Curriculum Vitae (CV), un document obligatoriu pentru situaţia în care cineva vrea să se angajeze, are, în general, un format standardizat, care sintetizează informații cu privire la datele personale (informaţii de contact), postul vizat, experiența profesională, educație și formare profesională (începând cu ultima formă de învățământ absolvită), alte aspecte ce țin de aptitudini şi competenţe. În spaţiul european, s-a convenit asupra utilizării formatului Europass, indiferent de limba în care este scris CV-ul.
Curriculum Vitae este un fel de “vitrină” a carierei profesionale a celui care solicită jobul, este instrumentul care va oferi prima imagine despre tine unui recrutor, de aceea trebuie să fie convingător, concis, corect, de impact, să rezume experiența și abilitățile celui care scrie CV-ul, să evidenţieze informaţii relevante pentru angajator. În felul acesta, recrutorii vor putea să înţeleagă dacă profilul care se desprinde din CV se potrivește cu ceea ce caută. Un Curriculum Vitae extins, cu mult text și paragrafe compacte, are șanse mici de a fi luat în considerare.
Ce cuvinte, expresii, informaţii nu ar trebui să apară într-un Curriculum Vitae?
În cadrul unui Forum de afaceri internaţional, desfăşurat de curând, mai mulţi manageri de resurse umane (HR) şi manageri de recrutare dezvăluiau faptul că alocă citirii unui CV (mai ales în cadrul marilor companii, unde aplică sute de candidaţi pe săptămână) de la 20 – 30 de secunde, până la câteva minute.
Un timp atât de scurt pentru evaluarea unui Curriculum Vitae pare nedrept, exagerat de puţin, dar se pare că piaţa muncii nu este întotdeauna “raţională” şi, în astfel de condiţii, este bine ca oricine aplică pentru un job să ştie ce anume ar putea periclita acest prim pas către angajare – CV-ul – şi, prin urmare, ce aspecte sunt de evitat în redactarea acestuia, ţinând cont de faptul că scrierea unui CV necesită timp si atenţie, dar opiniile recrutorilor se formează în cel mult câteva minute.
Cuvinte, expresii care trebuie evitate sau folosite cu moderaţie într-un Curriculum Vitae
- Evită să foloseşti cuvinte sau expresii generice sau suprautilizate, banalizate, “obosite”, multe devenite clişee! – “motivat”, “dinamic”, “organizat”, “proactiv”, “expert”, “responsabil”, “suficient de bun”, “cu simţul responsabilităţii”, “creativ” – fără a fi susținute de exemple concrete. Sunt prea generale, evazive și nu adaugă valoare. S-ar părea că, astăzi, toată lumea este “motivată”, “organizată”, “cu spirit de echipă” etc. şi tocmai reiterarea acestor cuvinte le goleşte de sens.
- Trebuie căutate cuvinte “puternice”, care să confere varietate enunţurilor, cuvinte care contează, în sensul că spun, cu adevărat, ceva despre autorul CV-ului, cuvinte-cheie care să descrie realizările sau sarcinile îndeplinite în timpul experiențelor profesionale anterioare. Explicarea succintă a unei realizări care dezvăluie spiritul organizatoric, dinamismul, potențialul creativ sau prezentarea unui rezultat care a fost obținut graţie unei anumite calităţi va avea un impact mai mare în ochii recrutorilor.
- Nu utiliza, într-un CV, abrevieri, acronime, termeni prea specializaţi sau elemente de jargon! – persoanele care au lucrat un număr de ani într-un sector de activitate sau chiar într-o singură instituție/ companie tind să folosească excesiv termeni specializaţi, acronime sau cuvinte “la modă” în domeniul respectiv, ceea ce este de evitat. Este important de reținut că CV-ul unui candidat va fi citit, cu siguranță, de mai multe persoane, inclusiv de nespecialiști în domeniu, de aceea este mai bine să foloseşti vocabularul tehnic cu înțelepciune, fără a exagera, pentru a nu risca să vezi un recrutor „generalist” că respinge imediat cererea.
- Evită folosirea unor termeni cu anumite conotaţii negative! – de exemplu, menţiunea “şomer” sau “în curs de recalificare” (chiar dacă este o situaţie posibilă si firească) nu ar trebui să apară într-un CV, pentru că nu prezintă interes pentru angajator. Astfel de aspecte pot fi lămurite, eventual, în cadrul interviului de angajare.
- Sunt excluse abaterile de la normele gramaticale, de ortografie şi punctuaţie.
Informaţii, alte aspecte nerecomandate pentru un Curriculum Vitae
- Nu oferi informații personale inutile! – Nu include în CV informații personale care nu sunt de interes pentru angajator/ recrutor, precum starea civilă, data nașterii (considerat al 2-lea criteriu de discriminare legat de muncă, după gen), adresa etc., dacă acestea nu sunt cerute explicit.
- Nu menţiona în CV experienţele nerelevante! – Nu are rost să consemnezi un job temporar, din timpul studenţiei sau din perioada vacantelor, dacă ai deja nişte ani de experiență profesională, Astfel de informaţii pot fi oferite numai dacă au legătură directă cu postul în cauză. Experiențele prezentate în CV trebuie să fie în concordanță cu proiectul tău profesional.
