate politică va triumfa în alegeri (in diverse țări), cine va pierde, ce evenimente politice vor fi în prim-plan, când va veni o altă pandemie, când va fi sfârşitul lumii etc.
  • pariuri pe competiţii amuzante Campionatul Mondial de cărat neveste în spate (cursă cu obstacole, pe o distanţă de 253,5 metri), de la Sonkajarvi, Finlanda, “Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake” (cursa de 200 de metri, urmărind o roată de brânză), de la Gloucester, Marea Britanie, Festivalul “Naked”, din Japonia (bărbaţi înfăşuraţi doar într-o bucată de pânză, care se luptă pentru a prinde nişte “beţişoare norocoase” şi pentru a câştiga, astfel, “un an de fericire”) etc.

Acestea sunt doar câteva exemple de pariuri neobișnuite și memorabile din istoria pariurilor. Există multe alte subiecte incitante, pe care oamenii s-au aventurat să parieze, fie din pură curiozitate, fie pentru a adăuga un element de distracție și interes în activitățile de pariere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.