- Nu enumera responsabilităţi anterioare fără realizări! – Nu te rezuma la enumerarea responsabilităților tale anterioare. Încearcă să evidențiezi realizările tale concrete și impactul pe care l-au avut, aşa cum nici obiectivele vagi sau generalizante nu îşi au locul într-un Curriculum Vitae. Evidenţiază realizările concrete și impactul pe care l-au avut şi concentrează-te pe obiective specifice și măsurabile.
- Nu consemna motivele pentru care ai abandonat vechiul job! – Motivele renunţării la un job anterior (inclusiv pentru a câştiga mai mulţi bani) nu trebuie să facă parte dintr-un CV. Astfel de aspecte, dacă este cazul, pot fi discutate în cadrul interviului de angajare (regula de aur, în acest caz, fiind “să nu-ți denigrezi niciodată fostul angajator în fața unui recrutor”).
- Nu menţiona în CV aşteptările salariale! – Alt aspect de evitat vizează aşteptările salariale, care ar putea lăsa îndoieli cu privire la motivațiile tale. Este chiar un pariu riscant – dacă așteptările candidatului sunt mai mari decât bugetul angajatorului, aplicantul riscă să nu fie chemat la interviul de angajare, deși i-ar fi putut schimba părerea recrutorului, prin forța sa de convingere. Acest aspect se discută în cadrul interviului.
Alte reguli referitoare la un CV
În general, un CV eficient ar trebui să fie concentrat pe evidențierea abilităților și experiențelor tale, semnificative pentru poziția la care aplici. Este important să fii sincer și să oferi, în mod concis, dovezi ale abilităților și realizărilor tale.
Referințe disponibile la cerere – În mod tradițional şi implicit, se presupune că referințele sunt disponibile la cerere. Adăugarea acestei expresii/ secţiuni poate părea redundantă şi se consideră că, dacă recrutorul dorește să cunoască referințele interlocutorului său, va ști să întrebe la momentul oportun. Alții cred, dimpotrivă, că această mențiune demonstrează implicarea candidatului în procesul de recrutare, faptul că este gata să dea dovadă de transparență. Ai grijă, însă, să nu indici, în CV, datele de contact ale acestor diferiți referenți, acest lucru ar fi interpretat ca un act de stângăcie.
Recrutorii mai evidenţiază şi un alt aspect observat în multe CV-uri – la secţiunea “Diverse” sau “Hobby-uri” sunt trecute frecvent informaţii inutile, altele “bizare”, care nu prezintă niciun interes nici pentru jobul vizat, nici pentru personalitatea celui care aplică pentru postul respectiv. Cu toate acestea, o astfel de secțiune nu ar trebui să fie ignorată, deoarece le permite recrutorilor să afle mai multe despre tine, în special despre abilitățile tale comportamentale (“abilități soft”). Trebuie doar alese cu grijă aspectele de consemnat şi formulate într-o manieră care să atragă atenţia.
Marile companii folosesc uneori, în procesul de recrutare, o aplicaţie software – “Applicant Tracking System” (ATS)/ Sistem de urmărire a solicitanților – care filtrează automat aplicațiile (CV-urile) pe baza unor criterii date, cum ar fi cuvinte cheie, competențe, foști angajatori, ani de experiență și școli frecventate. Această practică de filtrare a aplicațiilor i-a determinat pe mulți să adapteze tehnicile de optimizare a CV-urilor, similare cu cele utilizate în optimizarea motoarelor de căutare, atunci când își creează și formatează CV-ul.
Ce este WonsultingAI?
Cum, în această epocă a unui avans tehnologic excepţional, Inteligenţa Artificială pătrunde în tot mai multe domenii de activitate, recent a fost dezvoltat, pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, un instrument revoluționar, bazat pe IA – WonsultingAI.
WonsultingAI permite solicitanților de locuri de muncă să economisească timp considerabil în toate etapele care trebuie parcurse, inclusiv realizarea unui Curriculum Vitae.
Instrumentul este capabil să genereze conținut concret și cuantificat gratuit, pentru a detalia anumite abilități. Pentru a face acest lucru, solicitanții de locuri de muncă trebuie doar să descrie, în câteva propoziții, sarcinile pe care le-au îndeplinit în ultimele experiențe profesionale.
În ceea ce privește scrisoarea de intenție, WonsultingAI oferă trei opțiuni ultra-practice, pentru a stârni curiozitatea recrutorilor. Prima este utilizarea CV-ului care a fost creat cu ajutorul WonsultingAI. Dacă documentul a fost lucrat în prealabil, de către potenţialul candidat la un loc de muncă, se poate și importa, astfel încât Inteligența Artificială să-l transforme într-o scrisoare de intenție. În sfârșit, WonsultingAI se oferă și să completeze un formular cu experiențe, abilități, postul căutat sau tipul de companie preferat, care îi va permite să formateze scrisoarea de intenție.
La un alt nivel, care nu mai este gratuit, WonsultingAI poate aplica aproape independent. Trebuie doar introduse titlul/ denumirea postului, zona geografică dorită, nivelul de experiență sau alte condiții de căutare, cum ar fi munca la distanță etc., pentru ca Inteligența Artificială să clasifice ofertele de muncă pe un tabel. Persoanele care caută noi experiențe profesionale vor trebui doar să selecteze ofertele pentru a aplica.